• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Noiembrie , 2016

Bomba de la Tribunalul Baia Mare, opera unui „client” al justiţiei băimărene

Zilele trecute a avut loc o alertă cu bombă la Palatul de Justiţie din Baia Mare. Un incident „banal” având în vedere că astfel de incidente au mai avut loc în mai multe locuri din municipiu şi de fiecare dată nu s-a descoperit nimic, telefoanele fiind date de „glumeţi” fără minte.

Dar incidentul a trebuit tratat cu profesionalism de cei de la Poliţie, Jandarmerie, Pompieri şi SRI, cei care au echipe specializate pe astfel de cazuri. O desfăşurare de forţe importantă ce a paralizat circulaţia câteva ore lângă Tribunalul băimărean.

 

 

 

Alerta telefonică s-a dat în jurul orei nouă dimineaţa. Cineva a sunat la telefonul instituţiei şi a anunţat că este amplasată o bombă în clădire.

În paralel, un individ ce se afla la una din toaletele aflate la subsolul clădirii ar fi venit şi i-a anunţat pe jandarmii de la intrare că într-una din toalete se află un pachet suspect care are o luminiţă ce clipeşte. Imediat s-a dat alertă maximă, iar clădirea a fost evacuată. O operaţiune destul de greoaie având în vedere că în sălile de judecată erau procese pe rol.

În scurt timp au început să iasă din Palat avocaţi, grefieri, judecători, inculpaţi şi martori în procese, personalul administrativ.

Zeci de oameni care priveau nedumeriţi la venirea celor de la Jandarmerie şi civilii de la SRI.

A fost stabilit un perimetru de protecţie în jurul clădirii, circulaţia pe cele două străzi învecinate a fost oprită, iar oamenii s-au pus pe dat telefoane şi pe filmat situaţia din faţa Palatului de Justiţie băimărean.

În scurt timp reţelele de socializare au început să distribuie puţinele date cunoscute de la faţa locului.

La ora 10.00 ştirea despre întâmplarea băimăreană a ajuns pe fluxul media naţional.

Nu s-a auzit nimic, nu s-a mai văzut nimic, poliţiştii stăteau impasibili în dispozitiv şi nu au declarat nimic ziariştilor aflaţi la faţa locului.

Grupuri de avocaţi şi clienţi vorbeau despre cele întâmplate, aducându-şi aminte că a mai fost un caz asemănător cu mai mulţi ani în urmă, pe vremea când Tribunalul era în Centrul Vechi.

Unii dintre ei povesteau că atunci nu au ieşit din birouri şi şi-au văzut de dosarele la care lucrau.

Acum nu a mai fost posibil aşa ceva. Evacuarea s-a făcut rapid şi toţi din clădire au ieşit fără proteste. Un alt avocat povestea că în momentul evacuării tocmai punea concluzii la procesul în care îşi reprezenta clientul avut. Trebuind să iasă în mare grabă, nu a mai putut să îşi ia haina şi geanta, noroc că afară a fost o vreme frumoasă, chiar călduroasă pentru sfârşit de noiembrie.

 

O femeie, probabil un client al vreunui proces, striga la telefon cuiva că este o bombă la Tribunal şi că nu a putut să intre la proces. Un tip ce privea cu un ochi critic Palatul vorbea cu cei din jur, cine dorea să îl asculte, spunând că cei ce asigură paza la intrare nu îşi fac datoria şi îi lasă pe toţi „ţiganii şi aurolacii să intre acolo, deşi au salarii foarte bune!”.

 

Între timp a apărut o maşină mare a SMURD, maşină care a intrat în spatele Palatului. A mai trecut o oră fără să se anunţe nimic. Într-un târziu a venit şi prima confirmare oficială de la SRI. Dar fără prea multe date.

Un moment foarte important s-a desfăşurat la ora 12 fix.

Atunci s-a auzit o bubuitură destul de puternică dinspre Palat. Câteva secunde, toţi cei aflaţi în perimetru s-au oprit. Ziariştii au început să butoneze telefoanele, iar oamenii se întrebau ce s-a întâmplat.

La ora 12 şi 34 poliţiştii au redeschis circulaţia rutieră, iar cei care aveau treabă în palat au fost îndrumaţi spre o parcare apropiată urmând ca în scurt timp să fie lăsaţi să intre în clădire. În acest timp maşinile SMURD au ieşit din spatele clădirii şi au plecat spre bază, probabil, doar ambulanţa SMURD a ieşit şi a intrat la Spitalul Judeţean.

Spre ora 13 lucrurile au intrat în normal. Nimeni nu a explicat ce a fost, de ce s-a auzit bubuitura şi alte informaţii.

În timp ce redactam acest material, a doua zi după incident, a apărut un material oficial în care se vorbeşte de cel ce ar fi iscat mişcările de forţe la tribunal.   

 

„Procurorii DIICOT au reuşit să identifice persoana care a amplasat, miercuri, într-un grup sanitar din incinta Tribunalului Maramureş, un pachet suspect ce avea elementele unui dispozitiv explozibil improvizat. Potrivit unui comunicat al DIICOT, este vorba de Vasile Coman, care a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz cu privire la săvârşirea infracţiunii de alarmare prin orice mijloace şi fără un motiv întemeiat a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale sau de menţinere a ordinii publice cu privire la folosirea materialelor de orice fel, de natură să pună în pericol viaţa, integritatea corporală, prevăzută de art. 38 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului. Sesizarea din oficiu a venit după ce autori necunoscuţi au amplasat, miercuri, un pachet având aspectul şi elementele caracteristice unui dispozitiv exploziv confecţionat artizanal, format din patru batoane cilindrice, un acumulator şi un indicator luminos, în incinta clădirii Tribunalului Maramureş.

În mai puţin de 12 ore de la momentul producerii evenimentului şi sesizării din oficiu, au fost descoperite şi strânse probe cu privire la fapta ce formează obiectul anchetei penale şi a fost identificat şi pus sub acuzare Vasile Coman.

 

În cauză există suspiciunea rezonabilă că la data de 23 noiembrie 2016, în intervalul orar 8.00 – 9.10, inculpatul Coman Vasile a amplasat într-un grup sanitar din incinta clădirii în care-şi desfăşoară activitatea Tribunalul Maramureş un pachet ce avea elementele unui dispozitiv explozibil improvizat compus din patru elemenţi cilindrici, interconectaţi prin fire conductoare, un acumulator, un led/bec luminos, acesta fiind descoperit de o persoană care a anunţat lucrători din cadrul IJJ Maramureş ce asigură paza şi controlul de acces la nivelul instituţiei”, a explicat DIICOT.

 

Procurorii menţionează că Vasile Coman a suferit anterior condamnări penale, cea din urmă fiind aplicată în dosarul nr. 2955/100/2014 de Tribunalul Maramureş, pentru infracţiunea prevăzută de art. 51 alin. 1 din Legea nr. 161/2003 cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal (1969), iar în privinţa acestei pedepse s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării.

 

În prezent, din cauza nerespectării obligaţiilor impuse, pe rolul Tribunalului Maramureş există înregistrat un alt dosar, având ca obiect sesizarea privind revocarea suspendării sub supraveghere a pedepsei al cărui termen de judecată a fost la data de 23 noiembrie, ocazie cu care Vasile Coman a fost prezent în incinta tribunalului.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi de către Direcţia Operaţiuni Speciale, se arată în materialul prezentat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.