• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 August , 2013

Caravana eşecului PNDR

Pornit ca un motor de dezvoltare a satelor româneşti, PNDR a devenit piatră de moară pentru sute de primării din întreaga ţară. Rocadele cu listele de beneficiari, blocajele, lobby-ul pentru anumite firme, sunt doar câteva dintre problemele unui eşec tipic românesc.

 
 
Măsura 322 a devenit un fel de „vis american” a satului românesc. Prin acest program, primăriile doreau să-şi construiască drumuri, canalizare, să introducă apă, să repare cămine culturale, să construiască after-school-uri. Proiecte majore, integrate, de 2-3 milioane de Euro, care aveau menirea de a schimba faţa localităţilor. Numai că, în loc de dezvoltare, proiectele au adus blocaj şi probleme.
 
Întâi, măsura 322 a devenit celebră din cauza „rocadei” cu listele de beneficiari. Mai multe primării din judeţ au fost scoase de la finanţare, altele au reintrat pe listă în urma contestaţiilor, numai că banii alocaţi măsurii s-au cam terminat. Practic, fiecare guvernare a schimbat beneficiarii după bunul plac şi, bineînţeles, după culoarea politică a primarilor.
De-a lungul vremii, Măsura 322 a generat numeroase dispute politice şi financiare în toată ţara. De modul de alocare a banilor prin această măsură s-au plâns numeroşi primari, preşedinţi de consilii judeţene, prefecţi, deputaţi. Ba mai mult, un deputat din Mureş a trimis o scrisoare către Parlamentul European şi Comisia Europeană, prin care semnalează că primarii care au depus proiecte pe măsura 322 ar fi discriminaţi în ceea ce priveşte modul de atribuire a punctajelor: „începând cu anul 2009, Măsura 3.2.2. nu este gestionată în raport cu interesele şi nevoile reale ale comunităţilor rurale, dar nici luările publice de poziţie, nici interpelările din Parlamentul României nu au declanşat un mecanism firesc de răspuns din partea Guvernului României şi nici din partea APDRP”.
 
Recent, şi deputatul Cornelia Negruţ a cerut explicaţii legate de proiectele PNDR implementate în Maramureş, numai că, deocamdată, răspunsul se lasă aşteptat. Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, spune că problemele PNDR sunt numeroase: „Proiectele sunt gestionate de APDRP. La noi, la nivel regional, sediul este la Satu Mare. Pe fiecare regiune de dezvoltare este câte o agenţie de acest gen, care este o agenţie intermediară între primării şi autorităţile de management de la Bucureşti.La Satu Mare avem o mare problemă, în sensul că dintre toate cele 8 agenţii de la nivel regional, cei de la Satu Mare sunt cu cel mai mic număr de personal angajat şi cel mai mare număr de proiecte depuse. Marea problemă pentru cei care depun proiecte pe PNDR este că durează foarte mult verificarea dosarelor.
Adică există uneori anumite documente depuse de către primării care pot să aştepte şi un an până când sunt verificate. Ceea ce îngreunează până la urmă foarte mult absorbţia fondurilor europene. Problema aceasta am dezbătut-o de curând când a fost la noi Valeriu Zgonea în cadrul şedinţei de partid unde am discutat şi aspecte de administraţie. Primarii au atras atenţia asupra faptului că Agenţia din Satu Mare are această problemă ce ţine de personal. Domnul Zgonea a promis că se interesează şi încearcă să rezolve în funcţie de aspectelele legale, pentru că acum există acea ordonanţă privind reducerea posturilor din administraţia publică. Se interesează pentru a găsi o soluţie pentru a suplimenta acolo cu câţiva oameni să mişte mai rapid verificarea dosarelor.
Sunt foarte multe primării din Maramureş care au prins finanţări de proiecte prin PNDR. Proiectele aprobate de obicei acolo sunt de obicei proiecte integrate şi toate au valori de milioane de euro. Deci vorbim de sume importante. Sunt multe primării care au asemenea proiecte: Recea, Valea Chioarului intră acum în procedură de licitaţie, Remeţi, Cupşeni etc. Primari din tot spectrul politic”.
 
Pe de altă parte, există şi probleme ce ţin de implementare. Din alte surse am aflat că există presiuni pe primari pentru a lucra cu anumite firme „de casă” a fostului guvern, pe partea de consultanţă, documentaţii etc.
 
 
„Beneficiarii şi consultanţii proiectelor finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală au ridicat o serie de probleme la o recentă întâlnire cu autorităţile judeţene. Nemulţumirile se referă la timpul prelungit de avizare a dosarelor de achiziţii, nedecontarea unor cheltuieli suportate din bugetul propriu, întârzieri în procesele de achiziţii publice din cauza contestaţiilor sau lipsa fondurilor pentru derularea proiectelor. Din aceste cauze, o serie de proiecte sunt mult întârziate, fapt ce atrage penalităţi şi cheltuieli suplimentare pentru beneficiari”
- interpelarea deputatului Cornelia Negruţ
 
 
„Marea problemă pentru cei care depun proiecte pe PNDR este că durează foarte mult verificarea dosarelor. Adică există uneori anumite documente depuse de către primării care pot să aştepte şi un an până când sunt verificate. Ceea ce îngreunează până la urmă foarte mult absorbţia fondurilor europene. Problema aceasta am dezbătut-o de curând când a fost la noi Valeriu Zgonea în cadrul şedinţei de partid unde am discutat şi aspecte de administraţie”.
Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.