• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Aprilie , 2020

Banii europeni sunt folosiți de către Guvern pentru sprijinirea celor afectați de criza COVID-19

 

Uniunea Europeană a depus eforturi susținute pentru a combate criza generată de pandemia COVID-19, atât în domeniul sănătății cât și în domeniul economic. Acest lucru trebuie să îl știe românii, mai ales în contextul actual, când se încearcă propagarea unui curent eurosceptic sau crearea unei imagini false.
Mulți bani europeni vor putea fi folosiți și în România, pentru sprijinirea celor afectați de criza COVID-19.
Astfel, în ultima ședință de guvern, au fost alocați 3,9 miliarde de lei din fonduri europene, pentru sectorul medical și pentru sprijinirea celor afectați de epidemia de coronavirus.
Din acești bani se va acorda un spor de risc de 2.500 de lei personalului medical implicat în tratarea și diagnosticarea bolnavilor cu COVID-19 și se vor achiziționa măști, mănuși, halate, ventilatoare, monitoare, paturi ATI, medicamente și materiale de protecție.
De asemenea, 30 de milioane de euro vor fi direcționați pentru plata a 1.000 de asistenți sociali și comunitari care au grijă de 100.000 de persoane vârstnice.
Pentru plata șomajului tehnic vor fi alocați 300 milioane de euro, iar alte sume importante vor merge către proiecte de reinserție profesională a românilor rămași fără un loc de muncă, inclusiv a românilor întorși din diaspora sau către relansarea de business-uri naționale.

Soluții concrete la nivelul UE


Uniunea Europeană continuă să ia măsuri suplimentare pentru a permite concentrarea banilor alocați politicii de coeziune pe combaterea efectelor pandemiei coronavirusului. România se află printre statele membre care au cerut Comisiei Europene să permită flexibilitate și transfer între fonduri, iar poziția susținută de țara noastră a avut câștig de caz la Bruxelles.
„Ambasadorii UE au convenit poziția Consiliului cu privire la un al doilea pachet de măsuri în mai puțin de o lună, menit să elibereze mai mulți bani din fondurile structurale ale UE pentru operațiuni legate de criză”, a informat Consiliul într-un comunicat de presă.
Astfel, statele membre vor putea transfera bani între diferite fonduri, în funcție de necesități. De exemplu, banii alocați pentru un proiect de infrastructură ar putea fi folosiți pentru a cumpăra ventilatoare medicale, pentru a sprijini IMM-urile sau pentru a investi în scheme de angajare pe termen scurt.
De asemenea, UE a creat mecanisme și a adoptat soluții concrete de răspuns la criza generată de COVID-19.
 

Achiziții comune, acces la rezerva strategică

Uniunea Europeană a pus la punct un sistem internațional de achiziții care le permite statelor membre să cumpere echipamente medicale și de protecție, precum și medicamente. Statele membre au acces la rezerva strategică rescEU, care include atât echipamente de protecție pentru personalul medical, cât și ventilatoare pentru respirație.

37 de miliarde de euro pentru Coronavirus Response
 
37 de miliarde EUR de la bugetul UE au fost alocate Inițiativei pentru investiții în răspunsul la coronavirus, pentru sprijinirea sistemelor de sănătate, a întreprinderilor mici și mijlocii și a piețelor forței de muncă. 28 de miliarde de euro vin sub formă de fonduri structurale din pachetele financiare naționale pentru 2014-2020. Alte 8 miliarde sunt prefinanțările din fondurile structurale neutilizate de statele și care nu vor fi restituite UE. Din cele 37 de miliarde de euro, României îi sunt alocate aproximativ 3,1 miliarde de euro.
Planul de ajutor economic a intrat în vigoare la 1 aprilie.
În paralel, până la 800 de milioane de euro din partea Fondului de solidaritate al UE urmează să fie direcționate către țările cel mai puternic afectate, datorită extinderii domeniului de aplicare a fondului.

Promovarea cercetării pentru descoperirea de vaccin și tratamente împotriva COVID-19

Comisia Europeană a decis suplimentarea fondurilor pentru proiecte de cercetare legate de COVID-19, până la 48.5 milioane euro. Fondurile suplimentare sunt destinate unui număr de 18 proiecte, la care lucrează 140 de echipe de cercetători, ce au misiunea de a descoperi vaccinuri și tratamente pentru COVID-19, precum și teste pentru diagnosticarea bolii, cu scopul de a opri răspândirea noului coronavirus. Se estimează că investiția totală va ajunge la peste 90 de milioane de euro: jumătate provenind din bugetul UE și restul din fondurile industriei.

Repatrierea cetățenilor europeni și crearea de coridoare verzi

Uniunea Europeană ajută statele membre cu repatrierea cetățenilor rămași blocați departe de casă din cauza restricțiilor de circulație impuse de criza COVID-19.
De la începutul pandemiei, aproximativ 250.000 de persoane au fost repatriate în Europa prin intermediul unor zboruri organizate de statele membre. Pentru a transporta rapid stocurile necesare de medicamente, echipamente medicale și alimente, UE a decis și înființarea de culoare verzi, care să faciliteze accesul transportatorilor, iar timpul de așteptare la trecerea prin punctele de frontieră să nu depășească 15 minute cu tot cu controlul documentelor.

Repornirea economiilor

Cea mai recentă măsură la nivelul UE este activarea SURE, un instrument financiar de solidaritate în valoare de 100 de miliarde euro, care îi va ajuta pe lucrători să îşi păstreze veniturile şi va sprijini întreprinderile să depășească perioada de criză.
Comisia Europeană a decis și activarea unei clauze care să permită statelor membre să depășească deficitul bugetar.
Prin Banca Europeană de Investiții se alocă, de asemenea, până la 40 de miliarde de euro pentru acoperirea nevoilor de finanțare pe termen scurt ale IMM-urilor, iar Banca Centrală Europeană a anunțat un program de achiziții de urgență pandemică, în valoare de 750 de miliarde EUR.


Ionel Bogdan: „Ne bazăm pe solidaritatea europeană”
 
Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș și secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, afirmă că: „Solidaritatea europeană este importantă în vremuri dificile, iar banii europeni ne vor ajuta să depășim mai ușor această criză. Vedem că există mecanisme concrete și soluții care sunt găsite la nivelul Uniunii Europene, astfel încât să putem trece împreună mai ușor peste provocările medicale și economice aduse de această pandemie. Există deschidere și dialog constant la nivelul UE, legat de această criză, și am convingerea că cele mai bune soluții le vom găsi împreună și că tot împreună, prin solidaritate europeană, vom depăși și criza COVID-19”.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.