• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 19 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Februarie , 2021

Calea, Adevărul şi Viaţa. Întrecerea de sine

Trăim zilele în care se cere tot mai mult performanță, indife­rent de domeniu. Nu poate fi considerat un lucru rău, ci, dimpotrivă, este un fapt benefic pentru progres, pentru o compe­tiție onestă, pentru a avea prilejul să te autodepășești mereu.
Această activitate de depășire a unor limite o întâlnim în aproa­pe toate domeniile. Acest lucru îl încearcă cei care au înclinație spre științele exacte, cum ar fi: matematica, fizica, chimia, etc., participând la olimpiade națio­nale și internaționale sau dedi­cându-se cercetării. Un tânăr care este înzestrat cu talent mu­zical și petrece mii de ore în repetiții și studiu reușește să atingă culmi înalte în interpretare, fapt pentru care este re­compensat cu mari premii. Un sportiv depune mult efort fizic și mental pentru a aduce multă bucurie sieși și celor din neamul său, atunci când ajunge pe cele mai înalte trepte ale podiumului. Și exemplele ar putea continua.
Indiferent că lupți să te auto­depășești sau că ești în com­pe­tiție cu alții, acest efort implică multă renunțare și înfrânare de unele bucurii și plăceri ale vieții. Însă, câștigătorii simt că merită efortul atunci când vezi că ești apreciat, că ești iubit pentru realizările tale, atunci când consecința muncii tale este un mare premiu sau o im­portantă sumă de bani. Iar, dacă mai ești și modest, la care mai adaugi știința de a-ți chivernisi câștigurile și viața, atunci vei ră­mâne un model pentru pos­te­ri­tate.
Pentru tot ceea ce am arătat până aici se înscriu totuși puțini, raportat la numărul de oameni existent într-o anumită perioadă de timp, iar cununa de lauri pe care o dobândesc este totuși una care este supusă stricăciunii și foloasele materiale se epuizează de cele mai multe ori sau beneficiază de ele urmașii.
Există, însă, o cunună care este nestricăcioasă și la care are acces tot omul creat de Dumnezeu, cununa sfințeniei. Pentru această cunună ne putem lupta cu toții, fără a mai ține cont de talanții primiți, participând la o întrecere de sine, unde, cu multă răbdare și discernământ, nu lup­tăm la întâmplare, lovind în aer, ci, cu ajutor dumnezeiesc, pu­tem trece cu toții linia de sosire în Împărăția lui Dumnezeu.
Și pentru această încercare există renunțare și înfrânare de la multe, numai că marele premiu și foloasele sunt definitive și irevocabile, pentru că ești iubit și răsplătit de Dumnezeu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.