• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 8 Aprilie , 2015

Castanul de Baia Mare a protejat şi Aeroportul. Conflict sau armonie!

Zilele trecute a avut loc în Baia Mare o întâlnire importantă şi interesantă pe tema ariilor protejate ale Maramureşului. Întâlnirea a fost organizată de WWF, programul de cooperare elveţiano-român.

Prin ordinul prefectului de Maramureş 583/15.10.2014 a fost constituit Comitetul de Coordonare a Grupului de Lucru a Platformei Judeţene Natura 2000 Maramureş. În acest context a avut loc o expunere cu privire la Conservarea şi valorificarea durabilă a Patrimoniului Natural Protejat al Maramureşului. Situaţia ariilor protejate maramureşene este interesantă, mai ales că vor fii consecinţe importante în cadrul unităţilor administrativ-teritoriale unde se află aceste arii protejate.

 
Nicolae TEREMTUŞ
teremtus@gazetademaramures.ro

Maramureşul este, probabil, judeţul cu cele mai multe arii protejate din ţară. Circa 50% din suprafaţa judeţului este cuprinsă în ariile protejate. Avem o situaţie asemănătoare cu povestea zonelor defavorizate de prin anii ’90. Atunci s-a spus, este lege cu arii protejate, declaraţii de astfel de zone şi mai mulţi ani vor fi condiţii foarte bune pentru afaceri. Anii au trecut şi beneficiile pentru Maramureş nu se văd, în cazul zonelor defavorizate, poate doar că s-au realizat averi ale unora care au ştiut ce să facă, când şi cum.

 

În aceşti ani s-a cerut o listă cu ariile protejate, geniile judeţului au transmis zeci de astfel de arii. Multe sunt adevărate, altele nu au elemente care să conducă la un astfel de statut. Interesant este că ariile au fost, în multe cazuri, descoperite de specialişti de prin „lume adunaţi”. Cert este că sunt şi vor fi probleme, mai ales că legislaţia europeană va sancţiona dur orice încălcare de norme, de încălcare a legii. Urmează un nou exerciţiu bugetar, se vor depune proiecte, se vor cere banii europeni şi CE va cere date exacte despre aceste arii şi localităţile din jurul acestora.   

Legislaţia spune că dacă trebuie făcută o investiţie la o distanţă mai mică de 20 de kilometri de aria protejată aceasta nu poate fi făcută. Cel mai interesant proiect care ar putea fi afectat de o astfel de vecinătate este Aeroportul Internaţional Baia Mare. Lucrările ce vor fi executate pentru mărirea pistei sunt afectate de vecinătatea cu aria protejată a căstănişului Baia Mare.

Acestea sunt datele generale ale unei posibile probleme ce ne-ar afecta pe toţi maramureşenii.

 

Revenind la dezbaterea pe tema ariilor protejate, menţionăm că au fost invitate toate instituţiile interesate şi implicate în situaţia ariilor, specialişti, tehnicieni. Din păcate APM Maramureş şi Ocolul Silvic Baia Mare nu au fost prezente. Nu se cunosc motivele. Dacă în cazul APM, lipsa personalului este un motiv credibil, de la Ocol…Cei de la APM au trimis date şi comentarii asupra subiectului, de la Ocol, nu.

Prezenţa silvicilor ar fi fost necesară deoarece ei sunt custorzii ariei protejate cu castani comestibili din Baia Mare, Tăuţii Măgherăuş, Baia Sprie.

Căstănişul Baia Mare este o rezervaţie care se întinde pe o suprafaţă mare de teren. De fapt, avem două arii protejate care se suprapun pe o anumită suprafaţă. Situl Natura 2000.

Arboretul de castan comestibil de la Baia Mare s-a constituit ca zonă naturală protejată de interes naţional, prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - secţiunea a III-a zone protejate, fiind declarat rezervaţie naturală la poziţia 2.581.

 

Ulterior, a fost inclus în reţeaua de arii protejate Natura 2000, fiind instituit ca sit Natura 2000 – ROSCI0003, conform prevederilor Ordinului ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, cu modificările ulterioare.

Cele două arii protejate, respectiv: situl de importanţă comunitară „Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare” şi aria naturală protejată de interes naţional „Arboretul de castan comestibil” de la Baia Mare, au fost atribuite în custodie Ocolului Silvic Municipal Baia Mare prin Convenţia nr. 57/ 24.02.2010. De asemenea, Ocolul Silvic Municipal Baia Mare reprezintă entitatea juridică autorizată conform prevederilor legale pentru a administra suprafeţele forestiere deţinute de municipiul Baia Mare în proprietate publică, suprafeţe care sunt incluse parţial în situl Natura 2000 ROSCI0003.

Situl Natura 2000 ROSCI0003 „Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare” conform formularului standard Natura 2000 are o suprafaţă de 2.087 ha. Facem menţiunea că cele două arii protejate se suprapun parţial. Unităţile administrativ-teritoriale care au în raza teritorială aria naturală protejată sunt: municipiul Baia Mare şi oraşele Baia Sprie şi Tăuţii Măgherăuş.

 

Am încercat să vorbim cu cei de la Ocolul Silvic, dar am primit date care nu sunt aceleaşi cu cele primite de la APM Maramureş. Potrivit celor de la Ocol, acesta se ocupă doar de Situl Natura 2000, respectiv căstănişul din Baia Mare cu limita Valea Borcutului. În planul de management, document realizat pe bani frumoşi, peste 1.5 milioane de lei un document de 58 de pagini, adică 10 mii de euro pagina, se menţionează că avem două arii protejate şi în Tăuţii Măgherăuş şi în Tăuţii de Sus.

Tragem un semnal de alarmă cu privire la problema Aeroportului.

 

Vom publica o serie de materiale pe tema ariilor protejate în Maramureş deoarece sunt situaţii interesante în multe zone din judeţ. Locuri în care s-a construit într-o veselie proletară, în zone protejate. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.