• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Martie , 2017

Binterviu cu echipa de la conducerea comunei Groşi

„Cetăţenii  îşi doresc condiţii de oraş, dar identitate şi cultură tradiţională”
Ing. dr. Florin Boltea, primarul comunei Groşi
 

Florin Boltea, noul primar al comunei Groşi, este unul dintre aleşii tineri din administraţia maramureşeană. Doctor în medicină, cu o carieră universitară apreciată în spate dar şi cu experienţă în funcţii publice şi în administraţia locală (a fost consilier local un mandat), Florin Boltea a candidat la funcţia de primar în 2016 din dorinţa de a arăta că se poate şi altfel. Sau, mai ales, „că se poate”, că modelul occidental de viaţă, dar şi mentalitatea vestică nu este inaccesibilă românilor. Iar, împreună cu viceprimarul Gavril Ardusătan şi echipa locală a Primăriei Groşi au început de anul trecut o nouă etapă de dezvoltare a comunei, care are drept ţintă atingerea unor standarde europene în privinţa infrastructurii şi condiţiilor de viaţă şi, totodată, păstrarea „rădăcinilor” tradiţionale, a obiceiurilor şi valorilor străbune.
 

Reporter: Cum au fost cele câteva luni de la câştigarea fotoliului de primar?
Florin Boltea: A fost o perioadă de aşezare, nu pot să spun că a fost un tranzit dificil, nici pentru mine, nici pentru domnul viceprimar. Amândoi avem în spate experienţă în funcţii publice, eu am fost timp de 4 ani consilier local, iar el a fost timp de două mandate consilier judeţean. Suntem familiarizaţi cu ceea ce înseamnă actul administrativ, din punct de vedere legal şi birocratic. Ne-am dorit însă ca în această perioadă să conturăm un set de priorităţi şi necesităţi, pornind de la realităţile din teren, corelate cu sursele de finanţare existente, dar, mai ales, armonizate cu nevoile cetăţenilor. Ne dorim un act administrativ transparent, în care cetăţenii să fie cât mai mult implicaţi şi consultaţi, de aceea am realizat un sondaj, un chestionar, pentru afla care este viziunea oamenilor asupra dezvoltării comunei.

Reporter: Ce îşi doresc cetăţenii comunei Groşi de la administraţia locală?
Florin Boltea: Cerinţele cetăţenilor, aşa cum reies din acel sondaj şi din discuţiile purtate zi de zi cu oamenii, sunt în sfera aşteptărilor şi coincid cu viziunea noastră. Aproape toată populaţia aşteaptă condiţii de viaţă de nivel urban: apă, canal, energie electrică nu se mai pune problema, asfalt, servicii de curăţenie etc. În plus, agreează ideea ca anual, sau cât mai des să existe evenimente culturale, care să adune şi să valorifice energiile creative locale. Altfel spus, cetăţenii  îşi doresc condiţii de oraş, dar identitate şi cultură tradiţională.

Reporter: Cum funcţionează echipa de la nivelul Primăriei Groşi?
Florin Boltea: Deşi am fost contracandidaţi în alegeri, eu şi domnul viceprimar lucrăm foarte bine împreună, ne consultăm în legătură cu toate problemele importante. Formăm, în adevăratul sens al cuvântului, o echipă, deoarece avem un obiectiv comun, amândoi ne dorim o administraţie în folosul cetăţeanului. De asemenea, echipa de la nivelul primăriei este formată în mare parte din oameni tineri, toţi sunt bine pregătiţi profesional şi, împreună, cred că funcţionăm ca o administraţie locală eficientă. Avem consilieri locali implicaţi, dornici să reprezinte interesele cetăţenilor care i-au ales şi să nu-i dezamăgească. Şi consider că, din echipa extinsă a administraţiei locale din Groşi fac parte toţi cetăţenii comunei, pe care mi-i doresc cât mai aproape de noi şi cât mai implicaţi. Administraţia locală are resurse şi atribuţii limitate, însă o comunitate locală unită le poate completa şi, am demonstrat deja, prin evenimentul organizat de Bobotează, că, atunci când muncim împreună, când punem cu toţii umărul la îndeplinirea unui obiectiv, rezultatele sunt pe măsura aşteptărilor.

