• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Mai , 2015

Autorităţile de la Chişinău bagă pumnul în gura unioniştilor!

Noua conducere „pro-europeană” a Republicii Moldova recurge la abuzuri asemeni fostului preşedinte Voronin. George Simion, liderul unei mişcări unioniste, a fost expulzat şi a primit interdicţie de a intra în Basarabia 5 ani.

 
 
 

Noua politică pro-europeană a autorităţilor din Chişinău se face cu abuzuri, expulzări şi pumnul în gura libertăţii de exprimare. Practicile abuzive ale fostului lider Vladimir Voronin s-au întors.

George Simion, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, o mişcare care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România, a fost ridicat în plină stradă de SIS şi apoi condus la frontieră. Simion a primit interdicţie de a mai intra pe teritoriul moldovean timp de cinci ani. Măsura a venit după un miting unionist de protest şi după invitaţia pentru un altul, care urma să aibă loc sâmbătă, 16 mai.

În anunţul platformei unioniste se arăta: „Un nou marş de mari dimensiuni organizat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012 va avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Sâmbătă, 16 mai, de la ora 14:00, peste 10 000 de persoane vor cere Unirea cu România, ca soluţie la problemele sociale din Republica Moldova. La manifestaţie sunt aşteptaţi deopotrivă tinerii şi vârstnicii, precum şi toate categoriile sociale din toate raioanele”. Acum, nu se ştie câţi se vor încumeta să participe la acest miting.

 

George Simion a explicat în exclusivitate pentru GAZETA de Maramureş care este motivul reţinerii şi expulzării sale: „Manifestaţiile publice stradale de la Chişinău au luat din ce în ce mai mare amploare, din ce în ce mai multă lume iese în stradă să ceară unire. Numai la ultima manifestare din 3 mai au ieşit 50.000 de oameni, iar următoarea era planificată pentru sâmbăta aceasta, pentru 16 mai şi zeci de mii de oameni urmau să participe la ea. Eu, ca preşedinte al platformei unioniste „Acţiunea 2012”, stăteam de trei săptămâni la Chişinău, eram la o şedinţă cu directorii de licee din Chişinău, eram în faţa liceului Gheorghe Asachi, liceu românesc de acolo, pentru a planifica şcoli de vară pentru cadrele didactice şi pentru elevii din Basarabia, vara aceasta în România.

 

Când am ieşit din liceu, am fost săltat de trei ofiţeri SIS, Serviciul de Informaţii a Republicii Moldova care m-au rugat să-i urmez la ei la sediu 2 minute pentru lămuriri. I-am urmat, iar acolo la ei la sediu mi-au înmânat o hârtie în care scrie că sunt declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 5 ani. Apoi m-au escortat către vamă şi acolo m-au trecut frontiera, mi-au înmânat o copie greu lizibilă după această hotărâre şi în momentul acesta nu am voie 5 ani să intru pe teritoriul Republicii Moldova. Am întrebat care este motivul pentru această hotărâre şi au răspuns că nu sunt obligaţi din punct de vedere legal să-mi ofere vreun motiv.

 

Motivul este clar: clasa politică de la Chişinău care a dezamăgit cetăţenii se teme că oamenii vor cere Unire şi vor rămâne fără stat, în momentul acesta ţin prizonieri peste 3,5 milioane de cetăţeni doar din simpla lor dorinţă perversă de a fi conducători: prim-miniştri, miniştri, preşedinţi. Se tem că după unire îşi vor pierde funcţiile, la fel cum s-a temut Voronin. De asta au făcut acest gest de disperare care n-o să-i ajute. Sper ca interdicţia mea să nu sperie oamenii şi zeci de mii de oameni să iasă în stradă la Chişinău şi să ceară „unire”, acesta este scopul manifestaţiilor. Facem şi în Bucureşti un protest pentru a sancţiona ceea ce face Republica Moldova, un stat care, chipurile, vrea să fie european, dar numai cetăţenii vor să fie europeni, politicienii n-au nicio treabă cu asta, ei vor să fie duplicitari”.

 

Din decizia cu privire la declararea străinului persoană indezirabilă, pe care a primit-o Simion, reiese că măsura este dispusă „pentru străini din oficiu sau la propunerea unor alte autorităţi cu competenţe în domeniul ordinii publice şi al securităţii naţionale care deţin date sau indicii temeinice în sensul”, care au „desfăşurat, desfăşoară ori în a căror privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.” Iar într-un comunicat de presă dat publicităţii de către Ministerul moldovean de Interne se arată că, potrivit articolului 55 al Legii 200 din 2010, autorităţile naţionale sunt în drept să adopte decizia privind declararea străinului persoană indezirabilă ca o măsură asiguratorie.

 

Numai că decizia „în drept” a generat reacţii dure în Parlamentul moldovean.

Liberalii au acuzat guvernarea că acţionează în stil KGB-ist şi că prin astfel de acţiuni sunt puse în pericol atât relaţiile cu România, cât şi reuşitele Moldovei la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. De cealaltă parte, comuniştii au aplaudat măsura autorităţilor moldovene. Şi Ambasada României la Chişinău a cerut informaţii autorităţilor din Republica Moldova pentru „reţinerea de către reprezentanţii Biroului Migraţie şi Azil al Republicii Moldova” a lui Simion şi a anunţat că păstrează în atenţie cazul, pentru obţinerea tuturor informaţiilor clarificatoare.

 

„Pentru străini din oficiu sau la propunerea unor alte autorităţi cu competenţe în domeniul ordinii publice şi al securităţii naţionale care deţin date sau indicii temeinice în sensul”, care au „desfăşurat, desfăşoară ori în a căror privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.