• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 28 Februarie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 August , 2019

Baia Mare și alte 20 de orașe din UE vor beneficia de finanțare din partea Comisiei Europene pentru proiecte inovatoare

GAZETA de Maramureș a primit la redacție un comunicat din partea Comisiei Europene în care este prezentat rezultatul ultimei sesiuni de cereri pentru finanţare venite din partea oraşelor din Europa pe proiecte de inovare urbană. Spre bucuria noastră, şi Baia Mare beneficiază de o finanţare importantă.

 

Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) va finanța 20 de proiecte urbane cu 82 de milioane de euro. Baia Mare este unul dintre orașele beneficiare și va primi o finanțare de peste 2.6 milioane de euro. Aceste proiecte au fost propuse de orașe în cadrul celei de a 4-a cereri de propuneri pentru ini­ția­tiva „Acțiuni urbane inovatoare”.

În special, Pireu (Grecia), Tampere (Finlanda) și Torino (Italia) vor primi granturi pentru proiecte care vor proteja spațiile publice și vor reduce vulnerabilitatea acestora, în conformitate cu Planul de acțiune din 2017 elaborat în cadrul uniunii securității. De asemenea, finanțarea din partea UE va sprijini, în 17 alte orașe, soluții inovatoare privind tranziția digitală, utilizarea respon­sabilă a terenurilor urbane și combaterea sărăciei.
Comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, responsabil și de politica regională, Johannes Hahn, a declarat: „Orașele sunt cele mai bine plasate pentru a concepe soluțiile care vor transforma viața în zonele urbane. Acesta este motivul pentru care Comisia a acordat finanțare UE în mod direct orașelor, astfel încât acestea să poată testa ideile care le vor permite să devină locuri ideale pentru a trăi, a lucra și a inova”.

Proiectele de mai jos au primit finanţare în patru categorii:

Securitatea urbană: Pireu (Grecia), Tampere (Finlanda), Torino (Italia).
Exemplu: Pireu va institui un consiliu local pentru prevenirea crimi­na­lității și va crea un ghișeu unic pentru victimele infracțiunilor.

Tranziția digitală: Gavà (Spania), Heerlen (Țările de Jos), Lisabona (Portugalia), Ravenna (Italia), Rennes (Franța), Växjö (Suedia), Viena (Austria).
Exemplu: La Lisabona, societatea VoxPop va facilita obținerea de feedback din partea utilizatorilor, pentru a îmbunătăți sistemul de mobilitate al orașului.

Utilizarea durabilă a terenurilor, soluții bazate pe natură: Baia Mare (România), Breda (Țările de Jos), Latina (Italia), Prato (Italia), Plymouth (Regatul Unit).
Exemplu: Obiectivul proiectului GreenQuays este renaturarea unei zone urbane de 7 500 m2 din Breda și partajarea tehnologiei inovatoare proprii de regenerare a ecosistemelor cu alte orașe din Europa.

Sărăcia urbană: Bergamo (Italia), Getafe (Spania), Milano (Italia), Seraing (Belgia), Landshut (Germania).
Exemplu: În Landshut, proiectul „Home and Care” va oferi servicii spe­ciale medicale și de îngrijire a copiilor pentru familiile monoparentale.

Cea de a 5-a și ultima cerere de pro­puneri în cadrul inițiativei „Acțiuni urbane inovatoare” va fi lansată în septembrie 2019. Aceasta va fi ultima oportunitate pentru orașe de a solicita finanțare, în cadrul bugetului actual al UE pentru perioada 2014-2020, pentru acțiuni inovatoare în domeniul culturii și al patrimoniului cultural, al economiei circulare, al calității aerului și al schimbărilor demografice. Orașele câștigătoare vor fi anunțate în al doilea trimestru al anului 2020.
Inițiativa „Acțiuni urbane inovatoare” oferă orașelor din UE fonduri pentru finanțarea proiectelor inovatoare, având un buget total de 372 de milioane de euro furnizat de FEDR. Comisia colaborează cu regiu­nea franceză Hauts-de-France la punerea în aplicare a programului.
Prin intermediul celor trei cereri de proiecte lansate anual începând cu decembrie 2015, au fost selectate 55 de proiecte din 17 state membre. În prezent, în cadrul acestor proiecte, se testează pe teren soluții inovatoare pentru o gamă largă de provocări urbane, care sunt legate de toate prioritățile tematice ale Agendei urbane a UE (integrarea migran­ților, locuințele, calitatea aerului, sărăcia urbană sau tranziția ener­getică, printre altele).

În următorul buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, Acțiunile urbane inovatoare vor fi integrate în Inițiativa urbană euro­peană, un nou instrument care va combina toate instrumentele urbane într-un program unic pentru coope­rarea dintre orașe, inovarea și consolidarea capacităților pentru toate prioritățile tematice ale Agendei urbane a UE. În același timp, noul cadru unic de reglementare va permite combinări mai simple ale fondurilor UE, de exemplu între Fondul european de dezvoltare regională și Fondul pentru securitate internă, în vederea elaborării unor planuri cuprinzătoare de dezvoltare urbană, care să includă măsuri privind sigu­ranța spațiilor publice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.