 

 

„Comuna Groşi trebuie să beneficieze de condițiile, prestigiul și promovarea pe care le merită”

Gavril Ardusătan, viceprimarul comunei Groşi
 

 

Gavril Ardusătan face parte din categoria politicienilor tineri şi, totodată, cu o experienţă importantă în administraţia publică. Timp de 8 ani, a demonstrat în Consiliul Judeţean Maramureş că este unul dintre aleşii maramureşeni cu principii, educaţie şi iniţiativă. Alegerile de anul trecut l-au adus în postura de viceprimar al comunei Groşi unde, împreună cu primarul Florin Boltea, încearcă să implementeze un altfel de model de administraţie locală, bazat pe identitatea tradiţională ancestrală, viziune şi standarde europene, o strategie care cu siguranţă, în câţiva ani, va schimba radical faţa acestei localităţi, dar mai ales mintea şi sufletul excepţionalei comunităţi locale.
 

 

 

Reporter: Cum a fost trecerea la administraţia publică locală, de la administraţia judeţeană?
Gavril Ardusătan: Destul de lejeră, având în ve­dere faptul că sunt familiarizat cu limbajul administrativ, însă nu cunoşteam detaliile de funcţionare ale unei administraţii care se întâlneşte cu cetăţeanul zi de zi, respectiv dis­crepanţa dintre nevoile cetăţeanului şi exigen­ţele legii în a răspunde nevoilor cetăţeanului. Apoi, actul administrativ trebuie privit din două unghiuri: este normal ca cetăţenii să aibă aşteptări de la administraţia locală, fiind contributori prin taxe şi impozite la bugetul local, dar, în acelaşi timp, este normal ca ei să vină în sprijinul administraţiei locale. Cu ajutorul grupului de pompieri voluntari am reuşit, cred, să dăm un bun exemplu de voluntariat şi un argument în plus că se pot face lucruri frumoase, fără bani, dacă există implicare. Am întreprins deja o serie de acţiuni de toaletare a copacilor, mai ales a celor care intră în câmpul vizual al străzilor, au fost două acţiuni de acest fel, apoi a fost reparaţia punţii de la Ocoliş, acum urmează să întreprindem acţiuni de decolmatare a şanţurilor, pentru că prin asta dăm un semnal că fiecare cetăţean trebuie să participe la bunul mers al comunei şi că nu putem să angajăm lucrări publice pentru orice mizilic. Cât se poate, încercăm să facem acţiuni şi fără bani, mai ales ce ţine de deszăpezire, curăţenie, toaletare, pentru ca bugetul local să fie folosit pentru acoperirea lucrărilor mari de infra­structură, de care avem atâta nevoie.

Reporter: În ultima perioadă s-a simţit o revi­gorare a tradiţiilor în comună, tinerii groşeni au devenit, la propriu, păstrători de tezaur.
Gavril Ardusătan: Așa este, și mă bucur foarte mult că tinerii din Groși nu sunt interesați azi doar de tehnologie modernă, ci și să aibă o cămașă autentică, pe care să o poarte cu mândrie. Mă bucur că şi preotul şi primarul agreează ideea, ca prin exemplul personal să-i încurajeze pe cetățeni ca marile sărbători religioase să fie îmbrăcate de farmecul artei tradiţionale, începând cu costumele populare. Deja am început să aplicăm acest lucru de la Crăciunul anului trecut, iar la manifestarea de Bobotează, la Vergel, lumea a fost în proporţie de 80% îmbrăcată în costume populare. În acest domeniu trebuie să ne reîntoarcem în timp, la farmecul tradițiilor străbune. Iar din punct de vedere al infrastructurii trebuie să avansăm, să recuperăm întârzierile legate de modernizarea comunei. Nu e o comună mare, avem circa 3000 de locuitori, suprafaţa geografică nu e mare, dar are un relief accidentat, complicat, deal-vale. Am rămas întârziaţi cu asigurarea legăturii
dintre sate. Principalele priorităţi ale acestui an sunt continuarea proiectelor rămase de la vechea administraţie, respectiv continuarea Căminului Cultural, sediul Primăriei şi reţeaua de canalizarea din Satu Nou de Jos, și, mai ales, realizarea legăturii rutiere dintre Groşi şi Ocoliş, care ar oferi o altă perspectivă de dezvoltare a comunei. Împreună cu primarul Florin Boltea am gândit multe proiecte, în toate domeniile de activitate, astfel încât, comuna Groşi, care a dus renumele judeţului şi ţării noas­tre peste graniţă, să beneficieze de con­dițiile, prestigiul și promovarea pe care le merită.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.