• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 21 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Mai , 2015

Calea, Adevărul şi Viaţa / Aproapele şi Departele

Mântuitorul Hristos îşi propovăduia adesea învăţătura cu ajutorul parabolelor şi a istorioarelor, folosind tehnica asemănării şi metafora. Pe lângă faptul că era o vorbire curentă în mediul oriental şi întotdeauna cu tâlc, era şi un mod de a te face uşor înţeles, de a spune lucruri adânci prin cuvinte simple, accesibile, atât pentru cel învăţat, cât şi pentru cel neînvăţat.

 

Una din Fericirile rostite în Cuvântarea de pe munte era „Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui”. Nu ne este greu să înţelegem că se propovăduia milostenia, adică mila de om, mila de cel bolnav, mila de cel sărac, mila de cel nedreptăţit. Această învăţătură intra în sistemul de gândire al Mântuitorului despre relaţia cu aproapele.

Cu aproapele se pot avea două feluri de relaţii: să ajutăm aproapele şi să fim ajutaţi de aproapele. Cu cât ajutăm, cu atât vom fi şi noi ajutaţi.

Când Mântuitorul învăţa despre acestea, ascultătorii L-au întrebat: „Dar cine este aproapele?” El a răspuns prin rostirea Parabolei Samarineanului milostiv. Unii au trecut pe lângă cel lovit şi căzut la pământ şi nu l-au ajutat. Nu i-au făcut rău, dar nu i-au făcut nici bine. Uneori, ca în cazul acesta, a nu face răul, nu este egal cu a fi bun. Indiferenţa în cazul acesta este păcat. Un samarinean – adică unul care nu era iudeu, ca cel căzut în nenorocire – s-a oprit şi l-a ajutat. Cei de un neam cu el au trecut pe lângă dânsul fără să se oprească, deşi ar fi trebuit să o facă, fiindu-le compatriot. Un străin, samarineanul, l-a ajutat. Şi atunci, Mântuitorul i-a întrebat pe cei care le povestea parabola:

„Care din cei doi a fost mai aproape de suferinţa celui bătut de tâlhari? Cei de un neam cu el, care au trecut fără să oprească, sau străinul care l-a ajutat, samarineanul?”

Toţi au răspuns: Cel care l-a ajutat, samarineanul a fost mai aproape de el.

Aşadar, Aproapele este cel care se simte aproape de suferinţele celor în nevoi, cel care compătimeşte, cel care ajută efectiv. Acesta este plăcut lui Dumnezeu şi pe acesta îl va răsplăti Dumnezeu.

Ceilalţi, care trec nepăsători, aceştia sunt Departele, iar Departele nefiind aproape de omul în nevoie, este departe şi de Dumnezeu.

Modelul nostru trebuie să fie Samarineanul milostiv - Aproapele.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.