• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Martie , 2024

Cătălin Cherecheș urmează să fie extrădat

Cătălin Cherecheș – condamnat, în noiembrie, la 5 ani de închisoare și fugit în Germania - urmează să fie extrădat, în baza unei decizii a Tribunalului Regional Superior din München. Fostul primar din Baia Mare va fi adus în ţară, până în 22 martie, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, au transmis autoritățile germane.

 

În acest moment, Cherecheș este încarcerat într-un penitenciar din Germania, așteptând procedurile de extrădare. El a refuzat să îşi dea acordul pentru extrădare simplificată, iar avocații acestuia au încercat să împiedice, prin căi extraordinare de atac, aducerea în țară a fostului primar.

Autoritățile judiciare din Germania au decis miercuri asupra solicitării statului român privind predarea primarului fugar Cătălin Cherecheș.

Biroul de presă al Procuraturii Generale din München a precizat, într-un comunicat transmis HotNews.ro, că Cherecheș va fi predat autorităților din România până în data de 22 martie:

  • „Extrădarea persoanei urmărite a fost aprobată astăzi de Parchetul din München și au fost inițiate demersurile ulterioare pentru transfer. Autoritățile române au fost informate în consecință. Transferul persoanei urmărite trebuie efectuat până la data de 22 martie 2024 și va fi organizat de autoritățile de poliție germane și române”.

Procurorul general din München, Reinhard Röttle:

  • „Sunt bucuros că sprijinim sistemul de justiție din România atât de rapid și eficient în lupta împotriva corupției. Acest caz demonstrează că este esențială o cooperare între autoritățile judiciare europene pentru un succes în aplicarea legii”.

În comunicatul transmis HotNews.ro, Procuratura Generală din München amintește că primarul Cătălin Cherecheș, condamnat la cinci ani de închisoare pentru infracțiuni de corupție, s-a deplasat în noiembrie 2023 în Germania, înainte de executarea sentinței.

„Procuratura din München a luat imediat măsuri de căutare care au dus la arestarea sa în Augsburg pe 28 noiembrie 2023. La 13 martie 2024, Parchetul din München a aprobat extrădarea în România”, mai spun autoritățile germane.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, oferă detalii despre procedura de extrădare a primarului fugar:

Anul trecut, România a fost obligată să plătească peste 20 de milioane de lei pentru a aduce în ţară fugarii

  • În această după-amiază, ni s-a comunicat oficial de către justiţia din Germania faptul că va fi predat un alt fugar cu nume sonor, şi anume Cătălin Cherecheş. Instanţa din München a decis predarea lui în România, ca urmare a demersurilor făcute de statul român;
  • Se împlinesc aproape 4 luni de la condamnarea definitivă și de la fuga din România a lui Cătălin Cherecheș;
  • Din acel moment, dânsul și echipa sa de avocați au încercat tot felul de tertipuri pentru a se sustrage de la executarea pedepsei, invocând condițiile din penitenciare. Am informat autoritățile germane că nimeni nu trebuie să își facă probleme când execută pedepse în pușcăriile din România, pentru că sunt respectate toate drepturile;
  • Avocații au încercat să îngreuneze predarea lui Cherecheș, au exercitat căi extraordinare de atac și în privința deciziei de condamnare. A dat, și în acest caz, răspunsuri prompte Germaniei;
  • Odată ajuns în sistemul penitenciar românesc, va rămâne aici pentru a-și ispăși pedeapsa;
  • 808 fugari au fost aduși în România în 2023, iar de la începutul anului au fost aduși 178 de fugari;
  • Anul trecut, România a fost obligată să plătească peste 20 de milioane de lei pentru a aduce în ţară fugarii;
  • În 2023, am adus din Italia 120 de fugari, iar de la începutul acestui an am adus din Italia 24. Vom avea un grup de lucru cu Italia care va elabora un ghid de bune practici pentru a îmbunătăţi și eficientiza la maximum această colaborare. Mă bucur că ministrul italian a subliniat că, odată ce există o sentinţă de condamnare, este raţional ca Italia să predea aceşti fugari.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.