• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Iulie , 2019

Cătălin Cherecheş între ANI, proces şi Spitalul Judeţean

Zilele trecute, viaţa publică a Băii Mari a fost tulburată de o ştire venită de la ANI. Agenţia Naţio­nală de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în declaraţia de avere a primarului Cătălin Cherecheş. Un subiect care a reaprins discuţiile pe tema primarului de Baia Mare şi a procesului de la Cluj.
Vă prezentăm mai jos comunicatul ANI cu menţiu­nea că primarul băimărean a prezentat de mai multe ori, public, situaţia care îi este imputată acum de către ANI.

 

„Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 2.741.026,318 lei între averea do­bân­­dită și veniturile realizate de către CHERECHEȘ CĂTĂLIN, Primar al municipiului Baia Mare, Județul Maramureș, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017.
Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a ave­rilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către CHERECHEȘ CĂ­TĂLIN.
De asemenea, întrucât în declarațiile de avere din data de 17 iulie 2017 (rectificată) și din data de 15 iunie 2018, persoana evaluată a declarat informații neconforme cu realitatea, în speță un împrumut de 500.000 euro acordat în nume personal (în anul 2016), Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, în ve­derea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de «fals în declarații» în formă continuată, prevăzută de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu aplicarea art. 35, alin. (1) din același act normativ.
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care bene­ficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum și despre existența diferen­țelor semnificative. CHERECHEȘ CĂTĂLIN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în acest sens. Pre­cizăm că Agenția a transmis în atenția persoanei evaluate șase solicitări de a prezenta date sau informații relevante.
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confiden­ția­lității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei ad­ministrări, precum și al dreptului la apărare”, se arată în comunicatul care a produs valuri în Baia Mare.

La scurt timp a apărut şi o replică a primarului Cătălin Cherecheş.

„Constat că în comunicatul de presă ANI sunt mai multe greșeli materiale și factuale, în sensul în care se comunică că am fost informat despre declanșarea procedurii, despre drepturile mele și că mi s-a oferit posibi­litatea să transmit clarificări și un punct de vedere în legătură cu sesizarea care a declanșat-o procedura de control. În toamna anului trecut am primit solicitări din partea ANI pentru a le furniza documente cu privire la venituri, cheltuieli, sume pe care le datorez sau mi se datorează, specificându-se să deta­liez intervalul anilor 2012 – 2018. Din lecturarea adreselor transmise de către ANI nu reiese nici un element în funcție de care să mă pot exprima, fapt pentru care am solicitat, prin avocat, să mi se comunice concret ce mi se impută și care sunt elementele raportat la care este nevoie de clarificări, respectiv să fiu informat și invitat pentru a prezenta un punct de vedere. Solicitare la care nu am primit răspuns din partea ANI, nu mi s-a adus la cunoștință nici o acuzație, nici o specificare asupra conținutului vreunor sesizări și evaluări. Am așteptat mai bine de 6 luni și nici în ziua de azi, atât eu cât și avocații mei, nu am primit un răspuns la solicitarea noastră privind informațiile pertinente pentru a putea furniza documente și explicații relevante. Consider că această abordare este nelegală și aduce grave atingeri la drepturile mele ca om și este una țintită pentru a produce vătămări de imagine.
Declarațiile mele de avere sunt pu­blice, iar cu privire la suma de 1,5 milioane de euro donată de către mama mea Viorica Cherecheș, constat că am fost deja subiectul unui verificări la ANI. Verificare prin care s-a certificat că suma dobândită prin donație este legală și perfect conformă cu declarația mea de avere. Parte din această sumă este cea care din nou a ajuns în vizorul ANI, dar de data asta nu am fost informat nici în legătură cu natura sesizării, evaluării, și nici nu mi s-a oferit posibilitatea de a depune un punct de vedere informat și relevant”, a spus Cătălin Cherecheş în cadrul unei conferinţe de presă.

De parcă nu era de ajuns pentru o săptămână foarte călduroasă, după aceste zile în care fiecare parte a prezentat poziţia pe care o are, i s-a făcut rău primarului băimărean în timp ce se afla în biroul de la primărie. Cătălin Cherecheş s-a aflat într-o şedinţă operativă când s-a simţit rău. A fost dus cu ambulanţa la Spitalul Judeţean şi consultat de un medic chirurg. A plecat acasă după consult, iar din informaţiile ajunse în spaţiul public, ar urma să aibă o intervenţie chirurgicală cât mai repede. Tot în aceste zile ar fi urmat să meargă la Cluj pentru o înfăţişare în procesul ce se desfă­şoară în capitala Ardealului. Până la ora închiderii ediţiei nu am aflat dacă a fost operat primarul şi ce s-a întâmplat la procesul din Cluj.
 

 

 

„Declarațiile mele de avere sunt pu­blice, iar cu privire la suma de 1,5 milioane de euro donată de către mama mea Viorica Cherecheș, constat că am fost deja subiectul unui verificări la ANI. Verificare prin care s-a certificat că suma dobândită prin donație este legală și perfect conformă cu declarația mea de avere. Parte din această sumă este cea care din nou a ajuns în vizorul ANI, dar de data asta nu am fost informat nici în legătură cu natura sesizării, evaluării, și nici nu mi s-a oferit posibilitatea de a depune un punct de vedere informat și relevant”.
Cătălin Cherecheş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.