• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 August , 2018

„Avem atât de multe motive să Îi mulţumim lui Dumnezeu şi să ne bucurăm şi gustând din cele ale lumii, dar niciodată peste măsură”

Slujba de târnosire
 

Sfânta Slujbă de târnosire a fost oficiată după toată rânduiala Bisericii Orto­doxe, timp în care au fost aşezate în piciorul Sfintei Mese, pe pat de nisip fin şi uscat, Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici şi Documentul de sfinţire, care au fost pecetluite cu ceară, iar apoi Sfânta Masă a fost spălată cu apă, în care s-a pus şi apă de trandafiri, a fost unsă cu Sfântul şi Marele Mir, iar apoi în cele patru colţuri ale Sfintei Mese au fost puse icoanele gravate în marmură neagră ale celor patru Sfinţi Evanghe­lişti: Matei, Marcu, Luca şi Ioan, pecetluite şi ele cu ceară topită, pentru ca să nu se deterioreze şi să nu poată umbla nimeni la ele zeci şi sute de ani. Tot în cadrul Slujbei de târnosire a fost miruit exteriorul bisericii, precum şi Sfântul Altar, proscomidiarul, pictura din interiorul bisericii, catapeteasma şi pictura de pe ea. A fost o sfinţire emo­ţionantă, pe care cei peste patru mii de credincioşi au aşteptat-o cu mult interes şi nerăbdare, între ei aflându-se atât persoane în vârstă, cât şi tineri şi copii, curioşi să vadă marele eveniment de la mănăstirea pe care o iubesc atât de mult. 
 

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
 

Din soborul slujitor de 33 de preoţi şi 6 arhidiaconi şi diaconi au făcut parte, alături de Ierarhi, Arhim. Clement, eclesiarhul Catedralei Patriarhale din Bu­cureşti, Arhim. Nectarie de la Mănăs­tirea Sihăstria Putnei, Arhim. Atanasie de biserica „Sfânta Cruce” din Oradea, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, stareţul Mănăstirii Zosim, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, ieromonahi şi protosingheli, preoţi de mir din ţară şi protopopiatele Episcopiei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramu­reşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. La chinonic au mai cântat Maria Mihali, din Baia Mare, borşeancă după părinţi, Maria Mihali din Borşa, locuitoare a Borşei, şi Larisa Nisioi, tot borşeancă. Între miile de credincioşi s-au aflat Conf. Univ. Dr. Vasile Timiş, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca şi inspector general pentru re­ligie în Ministerul Educaţiei Naţionale, borşean de naştere, Ioan Sorin Timiş, primarul oraşului Borşa, Ing. Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească, consilieri locali şi judeţeni.
Cuvântul de învăţătură
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un vast cuvânt de învăţătură des­pre viaţa şi Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
„Biserica, astăzi, îi cinsteşte martiriul, care L-a îndurerat profund pe Mân­tui­torul, Care a vorbit despre Ioan Boteză­torul cum n-a vorbit despre nimeni atunci când trimişii lui Ioan au mers la El şi le-a spus că Ioan Botezătorul este cel mai mare născut din femeie”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Apoi s-a referit la ziua de post din acest praznic:
„Astăzi este zi de post. Zi de rugăciune, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin mulţimii de credincioşi. Astăzi Biserica a rânduit să fie o sărbătoare cu post. Nu este dezlegare nici chiar la peşte. Nici la altceva. Nici la vin. Este o zi de post, de ce? Pentru că trebuie să conştientizăm ce face desfătarea cea lumească, şi ospăţul, şi petrecerea în viaţa omului, cu omul, în familie. Câte nenorociri nu se întâmplă în familii din cauza unui ospăţ nelatimpul lui şi nelalocul lui şi cu prea multe excese.”
Obiceiurile de sărbătorire a evenimentelor din viaţa noastră personală nu trebuie petrecute în desfătări şi excese, ci creştineşte, aşa cum Îi place lui Dumnezeu să se poarte creştinii:
„De multe ori cădem în păgânism şi tocmai acest lucru trebuie să îl învăţăm din sărbătoarea de astăzi: că, în primul rând, trebuie să Îi mulţumim lui Dumnezeu la ziua numelui nostru, la ziua noastră de naştere, la momentele importante din viaţa noastră. Când
ne-am căsătorit şi ne-a dat Dumnezeu o căsătorie binecuvântată. Când ne-a adus Dumnezeu pe lume pruncuţii sănătoşi şi întregi. Că ne-a dat sănătate să-i creştem, să-i educăm. În cele din urmă să-i aşezăm. Să îmbătrânim frumos lângă ei, împreună cu ei. Să ne bucurăm toată viaţa de aceste lucruri. Avem atât de multe motive să Îi mulţu­mim lui Dumnezeu şi să ne bucurăm şi gustând din cele ale lumii, dar niciodată peste măsură”, a spus, în încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
 

Daruri
 

În semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru contribuția adusă la înălțarea, înzestrarea și împodobirea bisericii cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Mănăs­tirea Pietroasa Borșa, Protopopiatul Vișeu, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a hirotesit pe Ieromonahul Ambrozie Piticari – duhovnicul Mănăs­tirii, întru protosinghel, iar Stavrofora Ioanichia Timiș – stareța mănăstirii și obștea monahală, precum şi Ion Sorin Timiș – primarul orașului Borșa, au primit Gramata Episcopală.

Diplome de vrednicie au primit binefăcătorii: Ileana Timiș, Nicoară Timiș, Viorel Ștețco, Mihai Brădățan, Petru Scoropan, Vasile Timiș, Nuțu Fonta, Mihai Măncilă, Mircea Grec, Adrian Timiș, Ion Mihali, Vasile Petran, Mihaela Mihali, Victor Oancea, Găvrilă Bota, Dumitru Ștețco, Parasca Mihali, Ilarie Tomi, Teodor Bâte, Găvrilă Grec şi Simona Timiș.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.