• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Noiembrie , 2020

Cât costă un parlamentar?

O dată la 4 ani, îi „angajăm” prin vot pe cei care ne vor reprezenta în organul legislativ suprem. Și, evident, tot noi îi vom plăti, din bugetul public, cu sume deloc de neglijat. Teoretic, aceste costuri ar trebui să fie direct proporționale cu beneficiile. Dar, practic, sunt? Vă prezentăm o analiză despre cât costă și cât „produce” un parlamentar în 4 ani de mandat.

 

Mircea CRIȘAN
Ioana LUCĂCEL

Democrația costă. Mult. Și oarecum e normal să fie așa. Noi, cetățenii le asigurăm parlamentarilor toate fondurile necesare desfășurării activității și unui trai mai mult decât decent, cu condiția ca ei să ne ofere, în schimb, legi bune. Un fel de contract până la urmă în care noi, cetățenii, suntem angajatorul, iar ei, parlamentarii, angajații noștri.
Cum îi selectăm și angajăm știm deja: prin vot direct. Cu cât îi plătim însă, urmează să aflăm.
Cheltuielile legate de activitatea unui deputat se împart în 5 categorii: venituri, diurnă, cheltuieli suportate din bugetul Camerei Deputaţilor pentru exercitarea mandatului, cheltuieli suportate din bugetul Camerei Deputaţilor pentru desfășurarea activității birourilor parlamentare din cir­cumscripția electorală și cheltuieli efectuate cu deputaţii trimişi în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. În prima categorie intră in­demnizația lunară pe care o primesc parlamentarii pe durata mandatului, și care, pentru un deputat se ridică la suma de circa 11.000 de lei, lunar.
Potrivit legii, „Deputații și se­na­torii prezenți la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în București sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizația lunară brută prevăzută pentru de­pu­tat sau senator”.
În luna septembrie, numai Ca­mera Deputaților a plătit 249.255 de lei diurne pentru deplasările la lucrările Parlamentului și 60.813 lei diurna pentru depla­sare în circumscripţia electorală.

Capitolul „Cheltuieli suportate din bugetul Camerei Deputaţilor pentru exercitarea mandatului” cuprinde, din nou, mai multe categorii de cheltuieli: cazare, transport și telefonie mobilă. Numai pentru luna septembrie, aceste cheltuieli ajung la aproape 2 milioane de lei pentru toți deputații.
Mai exact, Ca­mera Deputaților a decontat servicii de cazare în valoare de 1.298.335 lei, transport în valoare de 569.724 lei și servicii de telefonie mobilă în valoare de 24.655 lei. Într-o singură lună.
Cheltuielile cu desfășurarea acti­vității electorale în circumscripție, e o poveste și mai lungă și... mai scumpă. Potrivit legii, „În scopul exercitării mandatului în cir­cumscripţiile electorale, deputa­ţilor şi senatorilor li se acordă lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birou­rilor parlamentare”. Tipurile de cheltuieli care pot fi decontate sunt foarte variate, de la cheltuieli cu salariile personalului angajat în cadrul birourilor parlamentare, la cheltuieli de bunuri și servicii: chiria pentru sediul birourilor parlamentare; utilități, combustibil pentru transport auto în cir­cum­scripţie; consumabile, cheltuieli de protocol etc.
Deputații din Maramureş decon­tează lunar, pentru personalul angajat, sume între 3.628 de lei și 17.060 lei, cum reiese de pe site-ul Camerei Deputaților. Iar pentru bunuri și servicii între 11.000 de lei și 23.000 de lei lunar. Într-o singură lună, activitatea în circum­scripție a deputaților maramu­reșeni a costat în total peste 180.000 de lei!
În cazul unor deplasări externe, Camera Deputaților decontează și acest tip de cheltuială. În luna septembrie, un singur deputat s-a deplasat 7 zile, în Spania. Costul: 16.529 lei.
Dacă vreți să știți pentru ce plătim acești bani, avem și un răspuns: pentru munca lor, în folosul nostru. Teoretic. Pentru că practic, zilele trecute, când românii aud zilnic că ne aflăm pe marginea prăpastiei din toate punctele de vedere, Camera Deputaților a adoptat o lege privind declararea zilei de 3 iunie ca Ziua națională a bicicletei!

Bun, să vedem cheltuielile la Se­nat. Începem cu indemnizația care se ridică tot în jurul valorii de 11.000 de lei. La aceste sume se adaugă diurna încasată de senatori pentru participarea la lucrările Parlamentului, în cuantum de 70.470 lei, conform site-ului Senatului, pentru o singură lună.
Potrivit legii, senatorii au dreptul și la decontarea cazării: „De dreptul de decontare a cazării în teritoriu, în unităţi de primire turistice cu clasificare de cel mult 4 stele, sau de compensare a cheltuielilor de cazare prin acordarea a 2% din indemnizaţia lunară brută pentru fiecare noapte beneficiază depu­taţii sau senatorii care:
1. efectuează deplasări în ţară din însărcinarea preşedintelui Came­rei Deputaţilor sau al Senatului, a birourilor permanente ale celor două Camere, a birourilor comisiilor permanente sau a liderilor grupurilor parlamentare;
2. nu domiciliază în circum­scripţiile electorale în care au fost aleşi, pe timpul deplasării în aceste circumscripţii, în vederea îndeplinirii activităţilor legate de desfăşurarea mandatului;
3. deputaţii şi senatorii care repre­zintă organizaţiile cetăţeniilor aparţinând minorităţilor naţio­nale, care se deplasează în alte localităţi din ţară, în afara celei de domiciliu, pentru activităţile legate de exercitarea mandatului”. Într-o singură lună, banii plătiți pe ca­zarea senatorilor se ridică la 486.709 lei. La această sumă, mai adăugăm 41.968 lei pentru transport, pe o singură lună și 3.630 lei pentru telefonia mobilă.
Într-o singură lună, senatorii maramureșeni au decontat peste 80.000 de lei pentru cheltuielile cu birourile senatoriale, mai exact 31.788 de lei cheltuieli de personal și 51.840 lei, cheltuieli de bunuri și servicii.
Pentru cheltuieli în străinătate, potrivit site-ului Senatului, s-au decontat în ultima lună doar 3 deplasări, pentru 3 senatori în Franța. 5 zile de deplasare au cos­tat undeva la 8.000 de lei, iar 7 zile, 10.000 de lei. Tare, nu? Reiese de aici că noi, cetățenii suntem nişte angajatori gene­roși. Dar oare ei, parlamentarii sunt angajați buni și eficienți?

 

 

Dacă vreți să știți pentru ce plătim acești bani, avem și un răspuns: pentru munca lor, în folosul nostru. Teoretic. Pentru că practic, zilele trecute, când românii aud zilnic că ne aflăm pe marginea prăpastiei din toate punctele de vedere, Camera Deputaților a adoptat o lege privind declararea zilei de 3 iunie ca Ziua națională a bicicletei!
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.