• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Decembrie , 2015

Bilanţul senatorilor

Zilele acestea se împlinesc 3 ani de când parlamentarii au depus jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor. Peste încă un an, vor veni din nou în faţa electoratului, cerându-i votul. GAZETA de Maramureş v-a prezentat în numărul trecut bilanţul activităţii deputaţilor de Maramureş. Revenim în acest număr cu bilanţul activităţii senatorilor.

 

Senatorul Sorin Bota este membru în  Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova. Senatorul a semnat 47 de iniţiative legislative, cum ar fi: Propunere legislativă pentru modificarea Legii 1/2011 a educaţiei naţionale, Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, Propunere legislativă privind „Primul loc de muncă”, Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice etc.

De asemenea, a adresat 32 de întrebări, pe teme diverse: Finanţarea companiilor cu imobile ipotecate şi graţierea financiară a penalităţilor şi dobânzilor penalizatoare în cazul firmelor cu datorii la stat, locuri de muncă pentru elevi şi studenţi, impozitarea utilajelor agricole ca mijloc de producţie etc. şi 12 interpelări care vizau, de asemenea, domenii diverse: Executarea lucrărilor de trasare a marcajului rutier pe DN 1C, Baia Mare-Satu Mare, Desfiinţarea judecătoriei Târgu Lăpuş, jud. Maramureş etc. Bota i-a adresat şi primului-ministru o întrebare: Băncile comerciale sabotează achiziţia de terenuri de către fermierii români. De asemenea, senatorul a luat cuvântul în plen de 40 de ori.

 

 

Senatorul Liviu Titus Paşca este membru al Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, Comisiei economică, industrii şi servicii, Comisiei de validare şi Comisiei parlamentară a revoluţionarilor din Decembrie 1989. Senatorul a semnat 51 de iniţiative legislative, o întrebare pe tema: Modificarea Ordinului 12709/725/2002 privind criteriile pe baza cărora se stabileşte gradul de handicap pentru copii şi se aplică măsurile de protecţie specială a acestora şi 3 interpelări: Nerespectarea de către Autoritatea Naţională „Apele Române” a contractului colectiv de muncă, Modificarea Ordinului nr. 762/1992 din 31 august 2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap şi Necesitatea marcării cu vopsea reflectorizantă a capetelor de pod şi de podeţe de pe drumurile publice. Senatorul i-a adresat şi premierului 2 interpelări: Necesitatea rezolvării problemelor grave cu care se confruntă 1.000 de elevi din comuna Repedea, judeţul Maramureş şi Necesitatea repunerii în termen a persoanelor care nu au apucat să-şi depună notificări la Legea nr. 10/2001. Paşca a vorbit în plen de 44 de ori şi a semnat şi 8 moţiuni.

Liviu Marian Pop a reuşit performanţa de a nu semna nicio iniţiativă legislativă în cei trei ani de mandat.

A făcut, în schimb, 15 declaraţii politice, a adresat 85 de întrebări, cele mai multe legate de drepturile personalului didactic: Probleme la încadrarea personalului didactic auxiliar la Colegiul Economic „Pintea Viteazul”, din localitatea Cavnic, judeţul Maramureş, Situaţia indemnizaţiilor de conducere pentru funcţiile de contabil şef şi secretar şef de şcoală,  Titularizarea 2014 - judeţul Argeş- probleme cu privire la posturile cu viabilitate de cel puţin 4 ani etc. Senatorul a făcut şi 31 de interpelări pe teme similare: Eliminarea discriminărilor dintre persoanele cu handicap, neplata distincţiilor în învăţământ, obţinute în anii 2009-2010 etc.

Pop a adresat două interpelări şi premierului: Data de desfăşurare a alegerilor parţiale pentru primăriile Borşa şi Săpânţa din judeţul Maramureş şi Aplicarea dispoziţiilor art. 13 din Legea nr. 467 / 12.12.2006. A vorbit în plen de 255 de  ori.

 

Ciprian Rogojan a semnat 54 de iniţiative legislative. În schimb, la celelalte cifre stă ceva mai prost: doar 11 declaraţii politice, 16 întrebări şi o singură interpelare: „Taxe în sectorul produselor culturale!”. Premierului nu i-a adresat nicio interpelare, iar în plen a vorbit de 24 de ori.

 

 

Bilanţul ANI

 

Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul a 32 de actuali sau foşti parlamentari, respectiv 14 actuali şi 17 foşti deputaţi, precum şi un senator. Agenţia enumeră cazurile constatate, majoritatea parlamentari care şi-au angajat rudele la biroul parlamentar.

 

Foştii şi actualii parlamentari care au încălcat regimul juridic al conflictului de interese sunt: Mihăiţă Calimente, Bogdan Ciucă, Gheorghe Firczak, Iulian Iancu, Miron Ignat, Gheorghe Ionescu, Atilla Bela Laszlo Kelemen, Ion Mocioalcă, Iuliu Nosa, Laurenţiu Nistor, Daniel Oajdea, Neculai Răţoi, Ion Stan, Mădălin Voicu (actuali deputaţi), Cătălin Croitoru (actual senator), precum şi Amet Aledin, Ana Gheorghe, Ştefan-Vasile Beres, William Brînză, Viorel Vasile Buda, Sorin Gheorghe Buta, Petru Călian, Viorel Cărare, Radu Eugeniu Coclici, Relu Fenechiu, Gheorghe Abor, Mircia Giurgiu, Pavel Horj, Doru Braşoan Leşe, Corneliu Olar, Sorin Ştefan Zamfirescu, Dan Radu Zătreanu (foşti deputaţi), potrivit comunicatului ANI.

Dintre aceştia, în cazul a trei foşti deputaţi şi al unui senator, Agenţia a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din noul Cod penal, ca urmare a angajării de către aceştia a propriilor rude în cadrul birourilor parlamentare.

Valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de peste un milion de lei (aproximativ 240.000 de euro).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.