• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Martie , 2022

Cătălin Cherecheș despre sentință, despre condamnare, despre proces

Recent, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a susținut o conferință de presă, în care a dat declarații cu privire la condamnarea primită în primă instanță, la Tribunalul Cluj. Procesul în care s-a dat sentința în urmă cu câteva zile a început în 2016. Primarul băimărean a fost acuzat de mai multe infracțiuni de către Cristian Șpan. Procesul s-a derulat pe mai mulți ani, cu schimbări de judecători și cu audierea martorilor în mai multe rânduri. S-a finalizat anul trecut, în vară, iar recent s-a dat și sentința, respectiv cinci ani de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară,  Curtea de Apel Cluj.

Procesul primarului băimărean a făcut să curgă multă cerneală în presa de aici și de la nivel național. Dincolo de acuzații, de vocile care îl executau pe primar înainte de finalizarea procesului, rămân mulți ani în care s-au dat declarații interesante, controversate sau ciudate. Cătălin Cherecheș a susținut de la început că este nevinovat, iar la conferința de presă de acum a adus câteva precizări la fel de interesante.

„Mi-aș fi dorit să vorbim astăzi despre investiții, despre curățenia de primăvară, despre asfaltări, despre educație, cultură, despre sport. Să vorbim despre cum facem să trăim mai bine în municipiul Baia Mare, dar și despre cum ne fac unii să trăim mai puțin bine. Din cauza ultimelor evenimente care vizează persoana mea, țin să comunic câteva aspecte pe care am datoria să le prezint cetățenilor municipiului Baia Mare și nu numai, prin intermediul dumneavoastră.
Ieri, 24 februarie, mi s-a comunicat decizia Tribunalului Cluj, ca primă instanță, într-un dosar care mi s-a fabricat începând cu anul 2015, dar punctual, inflamat și lăsat să explodeze în anul 2016. Un dosar care avea legătură cu campania electorală și cu un nou parcurs pentru a-mi reînnoi mandatul de primar al municipiului Baia Mare la acea vreme.
Pe parcursul acestor ani, și este vorba de 6 ani consumați doar în prima instanță, mi-am dovedit și susținut nevinovăția, am avut încredere în justiție și am crezut că adevărul merge mână în mână cu cei care trebuie să-l afle. Timp de șase ani, umilit fiind prin toate sălile de judecată și punându-mi viața în paranteze, mi-am demonstrat și dovedit nevinovăția, iar lucrul acesta l-am făcut împotriva normalității într-un stat de drept. Acolo unde legea e respectată și cetățeanul nu e considerat un sclav pe plantație, trebuie să dovedească reprezentanții Ministerului Public greșelile sau încălcările legii penale care îți sunt imputate. Din prima clipă, din primul pas pe care l-am făcut în acest demers judiciar și juridic, am văzut foarte clar că toate drepturile umane și cetățe­nești în România sunt un basm. Sunt la cheremul unora care pur și simplu nu fac decât să își bată joc de oameni. Și asta, dacă ar fi să facem o legătură cu conflictul generat de Federația Rusă, dacă în Rusia la un anumit moment con­curenții politici erau împușcați, în România totuși ne bucurăm că au devenit mai nuanțați, mai umani și se limitează la eliminarea con­curenților politici băgându-i în pușcărie.
Am o întrebare totuși: de ce din 18 iulie, de când înțeleg, domnule judecător, că ați formulat această decizie, de ce a trebuit să amânați 10 luni pronunțarea efectivă? Asta ca să înțelegeți și dumneavoastră, domnule judecător, și alții că știu foarte bine detalii, fapte și demersuri și îmi e milă de dumneavoastră că ați ajuns în această postură. Îmi este milă și de cei care v-au pus în această postură, pentru că înțeleg ce frustrări au acumulat, chiar dacă eu am avut și am un singur principiu: să fac bine”, a spus Cătălin Cherecheș.

Primarul băimărean a prezentat în continuare date și întrebări la care așteaptă răspuns.
„Nu am nimic să îmi reproșez. Eventual faptul că mi-am pus timp de 11 ani viața între paranteze, am uitat de mine, și m-ați făcut și dumneavoastră, cei care ați activat împotriva mea, să accelerez, să accentuez acest lucru. Din păcate, noi suntem departe de București. Despre Cluj nu se poate spune același lucru. Înțeleg foarte bine faptul că, în ultimii doi ani, mi s-au transmis tot felul de mesaje vizavi de faptul că ar trebui să stau mai de o parte, mai liniștit. Am făcut acest lucru pentru a vedea și cealaltă fațetă a monedei, pentru a vedea ce se întâmplă dacă tac. Astăzi, cred că a venit momentul să reîncep să vorbesc. Voi prezenta presei declarația extinsă dată la proces, o declarație de 12 ore. Nu am vorbit numai de mizeriile din dosar, veți vedea cum fac o descriere a situațiilor în care am fost pus, a amenințărilor care mi-au fost adresate, a intereselor cărora nu le-am dat curs.
Vreau să vă asigur că eu, Cătălin Cherecheș, îmi voi exercita acest mandat în tot ceea ce înseamnă asumări pe care le am față de cetățeni. Cătălin Cherecheș nu va ajunge niciodată în pușcărie. Cătălin Cherecheș va ști să își apere drepturile în toate forurile legale dar și vorbind. Cred că avem fiecare dintre noi demnitate și fiecare dintre noi avem onoare. Raportat la zona politică, am satisfacția să spun că nu există mai mult de cinci oameni în politică care să aibă onoare. Dar am defectul ca eu să fiu unul dintre cei care au onoare, pentru că altfel, dacă eram un mizerabil de genul celor care îi execută și-i bagă în pușcărie pe alții, nu eram în situația asta. Eram în cu totul și cu totul altă situație. Așa cum v-am spus, Cătălin Cherecheș niciodată nu va ajunge în pușcărie, dar alții sigur vor ajunge. Cei care merită!”, a spus primarul de Baia Mare.

Conform unor calcule neoficiale, procesul de la Curtea de Apel Cluj ar putea începe spre sfârșitul verii.  
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.