• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Iulie , 2015

Blestemul bolnavilor de HIV/SIDA

Aproape o mie de cazuri noi cu HIV/SIDA sunt depistate în fiecare an, iar între 350 şi 400 de tineri renunţă la tratament din proprie iniţiativă, alţii vor să se trateze dar, de multe ori, nu au medicamente. Un raport publicat recent arată că 88% din totalul încălcărilor drepturilor acestor bolnavi se petrece în clinici şi spitale!

 
 
 

O generaţie bolnavă, batjocorită de un sistem bolnav! Într-un raport recent publicat de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA se arată că sistemul de sănătate, cel care ar trebui să salveze şi să prelungească viaţa bolnavilor, le încalcă drepturile: peste 88% din totalul încălcărilor drepturilor acestor pacienţi se întâmplă în clinici şi spitale!

Cele mai grave probleme cu care se confruntă persoanele seropozitive sunt lipsa medicamentelor, precum şi epuizarea bugetelor pentru reţete gratuite şi compensate, fapt care conduce la întreruperea tratamentului. În România, a devenit deja tradiţie ca medicamentele pentru aceşti bolnavi să nu fie suficiente sau să ajungă cu întârziere!

Aproape o mie de cazuri noi cu HIV/SIDA sunt depistate în fiecare an, iar între 350 şi 400 de tineri renunţă la tratament din proprie iniţiativă! Potrivit statisticilor, în perioada 1985-2015, în România am avut 20.332 de bolnavi de HIV/SIDA, din care o treime a decedat. În aceeaşi perioadă, în Maramureş s-au înregistrat 35 de cazuri de persoane infectate cu HIV-dintre care 5 copii şi 95 de cazuri de SIDA. Foarte grav e faptul că aproape jumătate dintre persoanele bolnave de SIDA din judeţul nostru sunt copii până la 14 ani - 46 şi 20 dintre ei au decedat.

Deputatul Cornelia Negruţ a adresat recent o interpelare Ministerului Sănătăţii pe această temă, întrebând ce face statul pentru aceşti bolnavi. Evident, în teorie, lucrurile stau ca întotdeauna perfect: conform strategiei naţionale HIV/SIDA, Ministerul sănătăţii asigură tratamentul persoanelor bolnave, accesul la educaţie, pe piaţa muncii, la servicii sociale etc.

 

Deşi România se află printre ţările cu un număr relativ mic de cazuri de infectare cu HIV, este, din nefericire, ţara europeană cu cel mai mare număr de copii seropozitivi, majoritatea infectaţi cu sânge contaminat, la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90. Mulţi dintre ei sunt acum adolescenţi, pe punctul de a-şi începe viata sexuală, ceea ce face imperios necesară conştientizarea populaţiei în legătură cu prevenirea acestei boli.

 

Numărul adulţilor suferind de HIV/ SIDA a crescut în ultima decadă, în principal din cauza practicării sexului neprotejat cu persoane infectate. Consumatorii de droguri intravenoase (30.000 numai în Bucureşti), practicanţii sexului comercial şi femeile traficate prezintă un risc foarte ridicat de contactare şi transmitere a bolii, deşi, din cauza numărului mic de testări, este dificil de estimat în ce măsură HIV/SIDA se răspândeşte în aceste grupuri.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.