• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Decembrie , 2013

Camera de Comerţ primeşte puteri uriaşe

Potrivit unui proiect de lege, Camera de Comerţ primeşte puteri uriaşe: va aviza participarea Guvernului la târguri internaţionale, va oferi firmelor atestate de înregistrare fără de care activitatea lor va fi suspendată, iar OSIM nu va putea înregistra mărci fără avizul CCIR.

 
 
 

Potrivit unui proiect de lege, Camera de Comerţ şi Industrie a României va căpăta atribuţii noi. Dacă proiectul devine act normativ, instituţia va aviza organizarea de târguri, expoziţii de către orice persoană (inclusiv Guvernul va avea nevoie de aviz pentru a participa la târguri internaţionale), să ofere atestate de înregistrare şi de actualizare anuală a comercianţilor în baza de date a Camerei (cine nu se înscrie sau nu îşi actualizează anual datele nu poate funcţiona, deşi e înscris la Registrul Comerţului). Mai mult, în cazul înregistrării unor mărci la OSIM, instituţia nu va avea dreptul să dea curs cererii de înregistrare a mărcilor în lipsa avizului Camerei de Comerţ. Sancţiunile prevăzute sunt: amendă de până la 10.000 de lei, blocarea conturilor şi suspendarea activităţii firmei!

 

În punctul de vedere formulat de Executiv se atrage atenţia asupra hibelor iniţiativei.„Prin măsura propusă de iniţiatori devine obligatorie înscrierea în Catalogul firmelor a tuturor societăţilor şi a emblemelor comerciale ale acestora. Această normă instituie, în fapt, o nouă înregistrare a societăţilor în raport cu cea deja impusă de lege, operată în registrul Comerţului, care, în plus, trebuie actualizată anual. Această dublă înregistrare asupra validităţii căreia se revine anual, este susceptibilă de a contraveni necesităţii simplificării sarcinilor administrative pentru înfiinţarea unei afaceri”, se arată în document.

 

Deşi Guvernul şi-a exprimat un punct de vedere extrem de critic, Parlamentul decide asupra proiectului de lege.

 

Modificările legii 335/2007 privind camerele de comerţ, cuprinse în proiectul de lege, prevăd ca mandatul preşedintelui Camerei de Comerţ să fie de cinci ani şi elimină prevederea ca acesta să poată fi reînnoit o singură dată. Astfel, Vlasov ar putea rămâne la şefia instituţiei mai multe mandate consecutiv. De asemenea, iniţiativa legislativă oferă control sporit preşedintelui Camerei Naţionale de Comerţ (CNC), care este în măsură să avizeze participarea oricărei instituţii la târguri şi expoziţii internaţionale, precum şi organizarea unor astfel de evenimente. În calitate de preşedinte CNC, Vlasov ar aviza toate solicitările de înregistrare a mărcilor de fabrică şi comerţ la OSIM şi ar oferi atestate de înregistrare şi de actualizare anuală a comercianţilor în baza de date a Camerei, fără de care firmele nu ar putea funcţiona. Totodată, Vlasov ar avea putere absolută asupra şefilor camerelor judeţene de comerţ, prin posibilitatea de a invalida alegerea cuiva într-o astfel de funcţie. În caz de invalidare, proiectul de lege prevede că în termen de 30 de zile trebuie desemnat un alt director al camerei de comerţ judeţene. Nerespectarea acestor dispoziţii ar atrage „dizolvarea organelor de conducere ale camerei judeţene prin decizia colegiului de conducere al Camerei Naţionale”

Sancţiunile cuprinse în proiectul legislativ pentru nerespectarea prevederilor sunt drastice. Astfel, amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei, complementar cu blocarea conturilor şi suspendarea activităţii societăţii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.