• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 30 Ianuarie , 2013

Cătălin Cherecheş, independent şi liber!

Reporter: Dincolo de declaraţiile oficiale, ce a determinat excluderea lui Cătălin Cherecheş?

Cătălin Cherecheş: Probabil că dorinţa unora care gestionează PNL în Maramureş de a păstra controlul total asupra organizaţiei, nedorind oameni performanţi şi oameni care atrag la rândul lor alţi oameni în jur. Probabil, frica de a le prejudicia o posibilă poziţie în structura partidului. Aceasta este perspectiva locală!

Perspectiva naţională este puţin diferită. Aici, probabil că unii dintre lideri, în special Crin Antonescu, se aşteptau să fiu un om care îi curtează, care le spune de fiecare dată cât de buni şi de frumoşi sunt, şi care să nu emită nici un fel de opinii cu privire la deciziile partidului sau la atitudinile publice pe le are partidul prin membrii săi. Per total, oamenii performanţi şi cei buni nu sunt întotdeauna cei care sunt şi doriţi în zona de vârf a unui partid. În momentul în care au posibilitatea să ajungă, vin alţii, ori cei din vârf, ori cei de mai jos şi încearcă să le taie rădăcinile. Asta este povestea! Cea cu rădăcinile este mai lungă, deoarece eu am rădăcini bine ancorate în comunitatea băimăreană. Legătura dintre mine şi oraş nu poate fi tăiată, de nimeni, nici măcar de Crin Antonescu

 

Rep.: L-aţi ajutat pe Crin Antonescu, din punct de vedere politic, în aceşti ani?

C.C.: Intenţia mea nu a fost să-l ajut pe Crin Antonescu, intenţia mea, în momentul în care am venit în PNL, fiind deputat, a fost să construim o opoziţie la guvernarea PDL. Pe tot parcursul meu în Parlament, am făcut opoziţie. Nu am făcut-o condiţionat, ci din convingere şi din dorinţa de a arăta lucrurile care se fac greşit sau împotriva românilor. L-am ajutat pe Crin Antonescu în momentul în care, în 2011, se negocia constituirea USL. Atunci, mi-am asumat, la rugămintea lui Antonescu, să candidez din partea PNL şi în parteneriat cu USL, pentru Primăria Baia Mare, să fiu primul ales al USL. Am făcut acest lucru fără nici nu fel de sprijin, nimeni nu m-a ajutat, nici financiar, nici altfel, să fac campanie electorală. Sprijinul meu a venit din partea oamenilor simpli, băimăreni adevăraţi, oameni care au crezut şi cred în proiectul meu. Le mulţumesc!

Au fost foarte mulţi, din PNL şi în special din Baia Mare, care au luptat împotriva mea. Aceştia nu şi-au dorit niciodată ca eu să ajung primarul municipiului Baia Mare. Au luptat şi în 2011, au luptat şi în 2012. Lupta împotriva mea a fost una împotriva USL-ului, dar nimeni nu a sancţionat-o niciodată, pentru că eu nu sunt un om care să mă plâng la Bucureşti că unii sau alţii m-au încurcat. Sunt un bărbat care îşi duce soarta în mâini până la capăt. Şi capătul este îndeplinirea tuturor proiectelor pe care le gândesc pentru Baia Mare.

 

Rep.: Având în vedere contextul actual, consideraţi că a fost o greşeală trecerea în tabăra liberală?

C.C.: Nu, nu a fost o greşeală şi nu regret nimic din paşii pe care i-am făcut. Cred în continuare în parteneriatul cu membri simpli ai PNL, cred în continuare în viitorul partidului şi în echilibrul care poate să fie recâştigat în interiorul partidului. Cred în continuare în libertatea pe care pot să şi-o câştige membrii simpli ai partidului. Cred în puterea de exprimare a lor, chiar dacă este o perioadă dificilă în care mulţi sunt vulnerabili datorită faptului că doresc să acceadă în diverse funcţii. În acest moment, puterea este împărţită de PNL şi lucrul acesta îi face să fie mai tăcuţi. Dar în PNL lucrurile nu sunt statice şi va veni o vreme în care vor analiza exact lucrurile bune sau rele făcute acum, viaţa le repară pe toate.

 

Rep.: Este PNL Maramureş o organizaţie în stare de dezagregare?

C.C.: PNL Maramureş nu există! există doar corpul primarilor, pe care îi respect, sunt coloana vertebrală a partidului, chiar dacă sunt ignoraţi, batjocoriţi de multe ori, chiar dacă li se pune pumnul în gură pentru a nu emite nici un fel de opinie. Mulţi dintre primari acceptă acest lucru de dragul câtorva firimituri care ar putea să pice de la masa celor bogaţi. Mai există un grup de influenţă, de presiune, cu interes strict financiar şi care, de 20 de ani, conduce această organizaţie în Maramureş. Ei sunt cei care prin influenţa financiară şi prin relaţiile personale îşi realizează şi influenţa la nivel naţional. Ei sunt principalii autori ai excluderii, împreună cu Crin Antonescu.

Mai este marea masă a membrilor care nu sunt chiar atât de mulţi pe cât crede cineva, dar sunt oameni serioşi, de multe ori scârbiţi de ceea ce se întâmplă şi în organizaţia judeţeană, şi la nivel naţional. Ei rămân liberali, indiferent de ceea ce se întâmplă, pentru că liberalismul nu este doar apanajul PNL.

 

Rep.: Chiar dacă este un statut recent, cum este să fii primar independent?

