• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Noiembrie , 2016

Bustul poetului Taras Şevcenko, dezvelit la Sighetu Marmaţiei

Bustul marelui poet  Taras Şevcenko a fost dezvelit la finele săptămânii trecute la Sighetu Marmaţiei, printr-o ceremonie la care au luat parte numeroase oficialităţi din ţară şi din străinătate. Miniştri Afacerilor Externe din România şi Ucraina, împreună, în prezenţa a zeci de personalităţi şi sute de cetăţeni, au fost cei care au tras panglica de dezvelire a monumentului.

 

 

Statuia lui Taras Şevcenko a fost amplasată la finele săptămânii trecute  în parcul din faţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Sighetu Marmaţiei. Ceremonia a debutat cu un moment religios, oficiat de Protopopiatul Ortodox Ucrainean.

 

Au fost prezenţi la eveniment cei doi miniştri, reprezentanţii Uniunii Ucrainenilor din România, autorităţi locale şi judeţene, dar şi oaspeţi din ţară şi de peste Tisa.

„Este o deosebită plăcere pentru mine să mă aflu astăzi aici la Sighet, alături de omologul şi prietenul meu, Pavlo Klimkin, în prezenţa reprezentanţilor de seamă ai comunităţii ucrainene din România şi ai distinşilor invitaţi. Doresc să mulţumesc Uniunii Ucrainenilor din România şi domnului preşedinte Nicolae Petreţchi pentru invitaţia de a participa la acest eveniment important în comunitatea locală, dar şi pentru relaţiile româno-ucrainene în ansamblul lor. Nu în ultimul rând ţin să mulţumesc ministrului Klimkin pentru răspunsul prompt la propunerea mea de a marca împreună acest moment festiv aici, în Maramureş”, a spus ministrul Afacerilor Externe din România, Lazăr Comănescu.

 

Oficialul a mai precizat faptul că este pentru a doua oară prezent la Sighet în ultimele şase luni şi că se bucură de colaborarea bună cu autorităţile din Ucraina, dar şi de faptul că vecinii de la graniţa cu Ucraina, adică maramureşenii, sunt deschişi acestei colaborări şi iată, astăzi, au făcut posibil acest eveniment important. Ministrul nu a ezitat nici să spună câteva cuvinte despre ce înseamnă poetul Taras Şevcenko pentru români, dar şi pentru ucraineni.

„Personalitatea lui Taras Şevcenko, pe care îl cinstim azi, este emblematică pentru Ucraina, cultura ucraineană şi ucrainenii din toată lumea, bustul dedicat lui fiind amplasat în toată lumea, din Statele Unite până în România, fiind considerat fondatorul literaturii ucrainene moderne”, a mai punctat Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe din România.

 

La rândul său, omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, a rostit un discurs despre marele poet şi pictor Taras Şevcenko.

„Pentru mine este o mare onoare să fiu astăzi alături de dumneavoastră. Sunt fără margini recunoscător pentru această invitaţie.  Astăzi am sosit la Ivano-Frankivsk, trecând munţii, şi am întâlnit în calea mea un pictor care picta. El a pictat Ucraina în calitate de pictor. În calitate de cobzar, el a cântat Ucraina. Fiind autentic ucrainean, el a visat despre Ucraina. El şi-a încheiat viaţa în calitate de om liber, dar nu a ajuns să vadă Ucraina liberă. Însă, eu tot timpul o să mă rog la Dumnezeu să ne dea forţă să luptăm pentru Ucraina liberă. Să facem acele lucruri pe care le realizăm noi astăzi”, a declarat Pavlo Klimkin, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina.

 

Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina a vorbit şi el despre relaţia Ucrainei cu România şi despre bucuria de a avea asemenea vecini. A amintit şi despre cei 20 de copii din dreapta Tisei care au fost primiţi în tabără în judeţul Maramureş, dar şi despre prietenia cu românii.

 „Probabil, dacă Taras Şevcenko ar fi fost în viaţă, ar fi fost fericit să vadă monumentul său şi cele două panglici ale celor două drapele naţionale ale României şi Ucrainei. Dumnezeu ne-a dat vecini buni, pe români. De-a lungul anilor noi nu am fost doar două naţionalităţi care locuiesc una lângă cealaltă, dar am devenit şi prieteni”, a mai mărturisit Pavlo Klimkin, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina.

 

„Astăzi am sosit la Ivano-Frankivsk, trecând munţii, şi am întâlnit în calea mea un pictor care picta. El a pictat Ucraina în calitate de pictor. În calitate de cobzar, el a cântat Ucraina. Fiind autentic ucrainean, el a visat despre Ucraina. El şi-a încheiat viaţa în calitate de om liber, dar nu a ajuns să vadă Ucraina liberă”.

Pavlo Klimkin, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina.

 

 

Taras Şevcenko s-a născut la data de 9 martie 1814.

A fost un pictor şi poet romantic ucrainean, considerat poetul naţional al Ucrainei.

Opera sa literară este considerată ca fiind fondatoarea limbii şi literaturii ucrainene moderne.

A scris şi în limba rusă şi a creat opere valoroase ca pictor şi ilustrator.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.