• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 28 Aprilie , 2016

Bomba care a dinamitat scena politică băimăreană: primarul Cătălin Cherecheş, reţinut

La câteva zile de la depunerea candidaturii şi cu câteva ore înainte de termenul limită de înscriere în cursa electorală, primarul Cătălin Cherecheş a fost reţinut pentru 24 de ore într-un nou dosar de corupţie, după un flagrant în care a fost implicat unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Cristian Şpan. Dacă mai adăugăm şi contestarea candidaturii sale, avem tabloul complet al unei bombe care aruncă în aer întreaga scenă politică locală.

 

Săptămâna trecută, municipiul Baia Mare a devenit probabil singurul din România în care toţi primarii postdecembrişti au fost reţinuţi sau arestaţi. Marţea trecută, la orele amiezii, procurorii DNA au descins din nou la Primăria Baia Mare. După un flagrant, primarul Cherecheş a fost dus la audieri. De aici, a început o bursă a zvonurilor. Unii spuneau că a fost reţinut, alţii că nu.

 

Între timp, pe contul de facebook al primarului a fost postat un mesaj în care edilul vroia să pară optimist şi explica aşa-zisa mită ca returnarea unui împrumut:

 

„Prieteni, vă mulţumesc pentru susţinere. Celor care şi-ar dori să mă vadă în genunchi şi ar face orice pentru asta, am să le spun doar atât: nu mor caii când vor câinii! Am făcut bine ca să primesc rău… Ca de atâtea ori, am sărit în ajutorul celor care au nevoie. Am plătit din banii mei prime jucătorilor de la FCM Baia Mare şi am achitat cheltuieli de deplasare. Nu este nici un secret, inclusiv jucătorilor li s-a spus de unde sunt banii şi aceştia au înţeles că este modul în care eu personal am ales să îi ajut ca să poată continua să joace pentru Baia Mare şi pentru comunitatea noastră, în pofida problemelor financiare existente la club.

Astăzi dimineaţă, Cristian Şpan a venit să îmi înapoieze o mică parte din banii pe care i-am dat cu titlu de împrumut ca să nu moară echipa, să poată funcţiona. M-am trezit cu DNA la uşă... Îi asigur pe băimăreni şi pe toţi cei care mă cunosc sau au auzit măcar cine este Cătălin Cherecheş, că sunt un om corect. Poate am o singură vină totuşi: sunt prost de bun uneori şi ajut şi pe cine nu ar trebui. Ajut de când mă ştiu pe oricine pot, pe cine are nevoie. Aşa am fost, aşa sunt şi aşa voi rămâne! Am sprijinit şi voi susţine în continuare din resurse proprii cât de mult pot sportul şi cultura, cu atât mai mult cu cât la mijloc este imaginea oraşului nostru.

Cu riscul de a păţi ca astăzi când în loc de un «mulţumesc», unii au ales să îmi bage cuţitul în spate, mişeleşte. Dar pentru băimărenii serioşi şi demni, pentru municipiul Baia Mare, nu mă dau bătut şi cu fruntea sus am să merg înainte! Le mulţumesc tuturor celor care îmi sunt alături. Celor care şi-ar dori să mă vadă în genunchi şi ar face orice pentru asta, am să le spun doar atât: nu mor caii când vor câinii! Ştiu că în această campanie electorală este un singur proiect pe care anumiţi politicieni şi afacerişti îl au: să îl ucidă pe Cherecheş. Dar eu merg înainte în candidatura mea spre un nou mandat de primar, continuând misiunea pe care mi-am asumat-o pentru a face Baia Mare să renască!”.

 

La câteva ore, pe aceeaşi reţea de socializare a apărut un filmuleţ prin care primarul încerca să demonstreze că e liber, care însă, în loc să liniştească lucrurile, a generat noi întrebări: dacă e liber, de ce nu apare în oraş, s-a filmat cumva pe holul DNA etc.

