• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Februarie , 2017

Bomba cu ceas a gropilor de gunoi neconforme

Cronica unui dezastru previzibil: Comisia Europeană a dat în judecată România pentru gropile de gunoi neconforme. Riscăm plata unei sume forfetare de 1,7 milioane de euro şi o amendă de 124.000 de Euro pentru fiecare zi de întârziere.

 

 

Au trecut 8 ani de la data limită până la care România trebuia să închidă sau să rea­biliteze depozitele ne­con­forme. Acum, termenul final va fi sfârşitul lunii iunie a acestui an. O dată limită care nu mai poate fi amânată sub nicio formă. Deşi 35 de judeţe dețin sisteme integrate pentru deșeuri, numai într-unul singur acesta și funcționează. Nimeni nu ştie unde vom duce deşeurile după această dată şi, mai ales, cât vom plăti pentru nerespectarea acestor obligaţii. De ani buni se tot spune că asupra României planează riscul apli­cării unor sancţiuni uriaşe. Acum pre­vizibilul s-a produs: Comisia Euro­pea­nă a decis miercurea trecută să acțio­neze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că autori­tă­țile nu au reușit să închidă 68 de de­pozite municipale de deșeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pen­tru sănătatea oamenilor și mediu. CE precizează că, în pofida avertismen­telor anterioare, România nu a reușit să ia măsuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, așa cum cere Direc­tiva 1999/31/EC. România era obligată să închidă sau să reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009.

Anterior, Ministerul Mediului avertiza că România riscă să plătească, începând din acest an, o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru faptul că autoritățile nu au reușit să închidă depozitele municipale de deșeuri neconforme.
Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că răspunderea Ro­mâniei pentru încălcarea obligațiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atât în plata unei sume forfetare, stabilită la 1,740 milioane de euro, cât și a unor penalități achitate pe­riodic și cuprinse între 2.000 și 124.0000 de euro/zi de întârziere, care se vor calcula de la termenul de trans­punere, respectiv 14 februarie 2014.

Problema e că aceste sancţiuni ar urma să fie suportate de la bugetele locale. De-a lungul timpului, Ministerul Me­diu­lui a punctat faptul că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deșeuri apar­ținea, în totalitate, autori­tă­ților locale, iar sancțiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale. Ceea ce va duce practic la faliment public. Măsuri similare au fost adoptate deja împotriva al­tor șase state membre, respectiv Bul­ga­ria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia, iar Curtea Euro­peană de Justiție a emis hotărâri care condamnă Bulgaria, Cipru și Spania.

Singura soluţie salvatoare ar fi opera­ţionalizarea sistemelor integrate de ma­nagement al deşeurilor. Datele oficiale arată că, la ora actuală, un număr de 35 de județe dețin sisteme integrate pentru deșeuri, însă numai într-unul singur acesta și funcționează.
În Maramureş, proiectul de management integrat al deşeurilor prevede în­chi­derea celor 6 depozite urbane neconforme. Oricum, din luna iulie acestea nu vor mai putea fi folosite şi, oricum, se apropie de capacitate maximă. Aşa că, finalizarea acestui proiect devine imperativă.
Preşedintele Consiliului Judeţean Ma­ra­mureş, Gabriel Zetea, spune că: „Sis­temul Integrat de Gestiune a De­șeu­rilor este una dintre cele mai mari probleme ale județului, dar și a Ro­mâniei. O dată cu îmbunătățirea con­di­țiilor meteorologice vom relua lucrările. În 2016 tot ce s-a lucrat a fost pe banii CJ. E nevoie să avem suficient sprijin la Ministerul Fondurilor Europene, la Programul Național de Infrastructură Mare pentru ca finanțarea europeană pe acest proiect să fie reluată. Discutăm cu fiecare Unitate Administrativ Teritorială în parte ca să îndeplinim condițiile pentru a semna noul contract de finanțare. Este imperativ ca acest proiect să fie finalizat pentru că altfel nu avem soluții conform negocierilor pe care România le-a făcut cu Comisia Europeană pe temele de închidere a gropilor de gunoi existente. Trebuie finalizat acest proiect, nu doar în Mara­mureș ci în fiecare județ din România. Cele mai multe județe au mari probleme în implementarea acestui proiect. Vom găsi cele mai bune soluții pentru că în fiecare zi purtăm discuții, mai ales că este cel mai greu proiect pe care-l avem în derulare. Sunt mai multe procese pe rol și mai multe plângeri depuse la CJ privind implementarea acestui proiect. Dar vom avea discuții cu fiecare parte pentru a-i face să înțeleagă că acest proiect nu este un proiect al CJ. Ca autoritate publică locală, CJ nu are atribuții de a colecta deșeuri din Maramureș, dar fiecare primărie are obligația, conform legii, de a oferi soluții populației, pentru că, începând din iulie 2017, toate depozitele neconforme din România trebuie să fie închise. Dacă nu vom avea acest pro­iect, întreb și eu, unde vom duce deșeu­­rile din Maramureș? Lucrăm intens ca acest proiect să poată fi finalizat pentru că nu avem altă soluție”.

 

 

Rezultatele sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Maramureș se vor concretiza în:

- Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, incluzând Depozitul ecologic, Staţie de sortare, Staţie de tratare mecano-biologică şi construcţii şi facilităţi anexe - Sârbi.
- Staţie de Transfer, Staţie de Sortare şi Centru de Colectare Deşeuri Voluminoase - Sighetu Marmaţiei;
- Staţie de Transfer - Moisei;
- Staţie de Transfer, Centru de Colectare Deşeuri Voluminoase - Târgu Lăpuş;
- Centre de Colectare Deşeuri Voluminoase - Şomcuta Mare, Vişeu de Sus, Baia Mare, Seini, Borşa;
- Închiderea a 6 depozite urbane neconforme;
- Furnizarea echipamentelor şi bunurilor necesare prevăzute prin proiect (maşini, utilaje, recipienţi pentru colectare şi compostare individuală).

Activitățile de gestionare a deșeurilor vor fi împărțite în patru zone principale:
- Zona 1 deservită de unitatea centrală de gestionare a deşeurilor de la Fărcaşa;
- Zona 2 deservită de staţia de transfer de la Târgu Lăpuş;
- Zona 3 deservită de staţia de transfer de la Moisei;
- Zona 4 deservită de staţia de transfer de la Sighetu Marmaţiei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.