C.C.: E un sentiment de amplificare a ataşamentului faţă de comunitate. E ca şi cum te-ai întoarce acasă, într-un fel. Există o dorinţă şi mai mare de a arăta că ceea ce faci e absolut potrivit pentru oraş şi în total acord cu opinia comunităţii. Acesta este primul sentiment pe care l-am simţit în momentul în care am devenit independent. De fapt, independent este doar o formulare, sunt al oraşului, sunt al comunităţii, sunt al Băii Mari.

Indiferent că unii membri ai comunităţii sunt liberali sau social-democraţi, democrat-liberali, de alte orientări politice, toţi sunt băimăreni. Eu, ca şi primar al municipiului Baia Mare, în special fiind independent, dar şi dacă nu aş fi fost, credinţa mea, pe care nici un preşedinte de partid nu mi-o poate anula, este să răspund nevoilor tuturor membrilor comunităţii, indiferent de culoarea lor politică. Un primar nu este al unui partid politic, este al întregii comunităţi, pentru întreaga comunitate.

 

Rep.: De ce de 20 de ani guvernanţii au ţinut Maramureşul în afara dezvoltării României, în general?

C.C.: Pentru că cei care au guvernat nu au fost de aici, pentru că mulţi au o frustrare faţă de zona noastră, de Ardeal, în special de Ardeal.

Ardealul nu înseamnă Cluj, pentru că avem exemplul finanţărilor importante care au fost dirijate de guvernul Boc spre Cluj. Ardealul înseamnă mult mai mult decât atât, înseamnă şi Maramureş, şi Sălaj, şi Bistriţa. Aceste zone au fost mai neglijate tocmai pentru că aici sunt oameni verticali, care nu înţeleg ce înseamnă umilinţa şi nu o acceptă în faţa celor care ne conduc la un moment dat. Poate avem şi o doză de eleganţă, o doză de superioritate pe care ne-au dat-o înaintaşii noştri. Cei care ne-au îndreptat cu faţa spre Viena, şi nu cu faţa spre Istambul.

 

Rep.: Faptul că aici au existat în permanenţă conflicte politice poate fi un argument în favoarea izolării nordului ţării?

C.C.: E o chestiune care trebuie analizată şi cred că o spun pentru prima oară. Maramureşenii, chiar oameni politici, cu hotărâre, cu demnitate nu au acceptat-o, generarea unei mafii politice transpartinice în Maramureş. Aşa cum nu s-a realizat nici în alte judeţe. Nu foarte multe, le numărăm pe degetele de la o mână.

Această mafie transpartinică căpuşează fondurile guvernamentale şi întoarce spre Bucureşti zeciuiala, de aceea judeţele în cauză nu au obţinut suficiente fonduri. Alte judeţe, în special din zona Moldovei, din sud, indiferent de zona politică, au avut lideri politici care au reuşit să creeze o echipă, chiar dacă ea a fost cu tentă infracţională, şi să aibă un mecanism financiar care să întoarcă bani spre Bucureşti, bineînţeles rămânând suficient şi în buzunarul lor, au reuşit să atragă fonduri.

Cred că pe termen lung, noi avem de câştigat. Poate un drum în Maramureş are mai multe gropi, dar pe termen lung, noi avem de câştigat deoarece creştem sănătos. Ar trebui, la 20 de ani de la Revoluţie, să generăm pentru oameni libertate de exprimare, atitudine hotărâtă şi corectitudine în actul politic şi administrativ.

 

Rep.: Cât de puternic este un primar al unui municipiu reşedinţă de judeţ?

C.C.: Pe cât de puternică şi unită este comunitatea, atât de puternic este şi primarul. Comunitatea băimăreană este unită, îşi cunoaşte ţintele şi susţinerea comunităţii este, în fond, puterea mea, a primarului Băii Mari.

 

Rep.: Se va rupe USL?

C.C.: Mai devreme sau mai târziu se va rupe. Şi ruptura va fi una naturală. Se va rupe pentru că vor veni câteva momente importante, alegerile prezidenţiale, vom vedea dacă ruptura va fi înainte de aceste alegeri, PSD venind cu un candidat mult mai puternic, sau se va rupe după, anticipând alegerile din 2016. Oamenii au votat, în principal, politicile de stânga. Nu trebuie să se supere nimeni, dar într-o ţară în care 80% dintre cetăţeni au un venit sub 10 milioane lei vechi, nu putem vorbi de o dreaptă autentică.

 

Rep.: Au parlamentarii privilegii?

C.C.: O grămadă! După mine este penibil să acorzi unui ales al poporului sute de milioane de lei, atâta vreme cât poporul e sărac. 4000 de lei sunt aproape 1000 de euro pentru cazare, în condiţiile în care ei stau circa opt nopţi pe lună, în Bucureşti. Sunt calcule făcute! Dar aici nu vorbim de contabilitate, ci de moralitate. Normal ar fi să aibă salarii decente, iar din aceşti bani să se gospodărească!

 

„Indiferent că unii membri ai comunităţii sunt liberali sau social-democraţi, democrat-liberali, de alte orientări politice, toţi sunt băimăreni. Eu, ca şi primar al municipiului Baia Mare, în special fiind independent, dar şi dacă nu aş fi fost, credinţa mea, pe care nici un preşedinte de partid nu mi-o poate anula, este să răspund nevoilor tuturor membrilor comunităţii, indiferent de culoarea lor politică. Un primar nu este al unui partid politic, este al întregii comunităţi, pentru întreaga comunitate” - Cătălin Cherecheş.

Comentariile celorlalți

pintea pe 31.01.2013 la 13:39
Boc,Remes,Muresan si altii nu sunt ardeleni ?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.