• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 13 August , 2016

Biserica din Rozavlea, mistuită de flăcări

O biserică de lemn din comuna maramureşeană Rozavlea a fost distrusă aproape în totalitate de foc. Incendiul a izbucnit la orele amiezii, după ce credincioşii au ieşit de la Sfânta Liturghie. Potrivit pompierilor, incendiul a pornit de la un cablu electric defect sau izolat necorespunzător.

 

 

În zi de sărbătoare, de Schimbarea la faţă, o biserică din Comuna maramureşeană Rozavlea a ars din temelii. Din întreaga biserică, ce are o suprafaţă de 350 de metri pătraţi, nu a rămas decât demisolul, construit din piatră. A ars, de asemenea, şi turla bisericii, înaltă de 67 de metri. Pompierii au intervenit cu patru autospeciale, însă lemnul uscat a ars mult prea repede.

Cel mai probabil, incendiul a pornit de la un cablu electric defect sau izolat necorespunzător, însă ancheta continuă pentru determinarea exactă a cauzei. Biserica distrusă de foc este numită Şesu Mănăstirii şi are hramul Sf. Gheorghe. Lăcaşul de cult afectat de incendiu nu este monumentul istoric ce datează de la 1717.

 

Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului a emis un comunicat în care lămureşte această situaţie, pentru a nu se crea confuzii: „în vederea unei informări corecte, cu regret, vă comunicăm că în comuna Rozavlea a izbucnit un incendiu la biserica de lemn din Şesu - Mănăstirii, biserică ridicată după anul 2000.  Imediat după nefericitul eveniment, Preasfinţia Sa Iustin Sigheteanul a fost la faţa locului pentru a-i încuraja pe preot şi pe credincioşi, promiţându-le sprijin din partea Episcopiei şi a parohiilor din Protopopiatul Vişeu în vederea refacerii cât mai repede a locaşului de închinare.

Prezentul comunicat se doreşte a fi şi o clarificare a confuziei făcute de unele trusturi de presă, care au afirmat că a ars biserica monument istoric, de la începutul secolulului al XVIII-lea, din aceeaşi localitate, biserică ce poate fi vizitată de către cei doritori”. 

Prefectul judeţului Maramures, Sebastian Mihai Lupuţ, a declarat că în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş şi ai autorităţilor locale, se va oferi sprijin pentru ca lăcaşul de cult să fie reconstruit.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.