• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Septembrie , 2019

Baia Mare, 13-14 septembrie: „ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL” – legătura directă între diaspora academică și mediul educațional de acasă Viitorul arată bine!

Prof. Gavril ARDUSĂTAN


„ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL” este un eveniment științific dedicat popularizării și promovării disciplinelor STEM în rândul pu­blicului larg de orice vârstă. Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația alternativă din România, după modelul târgurilor de știință care sunt foarte populare în alte țări.
„ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL” a luat ființă din două iniția­tive similare, care au avut loc în ultimii ani: Romanian Science Week în 2017 și Timișoara Science Festival în 2018.
Inițiativa are două obiective principale. În primul rând, festivalul își propune să construiască o legătură dintre diaspora academică și mediul educațional din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor din România. Astfel, 34 de români care sunt stu­denți sau cercetători ai unor univer­sități de prestigiu din străinătate, majoritatea de la Oxford, au ținut ateliere în liceele din cele trei orașe (Baia Mare, Pitești și Timișoara) și au coordonat voluntarii care s-au înscris să facă experimente pentru publicul larg, în cadrul celor trei evenimente.
În al doilea rând, evenimentul dorește să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, cultivând astfel parteneriate locale cu organizații autohtone, inițiative locale și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.
Festivalul este organizat în același format în toate cele trei orașe. În prima zi de festival, studenți și cercetători au făcut prezentări în licee (Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, respectiv Colegiul Național „Vasile Lucaciu”, Liceul „Emil Racoviţa”, Şcoala „George Coșbuc” și Şcoala „Nicolae Iorga”) unde au vorbit despre experiența lor de studiu, despre carieră sau despre cum se face cercetare. Astfel, liceenii și vizitatorii au putut să interacționeze direct cu cei 20 „mentori” pentru a discuta opțiuni de carieră în diferite domenii STEM. A doua zi de festival, voluntarii sub coordonarea mentorilor au organizat un târg de experimente în aer liber, în curtea Colegiului Național „Vasile Lucaciu”, la care toată lumea cu vârste între 3 și 103 ani a fost invitată să descopere știința.
Sufletul organizatoric al Romanian Science Festival de la Baia Mare a fost SANDOR KRUK, care are un doctorat în astrofizică de la Universitatea Oxford, iar acum lucrează ca cercetător în domeniul științelor spațiale la Agenția Spațială Euro­peană, iar coordonatorul voluntarilor a fost elevul Antoniu Bud de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu”.
„Atitudinea elevilor din România față de știință urmează una dintre următoarele două traiectorii: fie le e frică de tot ce înseamnă știință exac­tă și atunci evită orice informație care i-ar ajuta să-și schimbe per­cepția, fie, dacă sunt atrași de știință, se nișează foarte mult pe o singură materie, ignorând interdisciplinaritatea. Noi credem că, dacă elevii sunt expuși științelor exacte într-un mod accesibil, ei vor putea să înțeleagă că plaja opțiunilor de carieră oferite este mult mai largă. De asemenea, dorim să le oferim modele de tineri care au avut oportunitatea să studieze în străinătate și care vor fi disponibili să le împăr­tășească din experiența lor. Acesta este scopul pentru care organizăm Romanian Science Festival care, de la prima ediție, suntem bucuroși că ajunge în trei orașe. Sperăm ca anul următor să adăugăm mai multe orașe. Până atunci, anul acesta vă așteptăm la Baia Mare, Pitești și Timișoara!”, au declarat organizatorii.
 

 

Sursă: https://www.facebook.com/RomanianScienceFestival/
Foto: Silviu Gheție
 

 

 

Mesajul lui Sandor Kruk către cei implicați, mentori, voluntari și participanți:

„Aţi fost minunaţi, exemplari în mobilizare, în idei şi în pregătirea atelierelor, în claritatea cu care aţi explicat experimentele pe înţelesul tuturor şi în anduranţa de care aţi dat dovadă, rezistând în soare mai mult de 6 ore, chiar şi după ce vântul v-a luat corturile. Sunt sigur că toţi cei 3.000 de vizitatori mari şi mici au plecat acasă impresionaţi şi cu un drag de ştiinţă datorită vouă! Aţi avut un impact mare asupra oamenilor şi mai ales a copiilor, arătându-le că ştiinţa e cool.
Nu pot decât să vă felicit şi să vă mulţumesc pentru implicarea în acest proiect, şi sper că vă veţi implica şi în viitor.
Mulţumiri şi echipei de logistică coordonată de Antoniu Bud, care a făcut o treabă excelentă în organizarea târgului, în publicitate şi găsirea de sponsori. De asemenea şi echipei de desen coordonata de prof. Silvia Donca, care a muncit din greu pentru a face ca acest festival de ştiinţe să arate minunat şi să fie un succes. Ştiinţa şi arta s-au completat la Baia Mare Science Festival. Felicitări pentru munca depusă!
Mentorii au ţinut zilele acestea nu mai puţin de 21 de prezentări în şcoli. Mulţumesc că aţi acceptat invitaţia de a veni la Baia Mare Science Festival anul acesta, din ţări îndepărtate. Nu pentru bani, nu pentru publicitate, ci cu drag pentru locul din care proveniţi şi pentru generaţiile următoare. În zilele următoare o să punem din ce în ce mai multe poze şi filmări de la eveniment, aşa că urmăriţi pagina Romanian Science Festival”.

 

 

La târgul de științe de la Baia Mare au fost angrenați un număr de 20 de profesori, 130 de voluntari, 15 sponsori, care au fost răsplătiți de peste 3.000 de vizitatori curioși, urmărind și primind explicațiile aferente experiențelor practice la disciplinele: Astronomie, Biologie, Chimie, Informatică, Fizică, Matematică, Robotică.
Prezentările de experimente la târgul în aer liber, Colegiul Național „Vasile Lucaciu”, sâmbătă, 14 septembrie, orele 11.00 – 17.00.

 

 

MENTORI

Iată mentorii târgului de științe de la Baia Mare:
Mai amintim implicarea următorilor mentori: Denisa Rimocea – UBB, Facultatea de Biologie; Adela Pitforodeschi – UMF Cluj; Ivan Drozd – UMF Târgu Mureș; Beatrice Mihăilescu – UTC Cluj și Roxana Câmpan - FMF Oradea, cărora, organizatorii le mulțumesc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.