 

„Îmi cer scuze pentru calitatea imaginilor video, dar este pentru prima dată în viaţa mea când am fost nevoit să mă filmez pe mine, pentru a demonstra că sunt cât se poate de liber, în pofida minciunilor promovate de anumite entităţi media care mă dau reţinut ba pentru 24 de ore, ba pentru 29 de zile... În acest moment sunt în biroul meu de la primărie şi stau de bunăvoie la dispoziţia celor care îşi fac doar datoria. Orice nelămurire există, o lămurim. Îi rog pe toţi cei care mă cunosc şi ştiu cine sunt, să nu creadă toate minciunile lansate de unii din dorinţa de a mă vedea în genunchi. Mie îmi place să stau cu fruntea sus şi la fel voi sta şi în continuare! Pentru băimăreni şi pentru Baia Mare!”, spunea Cherecheş în filmuleţ.

 

În cursul serii de marţi a venit comunicarea oficială a DNA care a lămurit lucrurile: Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26 aprilie 2016, a primarului Cătălin Cherecheş, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.

Din ordonanţa întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora: „În cursul anului 2014, inculpatul Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, i-a propus unei persoane (denunţător în cauză) să ocupe o funcţie de conducere în cadrul Clubului sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare), propunere cu care aceasta a fost de acord. În continuare, inculpatul Cherecheş Cătălin i-a promis acesteia sprijin financiar, atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât şi pentru continuarea în bune condiţii a activităţii clubului, cu condiţia ca o parte din banii primiţi de club să-i fie remişi edilului.

Astfel, în baza înţelegerii dintre cei doi, în perioada martie-august 2015, inculpatul Cherecheş Cătălin a pretins şi a primit de la persoana respectivă suma de 70.000 lei, în mai multe rânduri, direct sau prin intermediar.

De asemenea, în perioada imediat următoare, inculpatul Cherecheş Cătălin, pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Marea susţinerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunţătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială. La data de 14 aprilie 2016, pentru o altă tranşă de bani, în acelaşi cuantum, edilul i-a solicitat denunţătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului.

 

În legătură cu remiterea sumei de bani pretinse, la data de 22 aprilie 2016, inculpatul Cherecheş Cătălin i-a transmis denunţătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 şi 30.000 lei, lucru cu care acesta din urmă s-a conformat. În acelaşi context, la data de 26 aprilie 2016, procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, asupra inculpatului Cherecheş Cătălin fiind găsită suma de 30.000 lei. La data de 27 aprilie 2016, acesta urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.”

 

Deocamdată, candidatura sa este sub semnul întrebării. Până la ora închiderii ediţiei, nu se ştia cu certitudine nici din partea cărui partid, Forumul German sau UNPR, candidează primarul, nici care este răspunsul la contestaţia depusă pentru listele sale pentru Consiliul Local. Cert este că, programul Coaliţiei pentru Baia Mare anunţat pentru 1 Mai pare să continue, potrivit anunţurilor de pe internet.

 

Rămâne de văzut dacă oamenii din această coaliţie vor rămâne sau nu lângă „frontman”-ul lor şi, mai ales dacă primarul va fi arestat pentru 30 de zile sau cercetat în stare de libertate.

Oricum, întreaga ecuaţie a scenei politice locale a fost dinamitată după evenimentele de săptămâna trecută.

 

„Pentru băimărenii serioşi şi demni, pentru municipiul Baia Mare, nu mă dau bătut şi cu fruntea sus am să merg înainte! Le mulţumesc tuturor celor care îmi sunt alături. Celor care şi-ar dori să mă vadă în genunchi şi ar face orice pentru asta, am să le spun doar atât: nu mor caii când vor câinii! Ştiu că în această campanie electorală este un singur proiect pe care anumiţi politicieni şi  afacerişti îl au: să îl ucidă pe Cherecheş. Dar eu merg înainte în candidatura mea spre un nou mandat de primar, continuând misiunea pe care mi-am asumat-o pentru a face Baia Mare să renască!”.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

 

 

ULTIMA ORĂ

 

 

Miercuri seara, în jurul orei 22.00, după şase ore de deliberări, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj a hotărât arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Cătălin Cherecheş. Acesta poate depune contestaţie la Curtea de Apel Cluj, dar măsura este executorie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.