• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 August , 2013

Cartonaş roşu pentru Ambient-Urban

După o şedinţă de Consiliu Local extraordinară, scurtă cu doar cinci proiecte de hotărâre pe ordinea de zi, Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a plecat în parcul municipal pentru a inaugura locul de joacă amenajat acolo, dar şi pentru o vizită surpriză la Grădina Zoologică.

 
 
 
Locul de joacă recent amenajat de Primărie este asaltat de prunci şi copii de toate vârstele, într-o frenezie pozitivă a jocului. Părinţii şi bunicii care însoţesc copii sunt mulţumiţi, iar copiii sunt fericiţi că au pe ce se căţăra, pe ce se da, că au un loc al lor în care se pot desfăşura aşa cum nu prea o pot face în alte părţi.
De la bucuria copiilor, primarul şi presa băimăreană au intrat în Grădina suferinţei, a suferinţei unor animale sălbatice, amărâte, cu priviri opace, cu reacţii fără reacţie. Din când în când, un leu scoate nişte urlete care nu te sperie, pentru că sunt scoase de un leufioros, ci te fac să priveşti cu milă spre locul de unde vin acestea.
 
Cătălin Cherecheş a vizitat toată Grădina, însoţit de un tip ce părea a fi responsabilul. Undeva, pe o alee, un muncitor spăla o maşină folosită la curăţenie. Când l-a văzut pe primar, a direcţionat jetul de apă spre rădăcina unui copac din apropiere, dar şiroaiele de apă l-au trădat. O apă pe care probabil o plăteşte administraţia locală. Cu siguranţă că se spală şi altfel de maşini.
După ce a vizitat Grădina Zoologică, primarul băimărean a explicat ziariştilor că a luat o decizie pe care o pune în aplicare din acel moment. Decizia este urmare a situaţiei dezastruoase în care se află Grădina Zoologică.
„De foarte multă vreme, cetăţenii din Baia Mare au reclamat situaţia în care se află animalele de la aşa-zisa Grădină Zoologică. Este o chestiune legală privitoare la acest spaţiu, terenul a fost retrocedat în urmă cu mai mulţi ani. Autoritatea locală a fost obligată să plătească circa 15 mii de lei pe lună chirie pentru acest teren. După ce am devenit primar, am reuşit să reduc la mai puţin de cinci mii de lei, chiria, dar văzând care este situaţia animalelor, am considerat că este oportun să închidem această Grădină Zoologică, să nu mai fie acces pentru public. Nu cred că puştii din Baia Mare trebuie să vadă animalele în aceste situaţii destul de dramatice. Nu cred că un mistreţ poate sta pe 10 metri pătraţi sau opt lei să vieţuiască pe 100 de metri pătraţi. Vom închide temporar Grădina, iar următorul pas pe care îl vom face este acela de a achiziţiona un teren pe care să putem dezvolta un parc zoologic pe o suprafaţă de peste 10 hectare. Acolo vor fi şi condiţiile speciale pentru animale, vor fi realizate şi alei pentru circulaţie, pentru a putea lăsa animalele să trăiască, într-un fel, în mediul lor natural. Vom colabora cu asociaţii de protecţie a animalelor pentru a putea caza o parte a animalelor pe perioada aceasta, până vom avea noul stabiliment. Va dura circa doi ani până vom putea realiza acest proiect!Trebuie înţeles că prioritatea Băii Mari este, totuşi, crearea de locuri de muncă, atragerea de investiţii.
Şi Grădina are rolul ei, dar toate se vor face în conformitate cu deciziile şi priorităţile Băii Mari”, a spus primarul băimărean.
El a precizat că o parte din animale vor fi duse la alte Grădini Zoologice, iar cele mai valoroase vor fi îngrijite aici. Se va găsi soluţia cea mai potrivită.
 
După vizita tristă, primarul şi presa băimăreană au făcut un ocol şi prin Parcul Municipal „Regina Maria”. În apropiere de locul unde mai demult se afla un lac, primarul a transmis un mesaj public celor de la Serviciul Ambient-Urban, cel care are în îngrijire Parcul municipal.
„În legătură cu acest lac, de vreo doi ani de zile solicit celor de la Serviciul Ambient-Urban să găsească o soluţie pentru a fi reamenajat. Nu cred că este o chestiune atât de scumpă să facem acest lucru!
Pe lângă faptul că nu găsesc soluţii, există şi o stare de delăsare, măcar să fi curăţat buruienile. Eu nu înţeleg un lucru! Cei de la Ambient-Urban nu mai trebuie să facă zonele verzi din oraş, au două parcuri şi două cimitire, dacă nici astea nu sunt în stare să administreze, trebuie să îi desfiinţăm şi să facem o altă entitate care să gestioneze în mod corect lucrurile.
Dar în următoarele săptămâni cred că vor începe să lucreze. Dacă nu o fac prin dispoziţie de primar, dacă cei din CL nu sunt ascultaţi, dacă există o anumită delăsare în zona celor de la Ambient-Urban, poate, văzând la televizor şi prin ziare că îi criticăm, o să înveţe să îşi facă treaba. M-am săturat, cu tot respectul faţă de cei care beneficiază de ajutoare sociale, m-am săturat să văd cârduri de oameni care primesc ajutoare să se plimbe prin parc, dar fără o mătură în mână. De azi înainte, nu mai au ce căuta în parcul municipal. Să meargă să muncească, pe pârâul Craica sunt peturi, pe malurile râului Săsar! În Parcul Municipal, care este o zonă de elită, nu au ce căuta în cârduri, că nu suntem pe Craica! Aici este Parcul Municipal. Punct!
Aici trebuie să vină cei de la Ambient-Urban să facă curăţenie. Dacă sunt în stare! Dacă nu, o să vină alţii să facă!”, a spus Cătălin Cherecheş. 
 
 
„Cei de la Ambient-Urban nu mai trebuie să facă zonele verzi din oraş, au două parcuri şi două cimitire, dacă nici pe acestea nu sunt în stare să le administreze, trebuie să îi desfiinţăm şi să facem o altă entitate care să gestioneze în mod corect lucrurile”.
Cătălin Cherecheş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.