• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 21 Iulie 2018

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Octombrie , 2017

Castaniada mult amânată, la final

Nicolae TEREMTUŞ

Totul a început în lunile de vară, sau începutul verii atunci când aleşii băimăre­nilor au votat în plenul Con­si­liului Local proiectele de hotă­râre prin care urma să se facă demersurile pentru finanţarea de la buget a Sărbătorii Castanelor. Trebuie făcute câteva precizări cu privire la această manifestare.
Sărbătoarea din Baia Mare a fost prima manifestare de acest gen din ţară, după momentul 1989. Din nord s-a dat semnalul la sărbătorile oraşe­lor, municipiilor, comunelor din în­trea­ga ţară. Se poate spune că Baia Mare a fost model, un model de succes, având în vedere că acum, mai toate localităţile au astfel de sărbători.
Desigur, punctul central al unei astfel de sărbători îl reprezintă scena şi concertele aferente. Din cauza acestor concerte gratuite, plătite de adminis­traţiile locale, artiştii români şi chiar şi cei străini nu prea mai organizează concerte pe bilete. Românii au muzică pe gratis, artiştii în urma unei prestaţii, uneori discutabilă, înca­sează onorarii bune şi toată lumea este fericită. Sunt mulţi cetăţeni care nu merg la astfel de ma­nifestări, dar onorariul artiştilor fiind plătit de la buget înseamnă că ajută prin impozitele plătite la realizarea acestor manifestări.
Din această perspectivă, viaţa artis­tică din România a fost dată peste cap, iar tarifele artiştilor sunt fixate în mod artificial. Şi prestaţia acestora se supune regulilor economiei de piaţă, cererea şi oferta fixează preţul, tariful.
Poate de aceea pentru băimăreni Sărbătoarea Castanelor a fost un reper pe parcursul unui an. Desigur, manifestarea, după multe ediţii, a devenit un fel de bâlci, cu mult festivism de doi bani, cu o ţigănime greu de acceptat. Sărbătoarea a ajuns să fie un fel de spectacol de bâlci.

S-ar fi putut remedia aceste aspecte impunând reguli, modalităţi de manifestare, chiar şi spectacolele ar fi putut fi gândite, regândite. Din păcate, toate acestea s-au realizat de către o echipă din primărie, ceea ce nu este bine. Ne amintim că lista artiştilor doriţi era făcută după dorinţa unora sau altora. De exemplu, Rodica Brad le sugerase într-un an o formaţie… şi aşa mai departe. Nu aşa se organizează o astfel de Sărbătoare. Poate de aceea s-a ajuns în acest an într-o criză ce a dus la prelungirea organizării manifestării cu încă o săptămână, după mai multe amânări.

Concluzia ar fi că oraşul are nevoie de o astfel de manifestare dacă ea este organizată corect şi bine.   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.