• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 21 Februarie , 2013

Avocatul Poporului a „descins” la Sighet. Boitor, dă-ţi demisia!

Neregulile din sistemul de protecţie a copilului au ajuns în vizorul reprezentanţilor Avocatului Poporului. Doi oficiali ai instituţiei au „descins” săptămâna trecută la Casa de Tip Familial „Mihai Eminescu”, despre care GAZETA a scris în numeroase rânduri. Este prima instituţie a statului care intervine în cazul abuzurilor reclamate de copii.  

 
 

Povestea tinerilor forţaţi să se mute din Casa de Tip Familial „Mihai Eminescu” din Sighetu Marmaţiei are, în sfârşit, ecou, la instituţiile statului. Pentru prima dată, o instituţie independentă ascultă punctul de vedere al tinerilor din sistem. La începutul săptămânii trecute, doi oficiali ai Biroului Teritorial Cluj ai Avocatului Poporului au descins la Sighet şi au stat de vorbă, pe îndelete, cu fiecare copil din casă. Reprezentanţii instituţiei au aflat poveştile relatate pe larg de GAZETA de Maramureş, cazul tinerilor care, după ce în sfârşit şi-au găsit un cămin, sunt obligaţi, împotriva voinţei lor, să se mute într-un centru denumit pompos Centrul de Plasament, Asistenţă şi Sprijin pentru Tinerii care urmează să părăsească sistemul de Protecţie a Copilului. Vă reamintim că în această situaţie se află trei tineri din această casă: Alin Istvan, Grigore Ilea şi Rezmuves Izaura (Iza), fetiţa care a încercat să se sinucidă săptămâna trecută, după ce a aflat că trebuie să plece din acest centru.

 

În cazul Izei, instanţa a dispus deja definitiv şi executoriu mutarea ei din CTF Mihai Eminescu, în Centrul de Plasament, Asistenţă şi Sprijin pentru Tinerii care urmează să părăsească sistemul de Protecţie a Copilului, fapt care i-a provocat fetei o nouă traumă. Culmea însă, în sentinţă se arată că mutarea e în interesul fetei: „De la data luării în plasament, pentru tânăra Rezmuvez Isaura Carmen la CTF Mihai Eminescu, au apărut probleme în privinţa comportamentului acesteia: vocabular neadecvat, atitudine ostilă faţă de personal, situaţii conflictuale, fuga de la şcoală şi din locaţie, distrugeri, a fost implicată în evenimente neplăcute. În urma celor menţionate mai sus se propune mutarea acesteia de la CTF Mihai Eminescu, unde beneficiarii sunt sub 18 ani, şi având în vedere că în centrul în care va fi mutată se află cu măsură de protecţie tineri care au împlinit vârsta de 18 ani. Constatând că adoptarea măsurii propuse de petentă satisface interesul tinerei, instanţa va admite acţiunea conform dispoziţiei prezentei hotărâri”.

Adică direcţia ştie mai bine decât Iza ce „satisface interesul ei” sau doreşte să scape de „necazuri” pe care nu le poate gestiona, mutând beneficiarii sistemului ca nişte pioni pe o tablă de şah?

Vom reveni. Până atunci, rămâne cum am stabilit: Boitor, onoarea te obligă, dă-ţi demisia!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.