• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 27 Decembrie , 2013

CENTENAR GHEZA VIDA (1913 – 2013). Atelierul marelui artist - Ofrandă oraşului natal

Acad. Prof. MARIUS PORUMB, Cetăţean de Onoare al Municipiului Baia Mare

 

Joi, 19 decembrie 2013, de la orele 18.00, la Galeria de Artă „Oliver Thurman” din Piaţa Libertăţii nr. 17, a avut loc vernisajul expoziţiei CENTENAR GHEZA VIDA 1913 – 2013 Atelierul marelui artist – Ofrandă oraşului natal, expoziţie organizată sub egida Academiei Române, cu sprijinul Municipiului Baia Mare.

 
 
 

În 28 februarie 2013, când se împlineau 100 de ani de la naşterea marelui sculptor român, Baia Mare şi Maramureşul l-au sărbătorit pe Gheza Vida cu admiraţie, ca pe unul din cei mai de seamă artişti ai României, născut pe aceste meleaguri.

 

Aniversarea a însemnat debutul manifestărilor dedicate Centenarului Gheza Vida, desfăşurate pe parcursul întregului an sub egida Academiei Române, cu preţiosul sprijin al Municipiului Baia Mare.

Festivităţile din 1 martie de la Carei, oraşul în care se află grandiosul Monument al Ostaşului Român, simbol naţional dedicat eroilor căzuţi pentru eliberarea României, au fost un prilej de rememorare şi de sincer patriotism, la care au participat sute de careieni, iar imaginea sculptorului creator era însoţită de mărţişorul primăverii, purtător de noroc.

 

În luna iunie, la Bucureşti, în Aula Academiei Române s-a desfăşurat Simpozionul Naţional Cenetenar Gheza Vida, dedicat artistului băimărean, membru al înaltului for ştiinţific şi cultural, la care au luat parte numeroşi academicieni, cercetători, universitari, oameni de cultură. Galeria de artă a Bibliotecii Academiei a găzduit ampla expoziţie, ce a cuprins o selecţie din cele mai importante opere, din toate etapele creaţiei sale. Expoziţia a fost realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, precum şi cu lucrări din colecţia familiei.

 

Expoziţia Centenar Gheza Vida 1913 – 2013 a fost apoi itinerată în septembrie la Cluj-Napoca, iar în luna octombrie-noiembrie a fost vernisată în capitala Italiei, la Accademia di Romania din Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român. La vernisajul de la Roma a participat acad. Ionel Haiduc, Preşedintele Academiei Române, ambasadorii României în Italia şi la Vatican, un numeros public, italieni şi români (studenţi sau români din diaspora). Conferinţe, proiecţii de film şi diapozitive, lansări de carte, concerte, manifestări dedicate Centenarului Vida s-au bucurat de un remarcabil succes, la care a participat un numeros public iubitor de artă.

 

Manifestările Centenarului ilustrului sculptor se încheie în oraşul natal, la Baia Mare, în Maramureş, unde joi, 19 decembrie, la orele 18.00, la Galeria de Artă din Piaţa Libertăţii nr. 17, va fi vernisată sub genericul Centenar Gheza Vida 1913 – 2013, expoziţia Atelierul marelui artist – Ofrandă oraşului natal, ce va deveni o permanentă prezenţă pe harta culturală şi turistică din oraşul artelor de la poalele Dealului Florilor. Ambianţa artistică din atelierul sculptorului, creator de neasemuite frumuseţi, va fi întregită de colinda tinerilor din Grupul Sf. Mina din Cluj-Napoca. Expoziţia va fi deschisă până la mutarea în spaţiul destinat atelierului memorial.

 

La această expoziţie de excepţie vizitatorii vor găsi un frumos album ilustrat cu sculpturile lui Vida. Sunteţi aşteptaţi cu drag! Intrarea este liberă!

Comentariile celorlalți

anunturi pe 03.01.2014 la 15:22
www.gazetademaramures.ro este un site interesant. iti promova gratuit pe http://anunturi-din-romania.webs.com/

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.