• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Ianuarie , 2018

Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” oferă gratuit cărți doritorilor

Lucrările donate urmează un circuit intern de selecţie şi prelucrare, care are ca finalitate, pe de o parte, comple­tarea colecţiilor Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare şi, pe de altă parte, redistribuirea acestora în vederea creării sau completării fondurilor altor biblioteci din ţară şi din străinătate.

Acele lucrări care se regăsesc în tiraj suficient în baza de date a bibliotecii ar urma să ajungă la societăţile abilitate cu reciclarea şi transformarea deşeurilor de hârtie în noi produse. Având în vedere că orice carte merită o a doua şansă, lucrările care reprezintă un „surplus” preţios sunt oferite în dar tuturor celor interesaţi. Acestea se află în zona intrării principale în Biblioteca Jude­ţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, astfel că accesul la rafturile pe care sunt expuse nu este condiţionat de programul bibliotecii. Acest fond va fi triat şi completat periodic de către personalul de specialitate din bibliotecă în funcţie de interesul cititorilor faţă de acesta.

„Această inițiativă - Anticariatul Do­natorilor - a gestat foarte mult în mințile noastre, pentru că suntem într-o situație absolut specială. Suntem Biblioteca din România cu cei mai mulți donatori. Paradoxal, deși în Baia Mare se citește mai mult decât în alte orașe, media noastră de lectură se apropie de 40%, există mulți oameni care, probabil din rațiuni diverse, renunță la bibliotecile lor personale și ne donează cărțile, nouă. Am ajuns într-o situație în care să nu mai putem beneficia de spațiul existențial, vital pentru Bibliotecă, datorită aglomerării cu donații de carte. Ele sunt acum și pe casa scărilor, în holuri și într-o sală uriașă care este de 12 pe 20 de metri. Nu știu câte volume avem acolo, oricum este vorba de ordinul sutelor de mii pentru că nu ne îndurăm să aruncăm la topit aceste cărți înainte de a le trece printr-o formulă de triaj. Și acum ne-am gândit că acesta este filtrul. Adică: acele lucrări care întrunesc condițiile de lectură, nu sunt foarte distruse, nu sunt foarte uzate moral, sunt încă apte pentru a fi folosite ca lectură și de care noi nu mai avem nevoie pentru că avem suficiente vor fi așezate pe rafturile amenajate afară, unde încap circa o mie de exemplare și periodic (depinde cât de repede vor fi luate cărțile) acestea vor fi înlocuite.
Persoanele care vor intra în bibliotecă, care vor trece pe lângă bibliotecă sunt îndemnate să își arunce privirea cât de cât, să vadă dacă nu au trebuință de aceste cărți. Pentru ei sau pentru alte persoane!
Dacă timp de două săptămâni o carte nu va fi luată de nimeni va intra în mala­xo­rul circuitului pentru a fi trimisă la topit. Ne-am gândit că acest arbitru, această formă de jurizare a cititului cărților este mai bun decât subiectivismul nostru, plus regretul să trimiți o carte la topit chiar dacă ea ar fi în continuare o carte folositoare ne-a ținut trează atenția pentru această importantă lucrare. Recunosc faptul că mulți dintre colegii din țară nu procedează așa și dintr-o rațiune firească, existențial insti­tuțională. Activitatea aceasta de acceptare a donațiilor este o activitate foarte grea. Sunt unii care donează cărți îmbâcsite, murdărite, distruse, cu factori patogeni. Cu ele trebuie să lucrăm cu mănuși și cu mască și să evităm să contactăm boli profesionale. Cartea este un foarte bun purtător de infor­mație, de cunoaștere, dar este în același timp, alături de bani, cel mai important mijloc de transmitere a unor suporturi invizibile pentru diferite boli și stări proaste ale organismului. Sunt Biblio­teci Județene, în țară, care refuză total astfel de donații, altele le acceptă doar pe unele, noi nu am putut așeza un filtru decât filtru nostru, primim tot, selectăm și până acum am aruncat. Acum, înainte de a arunca la topit am făcut această inițiativă!”, a spus directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, Teodor Ar­delean.

Inaugurarea acestui inedit Anticariat a avut loc într-un mod festiv la intrarea principală a Bibliotecii, în prezența angajaților, a oamenilor Bibliotecii, cei care trudesc ca niște furnicuțe în așa fel încât Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” să fie în top, să fie cea mai bună Bibliotecă publică din România, așa cum este de mai mulți ani. Iar această inițiativă vine în întâmpinarea dorin­țelor unora sau altora de a avea o bi­bliotecă acasă sau, de ce nu, la o școală, instituţie.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.