• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 18 Septembrie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 27 Ianuarie , 2017

Cât plăteşte statul pentru un elev?

Unităţile de învăţământ pre­u­niversitar de stat, par­ticular şi confesional a­cre­ditat primesc finanţa­re de bază, în limitele costului standard per elev/preşcolar, de la bugetul de stat, din sumele defalcate din TVA prin bugetele locale.
Costul standard per elev/preşcolar se determină pentru fiecare nivel de în­văţământ, filieră, profil, specializare / domeniu, în funcţie de mărimea şi tipul unităţilor de învăţământ, mediul urban/rural şi coeficienţii de tem­peratură din zone geografice.
Pe baza costului standard per elev / preşcolar se alocă:
n Finanţarea cheltuielilor cu sa­lariile, sporurile, indemni­zaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi a contribuţiilor afe­rente acestora pentru unităţile de în­vă­­ţământ. Nu sunt incluse în această categorie cheltuielile pentru alocaţii pentru transportul la şi de la locul de muncă, precum şi cheltuielile salariale în natură.
n Finanţarea cheltuielilor cu pre­gătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, precum şi a celor pentru bunuri şi servicii. Cheltuielile cu pregătirea profesională includ şi cheltuielile legate de formarea continuă şi evaluarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional acreditat. Concret, costul standard per elev din învă­ământul gimnazial din mediul urban (considerat coeficientul 1) în 2017 este stabilit la 330 lei/an. Acest tip de costuri este determinat prin aplicarea unor coeficienţi de diferenţiere la valoarea coeficientului 1, de bază.

 

Coeficienţii de diferenţiere sunt sta­biliţi în funcţie de tipul unităţii de învăţământ (grădiniţă, şcoală gimna­zială, liceu teoretic, şcoală profe­sională, colegiu), numărul de elevi înscrişi, zone de temperatură (sunt şase zone de temperatură identificate), precum şi mediul urban/rural. De exemplu, pentru un liceu din zona 1 (judeţele Călăraşi, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Olt, Tulcea, Teleorman) cu până la 300 de elevi înscrişi, coeficientul aplicat va fi 1,1661, în timp ce pentru aceeaşi categorie de unitate de învăţământ situată în zona 6 (jude­ţele Bistriţa-Năsăud, Covasna, Hune­doara, Harghita, Maramureş, Su­ceava) coeficientul aplicat va fi 1,3061.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.