• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 August , 2014

Baia Mare, El Dorado imobiliar al României

Baia Mare are cele mai mici preţuri la apartamente din ţară. Potrivit unui studiu Darian, dat publicităţii săptămâna trecută, criza a redus la jumătate preţurile apartamentelor din Baia Mare. Iar preţul de vânzare din primul semestru al acestui an situează municipiul nostru pe ultimul loc din ţară: 488 E/mp.

 
 

Baia Mare e un fel de Mecca imobiliară a României. O demonstrează studiile în domeniu, care clasează municipiul nostru pe primul loc în topul celor mai ieftine apartamente noi din ţară. Pentru al şaptelea an consecutiv, compania Darian DRS SA, cel mai important jucător independent de pe piaţa de evaluări din România, prima companie din ţară acreditată RICS la nivel corporativ, lansează studiul „Analiza pieţei imobiliare” alături de „Indicele Imobiliar Darian”.

 

Studiul cuprinde toate cele 41 de oraşe reşedinţă de judeţ şi analizează evoluţia pe fiecare sector al pieţei imobiliare. Este singura analiză exhaustivă cu acoperire naţională care ia în considerare preţurile de tranzacţionare.

 

Evoluţia din prima jumătate a anului 2014 demonstrează o tendinţă de stabilizare a preţurilor, valoarea locuinţelor poziţionându-se aproape de nivelul minim. Conform analizei de piaţă Darian, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, la nivel naţional (luându-se în calcul toate cele 41 de oraşe reşedinţă de judeţ), a fost de 644 EUR/mp, o scădere de doar 1% faţă de finalul anului 2013. Aşadar, pe baza acestui studiu reiese că pe primul loc în clasamentul preţurilor medii de tranzacţionare la apartamentele vechi se situează şi de această dată Capitala, cu o medie de 956 eur/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, cu 932 eur/mp, pe locul trei situându-se Timişoara, cu 860 eur/mp.

 

Comparativ cu perioada de început a crizei, preţurile apartamentelor vechi au scăzut în Bucureşti cu aproximativ 60%, scăderea moderându-se în ultimele 6 luni, când preţurile au rămas relativ constante. În Baia Mare, preţul apartamentelor vechi a scăzut cu 49%, ajungând la 478 Euro/mp astăzi.

Dintre toate sectoarele pieţei imobiliare, terenurile pentru dezvoltare au înregistrat cea mai dramatică depreciere de la începutul crizei imobiliare. Scăderea la nivel naţional este de aproximativ 63%. În decursul primului semestru din 2014, la nivel naţional, scăderea a fost de doar 1%, iar estimările pe termen mediu şi lung sunt de stabilizare.

Spre deosebire de terenurile pentru dezvoltare, cele agricole au înregistrat o creştere a preţurilor de peste 50% de la începutul anului 2012. Este cea mai spectaculoasă apreciere dintre toate sectoarele pieţei imobiliare. În Baia Mare, preţurile au scăzut cu 19% numai în acest an, iar din 2008 s-au ieftinit cu 60%.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.