• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 Noiembrie , 2019

Bibliotecarul din Firiza: „profesorul român al anului”

Maria BELEA, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare

 

O delegaţie din partea Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, condusă de dr. Teodor Ardelean, s-a deplasat, în data de 14 noiembrie 2019, la filiala Firiza a Bibliotecii Judeţene, pentru a-şi manifesta preţuirea şi recunoştinţa faţă de implicarea constantă a colegului nostru, Adrian Hochia, în pregătirea elevilor din cartierul Firiza. Diploma de recunoştinţă vocaţională, dăruită cu această ocazie, a fost însoţită de alte cadouri de suflet, constând în trei volume de mare însemnătate

 

 

Conştientă de rolul decisiv pe care îl deţine în spaţiul cultural şi educaţional maramureşean, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” stimulează interesul pentru cunoaştere, atât prin multitudinea activităţilor desfăşurate în incinta bi­bliotecii, cât şi prin proiectele educaţionale externe adaptate specificului şi cerinţelor comunităţii.

Sprijinirea şi recunoaşterea celor care reuşesc să schim­be destine prin deschiderea către educaţie face parte din orizontul de preocupări al acestei instituţii de cultură care, de-a lungul timpului, a devenit un „templu al învăţăturii”. Nici de această dată, Biblioteca Judeţeană nu a putut trece cu vederea meritele unuia dintre cei mai implicaţi şi dedicaţi bi­bliotecari în educaţia comunităţii: Adrian Hochia, bibliotecar la filiala Firiza a instituției noastre, un om care a înţeles că „misiunea de a-i în­văța pe oameni este cea mai im­portantă dintre misiunile omului pe pământ”.
Prin proiectele și activitățile propuse de către Asociația Mansio, pe care Adrian a fondat-o împreună cu soția sa, Ioana, a înțeles că trebuie să răspundă nevoilor de informare ale unei comunităţi defavorizate, forma­tă din localităţile aparţinătoare municipiului Baia Mare, respectiv Firiza, Valea Neagră şi Blidari. Comunitatea are o populaţie estimată la aproximativ 4.000 de locuitori și este relativ izolată de aria urbană a municipiului Baia Mare. Această co­munitate nu avea posibilitatea de a beneficia de bibliotecă proprie, până în anul 2011, când s-a deschis filiala Firiza, pe fondul subordonării ei la administraţia locală Baia Mare, localităţile menţionate fiind decla­rate cartiere adiacente ale acestui oraş. De-a lungul timpului, Adrian a derulat mai multe proiecte pentru întreaga comunitate desfăşurând acti­vități de educare și învățare, la bi­­­- bliotecă, respectiv la sediul aso­ci­ației. Și în acest an, Asociaţia Mansio a aplicat pentru un nou proiect, prin care se urmăreşte facili­tarea accesului la educație și sport a elevilor din comunitate şi promo­varea unor tehnici inovative de dezvoltare a abilităților de viață a acestora.
O delegaţie din partea Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, condusă de dr. Teodor Ardelean, s-a deplasat, în data de 14 noiembrie 2019, la filiala Firiza a Bibliotecii Judeţene, pentru a-şi manifesta preţuirea şi recu­noş­tinţa faţă de implicarea constantă a colegului nostru, Adrian Hochia, în pregătirea elevilor din cartierul Firiza. Diploma de recunoştinţă voca­ţională, dăruită cu această ocazie, a fost însoţită de alte cadouri de suflet, constând în trei volume de mare în­semnătate: „Istoria ilustrată a Ro­mâ­niei”, o ediţie Litera, „Palazzi of Rome” de Carlo Cresti şi Claudio Rendina, precum şi albumul „Velázquez”, cuprinzând lucrările complete ale marelui pictor.
Rezultatele obţinute de Adrian în domeniul educaţional au fost recunoscute la nivel naţional, acesta fiind recentul câştigător al „Premiului pentru Educaţie”, oferit de Fundaţia Vodafone România, în cadrul celei de-a VII-a ediții a Galei Fundaţiei Vodafone.
Dragostea pentru copii şi interesul faţă de nevoile comunităţii din care face parte, l-a îndemnat pe Adrian să renunţe la o carieră în domeniul economic, devenind, în schimb, un pe­dagog de excepţie. Adrian, alături de soţia sa, Ioana, învăţătoare la Cole­giul de Arte din Baia Mare, a înființat Centrul „Şcoală după Şcoa­lă”, acesta din urmă fiind susținut de Fundaţia Vodafone şi de Fundația Regală Margareta a României (FRMR), în cadrul programului „Investiţie în mediul rural 2019-2020”. În cadrul Centrului, copiii din ciclul primar şi gimnazial, de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sado­veanu” din Firiza, sunt sprijiniţi în efectuarea temelor şi încurajaţi să-şi urmeze pasiunile pentru a reuşi în viață. Acest proiect reprezintă o alternativă educaţională pozitivă, arătându-le copiilor cum să îmbine învăţătura şi activităţile recreative într-un mod constructiv.
În afară de programul „Şcoală după şcoală”, Adrian Hochia, împreună cu echipa de voluntari ai Asociaţiei „Mansio”, a coordonat mai multe proiecte, îndrăgite de copiii din comunitate, cel mai apreciat fiind „Alerg să-mi colorez vara”, proiect care se desfăşoară pe parcursul vacanţei de vară şi presupune realizarea unor ateliere de creație şi a unor activităţi culturale, menite să promoveze tradiţiile şi valorile locale, precum şi să stimuleze interesul tinerilor pentru mediul în­con­­jurător şi pentru un stil de viaţă sănătos. De asemenea, Adrian Hochia s-a implicat activ şi în proiecte naţionale, cum ar fi strângerea de fonduri în cadrul proiectului „Swimathon”, înotând pentru copiii din mediul rural, cu scopul de a le oferi acestora oportunitatea de a merge pentru prima dată într-o tabără de vară.
„Ceea ce Adrian Hochia face aici, la Firiza, este un apostolat!”, a subliniat dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, elogiind această „activitate frumoasă, conștientă, organizată, de substanță, de educație”, care este extrem de importantă mai ales în con­diţiile în care sistemul de învă­ță­- ­mânt se află într-un derapaj constant de foarte mulți ani. „Noi vă apreciem pentru ceea ce faceți și ne pare rău că nu s-a putut face mai mult!” a menţionat dr. Teodor Ardelean, făcând referire la nevoia de extindere a spaţiului care găzduieşte bi­blioteca şi activităţile educative.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.