• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Ianuarie , 2014

Baia Mare, polul nordului

Reporter.: Ce a însemnat anul 2013 pentru administraţia băimăreană?

Cătălin Cherecheş: Un an în care s-au demarat foarte multe proiecte, valoric, proiectele cu cel mai mare impact financiar, dar şi cele care vor avea cel mai mare impact asupra oraşului, proiectele pentru Planul Integral de Dezvoltare Urbană. De asemenea, proiectele pentru apă şi canalizare. În total, proiecte de aproape 80 de milioane de Euro, demarate în 2013, cu continuare în execuţie în 2014. Ele vor ridica standardul de viaţă în municipiul Baia Mare. Un an în care s-a muncit, un an în care s-a gândit pentru oraş şi s-au gândit proiecte noi pentru municipiul Baia Mare.

 

Rep.: Ce a însemnat anul 2013 pentru primarul Cătălin Cherecheş?

C.C.: Muncă, timp alocat aproape în exclusivitate oraşului, comunităţii, şi atât. Atât, pentru că nu există deocamdată Cătălin Cherecheş, există numai Cătălin Cherecheş ca şi primar.

 

Rep.: Aţi vorbit despre proiectele oraşului demarate anul trecut, în ce stadiu sunt aceste proiecte, chiar dacă vin mai din urmă, sau cele începute anul trecut?

C.C.: Proiectele pe fonduri europene în mare parte au fost începute anul trecut, unele chiar finalizate, avem centrul Rivulus Pueris, finanţat din fonduri europene, a fost finalizat anul trecut, pe PIDU am început Centrul Phoenix pentru persoane cu dizabilităţi, va fi inaugurat în aprilie 2014, avem strada Grănicerilor începută în 2013, va fi finalizată cel târziu în luna mai 2014, linia de troleibuz va fi finalizată în martie, avem proiectul cu Eco-reţele în cartierul Vasile Alecsandri, care va fi finalizat în toamna anului 2014.

Apoi, proiectul pentru apă şi canalizare, început în anul trecut pe trei contracte, două contracte pentru lucrări de extindere reţele de apă şi canalizare, aici mă refer la conducte, în 70% din municipiul Baia Mare ele vor fi finalizate în luna noiembrie, un proiect pentru staţie de tratare în cartierul Firiza, care va fi finalizat în vară, şi staţia de epurare, pe care am licitat-o, este într-o procedură de contestaţie şi probabil că va începe anul acesta şi se va finaliza tot în acest an.

Acestea fiind proiectele pe fonduri europene. Sunt foarte multe proiecte pe care le-am făcut din fonduri proprii, mă refer la: Creşa numărul 3, Podul Viilor, investiţii la şcoli-grădiniţe, tot ceea ce am făcut în infrastructură, investiţiile făcute în Transportul în comun, nimic nu se opreşte, totul continuă, oraşul trebuie să fie într-o continuă mişcare şi într-o continuă dezvoltare. 

 

Rep.: Care ar fi cea mai mare realizare a anului 2013? Dar dezamăgirea anului 2013?

C.C.: Nu pot să spun care e cea mai mare realizare, fiecare cărămidă pe care am pus-o în 2013 are legătură cu sufletul meu, cu mintea mea şi cu dragostea mea faţă de acest oraş. Am ştiut, vizavi de dezamăgire, un lucru, că nu trebuie să aştepţi de la nimeni, nimic, ca să nu fii dezamăgit. N-am aşteptat de la parlamentarii de Maramureş, nimic de la mulţi dintre politicienii din judeţ, tocmai pentru a nu avea dezamăgiri. Spre bucuria mea, am avut anumite satisfacţii, şi au fost şi oameni cu caracter şi cu dorinţa de a face ceva pentru comunitate, nu doar de a bârfi pe la colţuri.

 

Rep.: Care ar fi noutatea anului 2014?

