• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Iunie , 2013

Călugărul iezuit din umbra Papei

Călugării iezuiţi Massimo Nevola şi Carlomaria de Nora Vitangelo, cetăţeni de onoare ai Sighetului, au organizat recent o audienţă papală, la care au participat zeci de mii de tineri. De-a lungul anilor, cei doi călugari italieni au încercat să aducă o rază de speranţă celor năpăstuiti de soartă prin Casa Quadrifoglio. Mai mult, datorită lor, în fiecare an, în jur de 300-500 de elevi sigheteni beneficiază de cursuri gratuite de limba engleză, italiană şi spaniolă.

 
 
 

Reporter: Daţi-ne câteva detalii despre Audienţa papală recentă?

Carlomaria de Nora Vitangelo: Evenimentul a fost o întâlnire a şcolilor iezuite din Italia şi Albania, eu sunt responsabil de şcolile iezuite din cele două ţări. Au fost 10000 de persoane la audienţa cu papa, din Milano, Torino, Roma, Napoli, Palermo, Mesina, Albania. Au fost elevii din şcolile nostre. Întâlnirea a fost gândită ca o întâlnire dintre Papa şi tineri. Ei au pregătit ceva pentru papă, în sensul că fiecare şcoală a scris o creaţie despre Papă şi cele mai bune au fost citite. Papa a avut un discurs frumos, a spus că a scris 5 pagini, dar e un discurs prea lung, aşa că a vorbit direct cu copiii. A fost o întâlnire foarte interesantă, din care copiii au putut pune întrebări, iar el a răspuns simplu şi profund. A fost şi un aer familial, pentru că noi suntem iezuiţi, el e iezuit. Papa a accentuat cât de importantă este educaţia tinerilor pentru ţara noastră, pentru Europa, pentru lume.

 

Rep.: Ce a însemnat organizarea acestui eveniment?

Carlomaria de Nora Vitangelo: E complicat. Aici distanţele sunt mari, drumul a fost cu o noapte înainte, dar toată lumea s-a bucurat de ocazia asta şi organizatorii suntem noi.

 

Rep.: Ce personalităţi s-au nuărat printre elevii dumneavoastră?

Carlomaria de Nora Vitangelo: Au fost la audienţă şi personalităţi, foşti elevi care au studiat la noi şi acum ocupă funcţii publice importante: primarul din Torino, primarul din Milano, primarul din Palermo, au fost elevii noştri, au fost politicieni, ziarişti, artişti. Avem foarte mulţi elevi care au funcţii importante şi au venit în număr mare, s-a creat sentimentul apartenenţei la o familie.

 

Reporter: Ce activităţi plănuiţi pentru această vară în Sighetu Marmaţiei?

Carlomaria de Nora Vitangelo: Ca şi în fiecare an, facem cursurile de limbă, muncim şi în orfelinate, în case de copii, în spital, tinerii noştri se întâlnesc cu cei năpăstuiţi. Activitatea noastră principală este şcoala de limbi străine, avem mulţi copii de la Sighet care urmează aceste cursuri. Vin tineri din Italia şi fac activitate cu copiii din Sighet. E o mare bogăţie când oamenii se întâlnesc între ei, fără prejudecăţi.

Se simte o îmbunătăţire a mentalităţii. Copiii din Sighet au fost totdeauna educaţi, i-am considerat astfel de la prima întâlnire, dar important e că s-a creat o legătură între tinerii noştri şi cei din România, iar cei din România cred acum în şansele lor. Au capacitate, au talent, au bogăţie, dar nu au suficientă încredere în ei şi nu au suficientă încredere ca ţara voastră să se schimbe, să fie un loc în care să aibă o viaţă fericită pentru ei şi pentru alţii.

 

De peste un deceniu, în perioada iulie-august, Liga Studenţilor Misionari din Italia, condusă de padre Massimo Nevola, împreună cu asociaţia “Il Quadri Folglio”, organizează la Sighetu-Marmaţiei cursuri de limbi străine. Pe lângă studiul limbilor italiană, engleză şi spaniolă, programul voluntarilor italieni cuprinde şi diverse activităţi culturale şi sportive, mult gustate de tineri.

 

„Se simte o îmbunătăţire a mentalităţii. Copiii din Sighet au fost totdeauna educaţi, i-am considerat astfel de la prima întâlnire, dar important e că s-a creat o legătură între tinerii noştri şi cei din România, iar cei din România cred acum în şansele lor. Au capacitate, au talent, au bogăţie, dar nu au suficientă încredere în ei şi nu au suficientă încredere ca ţara voastră să se schimbe, să fie un loc în care să aibă o viaţă fericită pentru ei şi pentru alţii”.

Carlomaria de Nora Vitangelo

 
 

„Evenimentul a fost o întâlnire a şcolilor iezuite din Italia şi Albania, eu sunt responsabil de şcolile iezuite din cele două ţări. Au fost 10000 de persoane la audienţa cu Papa, din Milano, Torino, Roma, Napoli, Palermo, Mesina, Albania. Au fost elevii din şcolile nostre. Întâlnirea a fost gândită ca o întâlnire dintre Papa şi tineri”.

 

Carlomaria de Nora Vitangelo

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.