• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Mai , 2014

Bărbaţi la (un alt fel de) război

Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» găzduieşte până la sfârşitul lunii iunie o interesantă expoziţie de artă textilă contemporană, intitulată Bărbaţi la război. Expozanţii sunt şase artişti: Ion Deac Bistriţa, Gheorghe Gogescu, care este şi curatorul expoziţiei, Mihai Moldovan, Nicolae Zâmbroianu (prezenţi în Baia Mare cu ocazia vernisajului expoziţiei), Traian Boicescu şi Vasile Dobre.

 
 
 

Rezultatele excelente ale expozanţilor au fost validate prin numeroase expoziţii internaţionale şi prin apartenenţa lor la foruri de specialitate, precum International Association of Art, AIAP-UNESCO, International Tapestry Network (ITNET) sau International Society For Education Through Art. Într-un domeniu abordat cu precădere de artişti de gen feminin, expoziţia deschisă la Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» are ca scop evidenţierea şi promovarea viziunii masculine asupra mijloacelor specifice artei textile. Conceptul curatorial porneşte de la premisa că lucrările au, atât la nivelul expresiei artistice, cât şi la nivelul abordării tematice, particularităţi care vin să întregească o viziune lacunară asupra creaţiei bărbaţilor textilişti.

Majoritatea celor 22 de lucrări de mari dimensiuni au fost realizate în anii ‘90 şi 2000, punându-se astfel accent pe creaţia mai recentă a celor şase artişti. Selecţia operelor pune în valoare o mare varietate de tehnici cum sunt tapiseria haute-lisse, colajul textil şi obiectul tridimensional, războiul de ţesut tradiţional fiind unul dintre instrumentele utilizate.

 

Despre artişti şi lucrările acestora au vorbit dr. Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» şi dr.Ioan Anghel Negrean, muzeograf în cadrul aceleiaşi instituţii.

 

„Ne bucurăm ca în acest cadru restrâns să realizăm deschiderea oficială a unei valoroase expoziţii, cu un titlu extrem de inspirat, Bărbaţi la război, titlu ales în urmă cu puţine săptămâni în urmă. Avem de-a face cu bărbaţi la războiul de ţesut, cu artişti decoratori, în ipostaza de creatori de tapiserie şi obiecte textile, două domenii aflate, din păcate, într-un evident regres. Este un domeniu care-şi are rădăcinile adânc înfipte în tradiţia artistică românească din evul mediu.

 

Tapiseria contemporană românească şi-a trăit momentele de glorie undeva în deceniile şapte şi opt, producând nume de referinţă în arta românească într-un grup nu extreme de larg de creatori, deloc comparabil cu domeniul picturii, spre exemplu. Este regretabil că polurile de putere politică, economic şi religioasă nu se mai implică în susţinerea acestui domeniu al artei. Ne bucurăm că putem să oferim iubitorilor de artă spre vizualizare aceste lucrări dintr-un domeniu extrem de spectaculos al artelor plastice. Este o provocare excepţională, într-o splendid combinaţie de forme şi culori, o extraordinară demonstraţie a faptului că atunci când este vorba de artişti creatori nu există diferenţe de gen, după cum nici în pictură femeile nu trebuie să fie neapărat efeminate iar bărbaţii nişte „maimuţe ucigaşe”. Lucrările prezentate sunt piese de mare anvergură creativă, cu numeroase deschideri spre chei de interpretare simbolică”, a afirmat dr. Tiberiu Alexa.

 
 

Explozie de culoare şi unitate în diversitate

 

„Consider oportună şi benefică această expoziţie, acest model prin care artiştii rămân fideli crezului lor artistic şi ne bucură sufletul cu aceste minunate imagini pe care noi am reuşit să le expunem în sala expoziţiilor temporare.

Expoziţia arată explozie de culoare, arată diversitate de material şi de tehnici. Este unitară în diversitate şi asta face grupului de artişti expozanţi cinste, demonstrând că merită să-şi continue „războiul”, îmbogăţind zestrea cultural naţională.”

 

Dr. Ioan Anghel Negrean

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.