C.C.: În zona de investiţii vor fi câteva lucruri importante şi de noutate, şi cu valoare simbolică, şi cu valoare funcţională. Una dintre lucrările pe care vreau să le demarăm este cea de parcări supraterane, etajate, şi va fi cel puţin o parcare de acest gen construită, într-un cartier al municipiului, pe structură metalică şi una de mai mari dimensiuni, pe structură de beton. Acesta va fi un proiect important, care va revoluţiona sistemul de parcări în municipiul Baia Mare. Apoi, vor fi investiţiile pe care le vom face în anumite zone publice, şi aici mă refer la Piaţa Revoluţiei, pe care vreau să o transformăm cât mai mult într-o zonă verde deocamdată, până vor exista şi alte fonduri consistente pentru a genera şi altfel de funcţiuni acolo şi altfel de dotări. Un lucru important va fi faptul că, în acest an, municipiul Baia Mare va avea un parc industrial, acesta fiind foarte important, mai ales pentru că a fost neglijat de 22 de ani şi anul trecut am gândit modul în care îl vom realiza, modul de asociere între autorităţile locale, modul de comasare al terenurilor, modul în care generăm utilităţi pentru cei care vin să investească aici.

 

Rep.: Anul trecut au existat câteva dispute şi diverse situaţii, a fost chestia cu Piaţa de alimente, cinematografele, Romaltyn, o parte din aceste dispute au generat procese, care este situaţia acestora?

C.C.: Le luăm în ordine, cu cinematografele: Cinematograful Minerul este într-o situaţie clară, unde municipiul este avantajat, a trecut formal în domeniul public al municipiului Baia Mare, urmează să fie predat şi am avut şi demersuri în instanţă pentru a obliga Regia Filmului să-l predea, să predea acest imobil, e partea Complexului Minerul cu tot ceea ce înseamnă părţi adiacente, hotel. Dorinţa noastră fiind ca acel spaţiu să găzduiască zona administrativă, Primăria municipiului Baia Mare, iar cinematograful să fie o adevărată sală de spectacole, o sală aşa cum merită acest oraş.

Sper ca în ce mult 2 luni de zile să fim şi proprietarii acestei zone, să intrăm în posesia acestui spaţiu. La Cinematograful Dacia avem o situaţie delicată, pentru că cei de la RADEF au forţat o vânzare către o societate comercială, din punctul meu de vedere este un caz penal şi vor trebui autorităţile statului să se sesizeze în acest sens, şi chiar astăzi am semnat invitaţia către RADEF să vină să ne predea în baza legii, în baza HG, acest cinematograf. Va fi, cu siguranţă, din păcate, şi acolo, un litigiu, dar nu vreau ca două imobile importante ale municipiului să fie cedate aşa, cu uşurinţă. 

De ani de zile, vechea administraţie le-a lăsat să treacă neobservate, şi s-au realizat tot felul de parteneriate, asocieri frauduloase, care trebuiau să ducă la înstrăinarea acestor imobile. Nu sunt de acord! Pe mine mă interesează să cresc averea acestui oraş şi nu să o vând pe doi lei. Avem apoi Casa de Cultură, acolo săptămâna viitoare avem un termen în instanţă.

 

Romaltyn - e o situaţie simplă şi clară, nu şi-au rezolvat problemele de mediu, nu au făcut investiţiile prin care să certifice că pot respecta normele de mediu, sunt de părere că nu e locul lor acolo,   n-au demonstrat că ceea ce fac ei poate să fie un proiect de ecologizare, n-au arătat care ar fi beneficiul comunităţii, n-au arătat nimic, au vrut doar să ne bage pumnul în gură, ori politica pumnului în gură nu funcţionează într-un oraş care se consideră european. Dacă îşi vor schimba atitudinea, adică să gândească o altă tehnologie, să nu existe impact asupra mediului, să nu existe impact asupra sănătăţii populaţiei, atunci se poate discuta, dar pe o componentă importantă de mediu.

În rest, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt simple şi clare. Nimic nu se face în acest oraş fără voinţa cetăţenilor, sau peste voinţa lor, şi cred că lucrul acesta trebuie înţeles. Pe mine nu mă sperie nimeni, nici cu influenţe politice, sunt în permanenţă interesat de sănătatea populaţiei şi de mediul înconjurător, iar din punct de vedere al dezvoltării economice pe care Romaltyn ar putea să o genereze, nu am văzut nimic. Nu reprezintă deocamdată nimic, pentru că nu au prezentat lucrurile aşa cum trebuiau să o facă.

