• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 Ianuarie , 2014

Biblioteca de idei / Manuale prea savante…

Bisericile de la noi, mai ales cele creştine, clamează tot mai mult în ultima vreme „rolul secularizării”. Într-o ţară eminamente creştină, unde numărul ateilor nici nu mai contează, a vorbi despre pericolul iminent al secularizării înseamnă, implicit, a afirma că acest fenomen vine „din interior” şi nu din afara sistemului.

 

Da, şi eu mă găsesc printre cei care poziţionează piesele pe o astfel de „tablă” topografică. Am avut ocazia să frunzăresc în paralel manualele de religie din perioada interbelică şi cele de azi. Raportul, la o primă şi scurtă comparaţie, de la „simplu” la „complex”. Dar acele „simple” manuale de „Religie” din anii ’30 ai secolului trecut sunt şi azi o lectură plăcută, pe „măsura” sufletului românului de rând. Pe când manualele din „zilele noastre” abundă în aserţiuni filosofice şi teologice complicate, demne de „discuţii savante”, prea dificile pentru vârstele cărora li se adresează. Iar dacă nu se reuşeşte o „ajustare” pe această linie, riscul iminent este cel al îndepărtării elevilor de credinţa ce se „fundamentează” pe mecanisme teoretice atât de complicate.

 

Un confrate care poartă şi el la piept o astfel de îngrijorare mi-a oferit un exemplu şi mai grav cu manualul de limbă şi literatură română pentru liceele tehnologice, „tratat” aproape imposibil de parcurs chiar pentru studenţii de la filologie. Aşa o fi, dar pericolul e mult mai mare la capitolul „religie”, pentru că o „limbă nativă” are un coeficient de izbândă mult mai mare decât o „credinţă” înzidită prin „tratate”.

Isus a spus „Lăsaţi copilaşii să vină la mine!”. În zilele noastre adevăratul îndemn va fi „lăsaţi copilaşii să înveţe credinţa în Biserică!”. Direct de la „sursă” şi de la „păstor”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.