• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Martie , 2017

Câţi bani au cheltuit deputaţii?

Cheltuielile deputaţilor din legislatura 2012 - 2016 se ridică la aproape
93 de milioane de euro. Şi, mai mult, noua legislatură are toate şansele să depăşească recordul actual. În prima lună de la alegeri, noii deputaţi au „spart” peste jumătate de milion de euro.

 

419 milioane de lei, adică aproximativ 93 de milioane de euro! Aceasta este fabuloasa sumă la care se ridică cheltuielile cu deputaţii din legislatura tre­cută. Aceste cheltuieli reprezintă veniturile, diurna pentru deplasarea la Palatul Parlamentului şi în circumscrip­ţiile electorale, cazarea, transportul, telefonia mobilă, salariile personalului angajat în cadrul birourilor parlamen­tare, bunuri şi servicii pentru bi­rourile parlamentare şi deplasările în străină­tate.

Potrivit datelor publicate de Camera De­putaţilor, cele mai mari cheltuieli cu deputaţii în legislatura trecută s-au înregistrat în anul 2013, atunci când ca­mera inferioară a Parlamentului a cheltuit cu aleşii poporului aproape 107 mi­lioane de lei. În 2014 şi 2015 cheltuielile au fost de aproximativ 102 mi­lioane de lei pe an, iar în 2016 de peste 105 milioane de lei.

Anul trecut, veniturile totale ale depu­taţilor au însemnat aproape 24 de mi­lioane de lei, în timp ce diurna pentru deplasarea aleşilor în Capitală şi în teri­toriu a ajuns la peste 5 milioane de lei.
În 2016, pentru cazarea deputaţilor s-au cheltuit 15,4 milioane de lei, pentru transport – 10,2 milioane de lei, iar pentru telefonia mobilă peste 450.000 de lei. În decembrie anul trecut, de la preluarea mandatului, cheltuielile cu noii deputaţi au fost de peste 2,4 milioane de lei, adică 532.000 de euro.

Ce în­seamnă cheltuielile lunare pentru un deputat? Păi să luăm de exemplu luna decembrie, care a însemnat pentru noua legislatură, de fapt, doar o jumă­tate de lună. Indemnizaţia lunară pri­mită de un deputat se ridică undeva la 5400 de lei. În decembrie 2016, depu­taţii au primit banii pe jumătate de lună: 2161 lei. Diurnele decontate pentru deplasarea la lucrările Parlamentului se ridică la 191.422 lei, iar diurnele pentru deplasarea în circumscripţiile electorale circa 5000 de lei. La aceste sume se adaugă şi cheltuieli suportate din bugetul Camerei Deputaţilor pentru exerci­tarea mandatului, adică bani pentru cazare, transport şi telefonie mobilă.

Pentru cazare, deputaţii au decontat într-o singură lună 459.412 lei.

Potrivit legii: „Deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti sau judeţul Ilfov li se acordă lunar, pe durata mandatului, pe baza de declaraţie pe propria răspundere care reprezintă document justificativ, o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, pentru acoperirea cheltuielilor de ca­zare în municipiul Bucureşti. Cuan­tumul sumei este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a deputatului, respectiv al senatorului”.

Pentru transport, pe lângă gratuitatea pe calea ferată, deputaţii au decontat 334.578 lei, doar pentru jumătatea lunii decembrie.

Potrivit legii: „Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în municipiul Bu­cureşti şi se deplasează în municipiul Bucureşti pentru a participa la lucrările Parlamentului, precum şi deputaţii şi senatorii care au domiciliul în munici­piul Bucureşti şi se deplasează în circumscripţia electorală în care au fost aleşi beneficiază de transport gratuit sau de decontarea cheltuielilor de transport pe liniile aeriene interne pentru o călătorie dus-întors pe săptămână. Beneficiază de facilităţile prevăzute la alin. (4) deputaţii sau senatorii care efectuează deplasări în ţară, ca urmare a hotărârilor birourilor permanente ale celor două Camere, deciziei preşedin­telui Camerei Deputaţilor şi, respectiv, Senatului, a liderilor de grup şi a preşedinţilor comisiilor permanente, pentru activităţi legate de exercitarea mandatului. Deputaţii şi senatorii care se deplasează în timpul vacanţelor parlamentare în cadrul circumscripţiilor electorale în care au fost aleşi sau în municipiul Bucureşti, pentru îndepli­nirea unor sarcini legate de exercitarea mandatului, beneficiază de un număr de călătorii cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, res­pectiv al Senatului.
La sfârşitul mandatului, pentru o pe­rioadă de 30 de zile, deputaţii şi senatorii care nu au mai fost aleşi au dreptul de a deconta 6 călătorii, cu mijloacele prevăzute la alin. (1) sau cu autoturismul proprietate personală, în condiţiile prevăzute la alin. (4), pentru efectuarea formalităţilor de lichidare”.

Pentru telefonie mobilă, fiecărui deputat i se decontează un abonament de 10 Euro, asta a însemnat în decembrie 2016 - 3.789 lei, numai pentru deputaţii din noua legislatură.
Pentru cheltuieli în cadrul colegiului, fiecare deputat ales la alegerile din de­cembrie 2016 a decontat 2235 de lei, reprezentând chirie pentru cabinet parlamentar, utilităţi, telefonie fixă etc.    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.