 

Piaţa Izvoarele este în patrimoniul municipiului Baia Mare, vom interveni undeva în primăvară şi vom clarifica şi partea cu clădirile acolo.

 

Mai este o chestiune pe care doresc să v-o spun. Astăzi am aflat că s-a depus la Ministerul Economiei o ofertă de cumpărare pentru societatea Romplumb, din partea unei societăţi australiene, ori britanice, nu ştiu exact, ideea este că orice proiect trebuie să respecte normele de mediu. M-aş bucura dacă s-ar putea revigora activitatea Romplumb, respectându-se normele de mediu, norme care sunt foarte drastice în ceea ce priveşte funcţionarea Romplumb, dacă oamenii aceştia vin să investească, să retehnologizeze, să angajeze oameni care au lucrat acolo la Romplumb, să nu aibă un impact asupra mediului şi să nu polueze şi să respecte întru totul acele norme şi acei parametri cu privire la noxe, eu zic că este o chestiune bună pentru oraş, pentru cei care au lucrat acolo, pentru cartierul Ferneziu, i-am invitat să vină în Şedinţă de CL, când vom stabili de comun acord, să prezinte proiectul lor, după ce, bineînţeles vom discuta şi cu cei de la Ministerul Economiei.

 

Rep.: Anul acesta vor fi europarlamentare şi prezidenţialele. În ce măsură acestea vor influenţa activitatea administraţiei Locale băimărene, activitatea primarului Cătălin Cherecheş?

C.C.: Impactul celor două alegeri asupra activităţii municipiului Baia Mare este unul simplu şi clar. O să genereze foarte multă mizerie prin tot felul de afişe lipite pe stâlpi. Sper să se dezveţe de lucrul acesta! A doua chestiune, legată de o posibilă implicare, eu am spus, simplu şi clar, sunt un om corect faţă de cei care ajută municipiul Baia Mare! Cei care până acum s-au arătat alături de municipiu au fost cei de la PSD-UNPR. Voi fi alături de ei în această campanie. Dacă şi alţii vor veni să sprijine municipiul, le voi da o mână de ajutor. Eu sunt alături doar de cei care au făcut o politică aplicată şi au adus ceva pentru oraşul acesta.

Aşadar, sprijinul meu este clar pentru cei din PSD, mă voi implica în campania lor, dacă vom vedea că lucrurile vor funcţiona bine şi reprezentanţii partidului vor veni aici, vor face nişte angajamente pentru municipiul Baia Mare. Iar, vizavi de alegerile prezidenţiale, mi-aş dori un preşedinte adevărat, care să ducă mai departe lucrurile bune pe care le-a generat Traian Băsescu, pentru că sunt multe iniţiative şi proiecte care pot revoluţiona această ţară, iar lucrurile bune trebuie continuate.

Mi-aş dori un preşedinte recunoscut pe plan extern, un preşedinte care să fie respectat de toate partidele politice şi care să ştie să aducă la aceeaşi masă şi la un anumit nivel de concordie mediul politic, indiferent de culoare, mi-aş dori să reuşească să impună un anumit statut al funcţiilor publice şi prin statura pe care o are să genereze un respect al poporului vizavi de funcţia publică. Dar sunt foarte puţini oameni care pot face acest lucru.

Aş face cu mare plăcere campanie pentru oameni precum Mugur Isărescu… Ioan Rus, chiar şi pentru Victor Ponta!  

 
 

„Fiecare cărămidă pe care am pus-o în 2013 are legătură cu sufletul meu, cu mintea mea şi cu dragostea mea faţă de acest oraş. Am ştiut, vizavi de dezamăgire, un lucru, că nu trebuie să aştepţi de la nimeni, nimic, ca să nu fii dezamăgit”.

Cătălin Cherecheş
 

„Nimic nu se face în acest oraş fără voinţa cetăţenilor, sau peste voinţa lor, şi cred că lucrul acesta trebuie înţeles. Pe mine nu mă sperie nimeni, nici cu influenţe politice…”

Cătălin Cherecheş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.