• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 August , 2017

Casa de Călărie Pașcu, surpriza plăcută de la Budești

Cu această idee am intrat în curtea unei case din lemn, frumoasă, aranjată și la prima vedere, pustie. Am bătut la ușă, niciun răspuns. Am încercat ușa și, spre surprinderea noastră, s-a deschis.

În interior, mult lemn cu un design modern, propriu unor cabane. Ici-colo lucruri care trădau o prezență.
Am ieșit și am înconjurat clădirea. În curte, o curte mare, am văzut o terasă pe care se afla un imens rezervor sub forma unui butoi, în care mai multe persoane făceau baie, stăteau în apă. Mai încolo, câțiva bărbați pregăteau, după fum și miros, grătare sau altfel de preparate. Liniște, aer curat, copaci, verde, tot ce îți dorești pentru a petrece câteva momente plăcute. Am aflat de la cei prezenți că trebuie să coborâm pe o cărare pentru a ajunge la Casa de Călărie Pașcu. Acolo se afla Cabana Pașcu.
Am urmat traseul indicat și după câteva minute, undeva la vale, o pantă destul de abruptă, am văzut minunea.
O casă tot din lemn, un manej, precum cele văzute în filme și un imobil pe care greu îl puteai numi grajd sau staul, în care se vedeau cai. Totul din lemn, totul nou și mai ales frumos. De parcă un pic­tor a așezat cu pensula casele și drumul.
Pe terasa casei, mai multe persoane care își luau rămas bun de la un bărbat înalt, ars de soare, într-o ținută sport. Era Gheorghe Pașcu, proprietarul aca­re­turilor de acolo. Iar ceilalți, un grup ce venise la călărit și care terminase.
Discuția cu Pașcu a început de la intrarea în locașul în care se aflau caii.
Șase cai, fiecare în spațiul alocat, cu nume și cu loc pentru mâncare. Totul la superlativ. Cai, loc, amenajările. Pe jos, podele și tot ce trebuie ca aceste nobile animale să se simtă foarte bine.
„Am deschis acum trei luni, din pasiune pentru cai. Nu am avut niciodată cai sau vreo activitate legată de cai.
În urmă cu trei luni am achiziționat şase cai de rasă, din România, Italia, Belgia. Am făcut acest grajd, iar lângă se află o casă veche, restaurată. Este o altă pasiune de-a mea, casele vechi. Mai am două în Bârsana, pe care le restaurez”, a spus domnul Pașcu.
Ne-a prezentat caii, din următoarele rase: palomino, lucitano, firizian, gipsy vanner, fjord.
Toți caii prezentați sunt pentru călărie, sunt sensibili, atenți cu cei care îi călăresc. Din explicațiile lui Pașcu am aflat lucruri surprinzătoare despre aceste animale mari, nobile, frumoase. Au o inteligență greu de bănuit, sunt supuși și atenți, nu bruschează pe nimeni, de aceea pot fi călăriți de copii, chiar și de cei mai mici.
De la această idee a plecat afacerea lui Pașcu. O Casă de Călărie care înseamnă că se poate veni la călărit, chiar dacă nu ai cunoștințe de bază. Cei de acolo, sunt șapte oameni care lucrează, o parte fiind familia, soția și copiii, îi ajută pe doritori cu sfaturile necesare pentru ca o oră de călărit să fie mai mult decât pare. Dacă sunt respectate sfaturile date, este o plăcere.
Gheorghe Pașcu organizează trasee offroad în grup organizat, pe trasee montane. Se face călărie de agrement și lecții de echitație primară.
„Nu facem echitație deoarece necesită alte condiții și multe altele, dar anumite elemente se învață dacă se respectă indicațiile date de noi. Atât începătorii, cât și avansații pot veni la noi să înceapă, sau să continue să învețe să călărească corect, să cunoască un cal, să interacționeze cu ei. Am învățat totul despre cai din pasiune, dar am învățat și de la un profesionist, actorul Denis Ștefan, dresor natural de cai. Cu el am ales caii și i-am pregătit pentru activitatea de aici. Dacă avem o problemă îl sun și îmi explică ce este de făcut”, a spus Pașcu.
Caii sunt îngrijiți ca la carte, au un grajd modern ce va fi finalizat până la sezonul de iarnă. Sunt hrăniți cu fân de calitate, au apă și produse de curățenie profesionale. Sunt periați și spălați zilnic, iar o dată pe săptămână se spală cu șampon special. Nu le lipsește nimic.
Surpriza cea mare a venit spre final: Gheorghe Pașcu este fost polițist, a fost șef de serviciu în cadrul IJP Maramu­reș, dar a ieșit la pensie.
Nu a vrut să ne spună cât a investit în afacerea cu cei șase cai.
„Este costisitor. Caii au prețuri diferite. În funcție de rasă, dacă este iapă sau nu, și multe alte condiții. Nu doresc să am cai de curse, deoarece ar fi altceva, mai greu, mai complicat, alte condiții. Cele trei iepe sunt gestante și voi mai avea trei cai. Sper să ajung la zece și atunci voi organiza trasee mai lungi, de o zi sau chiar mai lungi, cu grupuri. Avem locuri foarte frumoase, avem ce vedea și ar fi benefic pentru toată lumea. Familia mea este alături de mine și mă ajută. Cel mai important om din echipă este fiul meu de 17 ani. A învățat totul despre cai și se pricepe incredibil de bine. Dacă plec cu alte treburi, el se ocupă de tot. Deocamdată nu pot spune că ne susținem din această activitate, am noroc cu cabana de sus, din veniturile de acolo susținem și această activitate cu caii. Dar sper ca lucrurile să meargă cât mai bine, au început și românii să se intereseze de astfel de activități, mulți vin să vadă, alții
sunt atrași de călăria de agrement!”, a spus Pașcu.
Cabana acestui complex de agrement are 5 camere, două băi, bucătărie cu toate utilitățile, parcare, saună uscată, butoi din lemn cu apă sărată. Iar în casa veche, renovată, mai sunt două camere. Încălzire pe lemne, restaurant care funcționează pe timp de week-end în cazul unor grupuri mai mari. Cabana este închiriată cu toate utilitățile, dar fără mâncare.
Foarte important! Casa de Călărie funcționează tot timpul anului.    

 

 

Ne-a prezentat caii, din următoarele rase: palomino, lucitano, firizian, gipsy vanner, fjord. Toți caii prezentați sunt pentru călărie, sunt sensibili, atenți cu cei care îi călăresc. Din explicațiile lui Pașcu am aflat lucruri surprinzătoare despre aceste animale mari, nobile, frumoase. Au o inteligență greu de bănuit, sunt supuși și atenți, nu bruschează pe nimeni, de aceea pot fi călăriți de copii, chiar și de cei mai mici.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.