• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Septembrie , 2015

Avioane şi piloţi printre picături de ploaie, pe cerul Băii Mari

În urmă cu câteva zile, a avut loc, pe Aeroportul Internaţional Baia Mare, mitingul

aviatic Maramureş Air Show 2015.

Evenimentul a început după ora 17 deoarece vremea instabilă nu a permis profesioniştilor de la Aeroclubul României să zboare conform programului stabilit.

 
 

Pe o ploaie venită de nicăieri, lumea a început să vină la Aeroport după ora prânzului. Norii negri, mustind de apă de ploaie, au desenat peisaje în gri închis pe cerul albastru al Băii Mari. Pentru toată lumea întrebarea de bază a fost dacă se va mai ţine mitingul. Pe paginile de socializare Aeroportul şi directorul Dorin Buda au transmis că după ploaie se va zbura. Dar până atunci rafalele reci ale unei ploi nedorite în acea zi au măturat de sus în jos speranţele maramureşenilor de a vedea avioanele de acrobaţie în zbor, pe Aeroport.

S-au strâns câteva sute de oameni, printre ei foarte mulţi copii.

 

„Eram gata să anulez mitingul, dar, fiind mulţi oameni care doreau să vadă spectacolul, am decis să mai aşteptăm. În mod normal ar fi trebuit să avem o zi de rezervă, dar nu s-a putut, deoarece avioanele Aeroclubului au ajuns doar sâmbătă după-masă. Au venit din Ungaria, unde ar fi urmat să participe la o manifestare, dar vremea rea, ploioasă a anulat spectacolul acolo.

Pentru noi era singura posibilitate de a face mitingul, în ziua de duminică. Din păcate, sâmbătă noapte vremea s-a stricat, nu se aştepta nimeni. Aşa că am decalat ora de începere. După ora 17 a încetat ploaia şi am realizat programul propus în proporţie de 80 %. Nu s-au putut executa salturile cu paraşuta, nu s-a putut zbura cu Tricolorul şi nu a avut loc cursa între cea mai rapidă motocicletă a celor de la Clubul „Rock’N’Road” Baia Mare”, ne-a spus Dorin Buda, directorul general al Aeroportului Internaţional Baia Mare.

 

Manifestarea a fost organizată în parteneriat cu CJ Maramureş şi Aeroclubul României.

 

În cadrul manifestării „Maramureş Air Show 2015”, maramureşenii au asistat la spectaculoase demonstraţii de măiestrie ale piloţilor de acrobaţie, ţinând cont şi de vremea potrivnică.

Aeroclubul României a fost prezent la eveniment cu „Hawks of Romania” („Şoimii României”) - echipa naţională demonstrativă de acrobaţie cu avionul -, „White Wings” („Aripi Albe”) - echipa demonstrativă de zbor acrobatic cu planorul, „The Pelicans” („Pelicanii”) - echipa demonstrativă de zbor cu avioane ultrauşoare, Vulturii Tricolori - echipa demonstrativă de zbor cu avioane Zlin 142 - şi Blue Wings Romania („Aripi Albastre România”) - echipa demonstrativă de lucru relativ pe cupolă - paraşutişti.

 

De asemenea, la „Maramureş Air Show 2015” au fost expuse 15 avioane uşoare, aeromodele de la Cercul de Aeromodele al Palatului Copiilor Baia Mare şi motociclete de tip chopper şi speed de la Clubul „Rock’N’Road” Baia Mare.

„Acest miting aviatic a fost şi o modalitate de a compensa disconfortul cauzat maramureşenilor de închiderea aeroportului până la sfârşitul anului. E o decizie obligatorie pentru că imediat după finalizarea achiziţiei publice vor începe efectiv lucrările pentru extinderea şi modernizarea pistei.”, a spus Dorin Buda.

 

Spre seară, avioanele prezente pe Aeroportul băimărean au zburat cu măiestrie, deşi vremea nu a ţinut cu organizatorii. Cei prezenţi, părinţi cu copii, au savurat momentele de acrobaţie şi demonstraţiile de zbor cu avioane ce au decolat sub un plafon de nori coborât jos, foarte jos.

Chiar şi aşa a fost un spectacol plăcut, agreabil şi pe gustul maramureşenilor.

 

Probabil anul viitor, când datele tehnice ale Aeroportului vor fi altele, mult mai bune, vom putea vedea la lucru echipele de piloţi acrobaţi şi avioanele lor minunate.

 

Evenimentul a fost sponsorizat exclusiv de Universal Alloy Corporation Europe.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.