• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 18 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Septembrie , 2016

Blocadă politică la Budeşti

La aproape trei luni de la alegerile locale, administraţia din comuna Budeşti funcţionează încă, la cotă de avarie! Comuna nu are încă un viceprimar ales, deşi există o majoritate constituită în cadrul Consiliului Local, iar opoziţia sabotează  derularea şedinţei. 

 

 

Comuna maramureşeană Budeşti funcţionează, de aproape trei luni, la cota de avarie. Deşi până acum localitatea a fost lipsită de scandaluri politice şi, după alegeri, orice dispute între partide erau aplanate şi uitate, de această dată a intrat zâzania între consilierii locali.

În urma alegerilor din luna iunie, Liviu Tămaş a fost reales în funcţia de primar al comunei, iar PSD, partidul din care face parte, a obţinut 5 mandate de consilieri locale. În urma unei alianţe cu alţi doi consilieri locali, s-a constituit o majoritate care a propus viceprimarul. Numai că, ceilalţi 6 consilieri, care provin din PNL şi PMP ar dori şi ei să-şi impună un viceprimar şi, cum lipsa majorităţii nu le permite, sabotează şedinţele de consiliu local, ba mai mult, a fost mobilizată şi populaţia să participe la şedinţe.

O blocadă care afectează bunul mers al administraţiei locale, mai ales într-o perioadă în care se pregătesc proiectele pe noul exerciţiu financiar european şi, ar fi nevoie, mai mult ca oricând, de muncă în echipă.

 

Primarul Liviu Tămaş explică: „Ultima şedinţă de Consiliu Local, adică şedinţa pe luna august, s-a desfăşurat cu majoritate simplă, adică cu 7 consilieri din 13. Ceilalţi s-au prezentat, apoi au renunţat în a rămâne în şedinţă şi au plecat afară. Acest lucru se întâmplă de la începutul mandatului, pentru că cei 6 consilieri doresc ca din rândurile lor să fie ales viceprimarul. Acesta este adevăratul motiv pentru care ei se comportă aşa, niciunul nu se aşează la masa negocierilor. În democraţie orice se negociază şi orice se aprobă cu majoritate.

Ei nici nu se supun majorităţii de jumătate plus unu, nici nu se aşează la masa negocierilor. Să spună: „asta vreau, hai consilierilor dintr-un partid, să discutăm, haideţi ceilalţi să discutăm”.

 

Au adus şi oamenii în două rânduri, au fost şi luna trecută, apoi ei au plecat împreună cu oamenii. La ultima şedinţă nici nu a fost trecută pe ordinea de zi alegerea viceprimarului, dar totuşi au părăsit sala de şedinţe. Niciodată n-am mai avut aşa blocadă, am fost ales primar în 2000, eram mult mai tânăr, 29 de ani, dar am avut parte de un consiliu local mult mai echilibrat, şi cu altă optică. Aceste conflicte nu fac bine nimănui, dar pe cei care fac aceste lucru probabil că nici nu-i interesează comunitatea, pentru că nu locuiesc aici, vin la nu ştiu câtă vreme aici. Dar au fost votaţi de către oameni, înseamnă că oamenii au avut încredere în ei.

Şi-au făcut domiciliu aici înainte de a-şi face dosarul de candidatură, e ciudată legislaţia că permite acest lucru.

 

Luna trecută am adoptat trei hotărâri, printre care una cu stabilirea comisiilor de specialitate a Consiliului Local, alta cu aprobarea convenţiei pe proiectul cu circuitul bisericilor de lemn. Urmează să intre în dezbatere şi proiecte ce vizează patrimoniul, rectificare ce vizează depunerea unor proiecte, eu sunt foarte conştient că nu e normal aşa”.

 

Primarul spune că, în mod legal şi normal, majoritatea constituită în cadrul Consiliului Local şi-ar putea impune viceprimarul, dar va încerca să dialogheze cu „opoziţia” pentru a aplana acest conflict, deşi, în acest mod se va crea un precedent periculos: „Voi încerca cu toate că nu e atribuţia mea şi aş fi vrut să nu intru în acest conflict, dar voi încerca să găsim o soluţie, eu pot să colaborez cu oricare dintre cei 13. Ar trebui să se înţeleagă, să facem activităţi, să ne punem pe treabă şi peste 4 ani, oricare consilier să-şi pregătească candidatura şi să şi câştige, aşa e normal, să fie competiţie. Noi avem constituită o majoritate, 5 PSD şi 2 UNPR, şi avem majoritate cu o propunere de viceprimar. În condiţii normale majoritatea e făcută. Încerc să reglementăm situaţia, dar nu-i normal nici cu presiuni să punem viceprimar, să împărţim în două tabere comunitatea, creezi un precedent că pe bază de scandal se poate, şi orice minoritate din orice comunitate poate proceda aşa. Vom încerca să găsim o soluţie şi pe parcursul lunii septembrie să rezolvăm problema. ”

 

Administratorul public Dumitru Dumuţa spune că la nivelul judeţului nu se mai înregistrează cazuri similare şi sfătuieşte autorităţile locale să apeleze la forţele de ordine dacă nu îşi pot ţine şedinţele de consiliu local: „la urma urmei, Consiliu Local este o autoritate a administraţiei publice şi trebuie să-şi desfăşoare activitatea ca să poată rezolva problemele locale. Atunci când problemele externe ale celor 12-13 consilieri, câţi sunt acolo, îi împiedică să-şi desfăşoare activitatea, se poate cere intervenţia autorităţilor de ordine publică ca să-i ajute”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.