• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Ianuarie , 2018

Borșa, domeniul schiabil, prezent și viitor

Primarul orașului Borșa, Sorin Timiș, vorbește de toate acestea și despre perspectivele imediate și mai îndepărtate ale fostei stațiuni turistice din nord.

„Este vorba de vechea telegondolă la care se lucrează din 2007. Neșansa orașului Borșa a fost un constructor neserios care nu și-a făcut treaba. După șase ani de bătălii prin instanțe și pe la tot felul de instituții am reziliat contractul cu vechiul constructor și s-a reluat investiția de la faza la care a rămas.
Curtea de Conturi a sesizat și a cerut recuperarea prejudiciului, undeva la două milioane de lei de la firma constructoare care a încasat mai mult decât a lucrat. Este un proces care e pe rol și nu afectează investiția.
Investiția a repornit și este prinsă în Masterplanul pe Turism. Avem termen ca până la finalul anului să depunem documentația pentru toate proiectele din Masterplanul de Turism. S-a terminat deja documentația pentru lucrarea de la telegondolă și cam în 15-18 februarie vom depune documentația pentru pârtia de schi dotată cu tunuri de zăpadă, nocturnă, lac de acumulare și parcare. Undeva în aprilie, mai s-ar putea semna contractul de finanțare cu ministerul Turismului, iar până la finalul anului s-ar putea să avem un nou constructor. Dacă lucrurile vor continua bine între 2019-2020 investiția ar putea să fie funcțională.
Investiția ar deservi 1850 de amatori de sporturi de iarnă cu o capacitate de transport pe telegondolă de peste 1300 de persoane pe oră”, a spus primarul de Borșa.
Proiectul este ambițios și ar putea repune orașul pe harta competiţiilor sportive importante.

„Pârtia de schi este în așa fel proiectată în așa fel încât să poată fi organizate concursuri de schi naționale și inter­naționale. Înclinația pârtiei poate să deservească astfel de concursuri, atât pentru slalom special cât și pentru coborâre, dar important este faptul că este dotată cu tunuri de zăpadă pe toată lungimea și lățimea pistei, tunuri fixe care pot să așeze un strat de zăpadă de un metru, un metru și douăzeci, iar nocturna este specială la nivel de competiții sportive și pentru filmarea televiziunilor de profil. Adică, costă mai mult, dar deservește nu doar practicarea spor­tului, ci și organizarea de concursuri și evenimente sportive.
Primul proiect, cel care este depus la minister, se referă la finalizarea telegon­dolei și construirea pistei principale. Urmând, pe un alt proiect pe care îl avem aprobat în Masterplanul de tu­rism, dezvoltarea domeniului schiabil în Borșa, respectiv construirea de noi stații de transport pe cablu, pârtii noi de schi și legătura între instalațiile existente și cele noi în așa fel încât să se ajungă la un domeniu schiabil de 25 de kilometri de pârtie de schi.
Tot acest proiect se desfășoară în afara Parcului Național Munții Rodnei.
Există și un proiect mai amplu care prinde și porțiunea de la Izvorul Cailor, dar aceste două zone fiind în Parc, probabil, investiția va dura foarte multă vreme până când se va reuși scoaterea din Parcul Național Munții Rodnei a unor suprafețe.
Deocamdată mergem pe acest domeniu schiabil mai mic de 25 de kilometri cu un termen de finalizare, undeva la 10 ani dacă Masterplanul de Turism rămâne în picioare și va fi finanțat de către minister. Acest proiect cuprinde pe lângă pistele de schi, instalația pe cablu și o arenă de biatlon și schi fond, dar și reconstrucția trambulinelor care au funcționat la Borșa până în anii 2000”, a spus Timiș.

Legat de infrastructura turistică, orașul Borșa este destul de dezvoltat și are posibilități de extindere a spațiilor de cazare și masă.

„În acest moment Borșa are o capacitate de cazare de 2000 de locuri cu posibilitatea de extindere într-un termen scurt, un an de zile, cu încă o mie de locuri. Multe dintre casele construite în Borșa pot fi transformate în Pensiuni, chiar își doresc locuitorii orașului să facă acest lucru. Drumul de legătură între Borșa și Baia Mare, dar și Suceava este în executare și în acest an se va finaliza investiția.
Apoi, orașul Borșa va deveni stațiune de interes național într-o următoare ședință de guvern, după numirea unui alt premier și a altui guvern. Se dorește să se ajungă la o capacitate de cazare de 5000 de locuri, dar pentru aceste 5000 de locuri de cazare va trebui să asi­gurăm și alte condiții, adică partea de sănătate, partea de parcări, partea de pază și supraveghere. Aceste lucruri vor fi alte proiecte pe care alte instituţii trebuie să le demareze odată ce noi de­marăm investițiile în turism. Dar, Borșa poate asigura astăzi cazarea a 2000-2500 de turiști, cu toate condițiile necesare, și de cazare și de masă și de petrecere a timpului liber”, a spus Sorin Ti­miș.     
 

 

 

„Orașul Borșa va deveni stațiune de interes național într-o următoare ședință de guvern, după numirea unui alt premier și a altui guvern. Se dorește să se ajungă la o capacitate de cazare de 5000 de locuri, dar pentru aceste 5000 de locuri de cazare va trebui să asi­gurăm și alte condiții, adică partea de sănătate, partea de parcări, partea de pază și supraveghere. Aceste lucruri vor fi alte proiecte pe care alte instituţii trebuie să le demareze odată ce noi de­marăm investițiile în turism”.

Sorin Timiș, primarul orașului Borșa

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.