• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Martie , 2012

Basarabenii jură credinţă României

La 94 de ani de la unirea Basarabiei cu România, platforma “Acţiunea civică” propune o altfel de unire, în cuget, simţiri şi jurăminte. Peste 500 de voluntari ai Platformei civice Acţiunea 2012 vor sărbători duminică pe străzile din Chişinău împlinirea a 94 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

Lor li se vor alătura membrii altor organizaţii unioniste de peste Prut, care se solidarizează pentru prima dată în cadrul aceluiaşi eveniment. Sărbătoarea se va desfăşura sub forma unui marş,  început la ora 16.00 pe bulevardul Ştefan cel Mare, urmat de un concert la care participă trupe locale.
În faţa ambasadei României, manifestanţii vor jura simbolic credinţă patriei lor şi vor cere unirea în cel mai scurt timp a celor două state. Partidul Comuniştilor a cerut anularea autorizaţiei emise de primăria Chişinăului, considerând acţiunile ca fiind “o provocare murdară a unioniştilor, menită să distrugă stabilitatea social-politică din ţară şi statalitatea moldovenească”.La manifestaţie vor participa şi cetăţeni din România, în acest sens fiind organizate autocare din Iaşi şi Bucureşti. De asemenea, în mai multe oraşe din România vor avea loc evenimente pentru marcarea zilei de 27 martie.
Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu România. Pentru unire au votat 86 de membri din cei 135 de deputaţi prezenţi la şedinţa Sfatului Ţării. Trei s-au pronunţat împotrivă, iar 36 s-au abţinut. Rezultatul votării a fost însoţit de aplauze şi strigăte: “Trăiască Unirea cu România!”.


Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 este formată din ONG-uri şi persoane care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.