• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Mai , 2014

Campania electorală, confiscată de politruci

Campania electorală este sau ar trebui să fie momentul în care societatea politică are cea mai bună ocazie de a discuta cu cetăţenii, în care politicienii dau ochii cu electoratul, în care trag linie şi îşi fac raportul de activitate şi în care cei care rămân în jocul politic îşi pun pe masă ofertele electorale concrete, stabilindu-şi planul de activităţi. În acest moment, Europa dezbate dacă Uniunea noastră va merge în următoarea perioadă pe măsuri economice de austeritate sau va adopta strategia creşterii economice prin investiţii, care sunt cele mai bune mijloace pentru a crea locuri de muncă, dacă vom crea surse alternative de energie şi în ce condiţii, cum vom reduce problemele de mediu, dacă ar trebui să existe un venit minim garantat în toate ţările europene, care sunt soluţiile la îmbătrânirea populaţiei şi problemele demografice, cum se poate aplica reforma sistemelor de pensii pe cale să se prăbuşească.

 

De aici putem extrage cel puţin zece idei pentru o campanie deşteaptă, care să nu-i jignească pe cei care mai cred în importanţa votului şi îşi doresc ca România să fie reprezentată cu demnitate în Parlamentul European. România, ţara în care oamenii au murit în stradă pentru ca să poată gândi liber, este în acest moment asaltată de sloganuri ameţitoare şi de culori stridente, fără substanţă. De două săptămâni, avem o campanie electorală care nu are nicio legătură cu vreo temă de dezbatere europeană. De două săptămâni, noi discutăm despre câte funde taie domnul Ponta şi în ce bărci se plimbă, despre cum a sărit cu paraşuta doamna Udrea sau ce acuzaţii de corupţie face domnul Băsescu.

 

Este o dezbatere electorală care se menţine penibilă din punct de vedere intelectual. Nu ştiu ce vor să spună cetăţenilor prin acest tip de mesaje, dar rezultatul lor nu poate fi decât unul singur: să scârbească şi mai mult populaţia, ceea ce o să o determine să renunţe să mai meargă la vot. Poate că suntem în prezenţa unei strategii de campanie electorală şi a unui joc prin care tocmai aceasta se doreşte, ceea ce-ar confirma încă o dată că pactul de coabitare între Traian Băsescu şi Victor Ponta există în continuare şi funcţionează foarte bine.

 

Pe de altă parte, cei doi nu fac altceva decât să scoată populaţia din jocul democratic, prin comportamentul pe care îl afişează public. Un lider politic, şef al Guvernului, preşedinte al statului, care încearcă să îndepărteze populaţia de un drept esenţial, dreptul la vot, este un lider care îşi doreşte ca România să fie dominată de un gen de formulă politică totalitară, dictatorială. Nu ne putem spune că suntem ataşaţi valorilor democraţiei dacă nu încercăm, măcar în campania electorală, să formulăm o dezbatere reală a problemelor care apasă societatea românească şi societatea europeană în ansamblu. România are nevoie de o asemenea dezbatere: despre locuri de muncă şi despre investiţii. Poporul român merită mai mult respect decât să fie tratat ca un cititor de tabloide care poate să se uite la două-trei poze cu bărcuţe, cu tricouri.

Constat că au apărut tot felul de sondaje de manipulare. Case de sondaj mai mult sau mai puţin cunoscute, mai mult sau mai puţin ataşate politic, fac un joc în care ridică PSD şi încearcă să dea o şansă PMP. În realitate, Victor Ponta îl ajută pe Traian Băsescu să-şi găsească un vehicul politic, iar PMP este clar partidul care îi va da o soluţie de ieşire din actualul mandat preşedintelui Băsescu. Şi la suspendarea din 2012, şi acum, Traian Băsescu face parte din aceeaşi echipă cu Victor Ponta. Totuşi, este un lucru pe care unii oameni politici şi echipele lor de campanie nu îl pot afla din sondaje. Românii pot fi caracterizaţi sub multe forme şi chiar în Europa au fost umiliţi de multe ori şi pot fi numiţi în multe feluri, dar niciodată „tâmpiţi”!

În 25 mai, românii pot să le demonstreze celor care îşi doresc să voteze doar membrii de partid că puterea este la ei. Citiţi programele electorale (ale celor care au), analizaţi propunerile candidaţilor, evaluaţi ce au făcut până acum şi cât e de credibil ceea ce vă propun, faceţi o alegere şi exprimaţi-o prin vot! Este esenţa democraţiei, este rezultatul a sute de ani de sacrificii şi este dovada că România este o ţară profund europeană.

Norica Nicolai, europarlamentar PNL

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.