• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 4 Martie , 2020

Casa de Cultură din Baia Mare, arsă la foc mic

Casa de Cultură din Baia Mare a fost închisă, a luat foc la propriu, a devenit un loc în care boschetarii se adăpostesc de ploaie, de frig, de foame. Casa de Cultură din Baia Mare este o realizare a remarcabilului arhitect român Nicolae Porumbescu. Ea a fost realizată după proiectul Casei de Cultură de la Suceava, dar cu o adaptare la elemente tradiţionale maramureşene. Arhitectul Porumbescu a fost în vizită prin Maramureş timp de trei săptămâni, pentru a găsi elemente care să personalizeze proiectul Casei de Cultură. După acest timp a venit cu o faţadă a Casei de Cultură, cu câteva elemente din arhitectura maramureşeană. A realizat proiectul. L-a şi avizat şi s-a realizat şi Casa de Cultură din Baia Mare.
 

 


Mulţi ani, clădirea a fost una etalon de frumu­seţe. Aici au avut loc multe evenimente, de la concerte, spectacole şi alte manifestări. După 1989, lucrurile au intrat într-o logică greu de înţeles. Clădirea a fost oferită pe tavă organizaţiilor sindicale deoarece, când a fost construită s-a ridicat din banii de sindicat.
Un argument care nu a făcut decât să distrugă majoritatea Caselor de Cultură din ţară. Sindicatele nu au făcut decât să „sugă” încasările pentru manifes­tările organizate în Casele de Cul­tură. Şi în Baia Mare a fost la fel. GAZETA de Mara­mureş a scris de nenumărate ori des­pre dezastrul de la Casa de Cultură. Am cerut ca aceste clădiri să intre în patrimoniul judeţului sau al Băii Mari, pentru a fi salvate. Sindicatele, pe filieră politică, au respins încercările administraţiei de a prelua Casa, pentru a fi reparată şi a i se reda rolul pe care l-a avut. Anii au trecut şi ruina numită Casa de Cultură a devenit un fel de rai al boschetarilor. Recent, faţada Casei de Cultură s-a aprins, un incendiu, din fericire, fără urmări tragice. Au ars bannere întinse pe faţadă. Au venit pompierii şi autorităţile de control. Până la urmă, activitatea în Casa de Cultură a fost suspendată timp de trei luni. O poveste tristă în care un director pus de sindicate ţine cu dinţii de scaun. Probabil aşteaptă pensionarea precum cel care e la Casa de Cultură a Tineretului. Sperăm ca în cele trei luni să se găsească soluţia cea mai bună.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.