• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 21 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Februarie , 2021

Calea, Adevărul şi Viaţa. Maica Domnului Mângâietoarea (Paramithia)

Sfântul Munte Athos mai este numit, pe bună dreptate, și „Gră­dina Maicii Domnului”. Aici, aproape că nu există mănăstire sau schit în care să nu existe icoane făcătoare de minuni, ce sunt zugrăvite cu chipul Maicii Domnului avându-L în brațe pe Pruncul dumnezeiesc. Cele mai multe icoane făcătoare de mi­nuni, în număr de șapte, le găsim în Mănăstirea Vatoped.
Între aceste șapte icoane, se află și cea numită Paramithia (Mân­gâie­toarea), ai cărei cópii se află răspândite în toată lumea orto­doxă. Creștinii sunt foarte atrași de această icoană, manifestând multă evlavie față de ea și mul­țumire pentru darurile primite. O astfel de copie se află, datorită medicului cardiolog Călin Pop, în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (Valea Roșie) din Baia Mare.
Astăzi, această icoană este un izvor de tămăduiri atât sufletești, cât și trupești, fiind foarte vie în conștiința creștinilor. Ea este un model aproape nemaiîntâlnit în Biserica noastră Ortodoxă, întrucât multe icoane au vorbit, însă nu s-a întâmplat vreodată ca icoana să se schimbe. La 21 ia­nuarie 1421, Maica Domnului a vorbit starețului Ghenadie, spu­nându-i: „Astăzi nu deschideți porțile mănăstirii, pentru că va fi prădată de pirați”. Atunci Hristos s-a mișcat în icoană, întinzând mâna și astupând gura Maicii Domnului, și a spus: „Nu Maică, să nu le spui acest cuvânt, pentru că acești călugări au căzut în lipsa de grijă sufletească și sunt vrednici de această ispită”. Este important de subliniat că Maica Domnului face, totuși, „neascul­tare” și cu mâna ei îndepărtează mâna Fiului ei din dreptul gurii și repetă, cu îndrăzneala ei de Maică, același cuvânt prorocesc, iar de atunci icoana Maicii Domnului a rămas în această poziție schimbată și nu în poziția în care a fost zugrăvită.
De atunci, această icoană cuce­rește inimile celor care o văd și i se închină, plecând din fața ei cu inima străpunsă de dragostea Maicii Domnului.
Icoana Maicii Domnului Mân­gâie­toarea (Paramithia) are de transmis mai multe mesaje lumii creștine. Cel dintâi mesaj este faptul că Hristos vrea să arate că foarte rar găsim o icoană făcă­toare de minuni doar cu El, ci întotdeauna este împreună cu Maica Sa. Lucru acesta este însemnat, întrucât Hristos vrea să o pună înainte pe Maica Sa, deoarece Maica Domnului, în viața ei în trup, după Evanghelie, se vede foarte puțin. Ceea ce o caracterizează pe Maica Domnului este tăcerea, cu toate că avea ce să ne spună despre viața Pruncului dumnezeiesc și despre trăirile sale în legătură cu Hristos, până când L-a văzut răstignit și înviat. Neîndoielnic că ar fi avut multe să ne spună, însă nu ne-a spus nimic, pentru a ne arăta pu­terea tăcerii, puterea nearătării, puterea liniștii, întrucât aceste lucruri sunt cele care alcătuiesc un călugăr sănătos, duhovnicesc, un monahism duhovnicesc, adevă­rat. Însă, Hristos, în viața veșnică, în viața de după moarte, vrea să ne-o facă cunoscută, să o pună înainte pe Maica Sa și să ne arate marea putere a îndrăznelii sale.

Celălalt mesaj pe care vrea să
ni-l dea Hristos, prin această icoană făcătoare de minuni, este de a ne arăta cât de rănit este El de lipsa de grijă sufletească a monahilor și, prin extensie, de lipsa de grijă sufletească a tuturor mădularelor Bisericii.
De luat aminte!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.