• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 29 Aprilie , 2020

Autonomia Ţinutului Secuiesc dinamitează politica românească. Iohannis, atac la PSD

 

Scandalul momentului în politica românească se leagă de trecerea prin Camera Deputaţilor (CD) a proiectului de lege prin care se acordă autonomie administrativă Ţinutului Secuiesc. Acest proiect a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

Inițiativa legislativă a fost depusă de deputați UDMR cu o zi înainte de Crăciun, în 2019, și reglementa prevederea că Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în zonă.
Proiectul de lege avea avize negative în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților
, dar depășise termenul de dezbatere și adoptare în plen, prin urmare, potrivit regulamentului, se consideră adoptat fără dezbatere.

 

 

În urma acestei desfăşurări din CD, preşedintele Klaus Iohannis a avut o scurtă conferinţă de presă în care a lansat un atac dur la PSD. Preşedintele a spus că atât timp cât va fi preşedinte, o astfel de lege nu va exista.

Am spicuit din declaraţia preşedintelui cele mai importante afirmaţii şi concluzii:

E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc.

Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României.

În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, PSD-ul, marele PSD se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor.

Ciolacu, oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri?

Vedeți, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă.

De aceea se înțelege poate mai bine acum de ce am vrut alegeri anticipate.

Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și a românilor.

Cât timp eu sunt președinte, o astfel de lege nu va exista, a spus preşedintele României.

În scurta sa declarație, Iohannis a făcut și două referiri în limba maghiară: Jo napot kívánok, PSD / Jo napot kívánok, Ciolacu (n.r. - Bună ziua, PSD / Bună ziua, Ciolacu).

 

La scurt timp au apărut reacţii pe tot spectrul politic românesc. Unii l-au acuzat pe Iohannis de reacţii necontrolate, l-au comparat cu Vadim Tudor sau Traian Băsescu, alţii au fost de acord cu afirmaţiile preşedintelui.

Între timp, proiectul de lege a intrat la vot în Senat, cameră decizională în acest caz, şi a căzut la vot. Dar rămâne situaţia de la CD, o situaţie care ar putea aduce prejudicii de imagine în UE, mai ales acum când vor urma negocieri ale statelor cu privire la fondurile ce se vor aloca pentru susţinerea economiilor europene afectate de pandemie.

În acest context, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a avut o declaraţie:

Să nu lăsăm o minciună să ne distragă atenția. Proiectul privind autonomia a fost respins în Senat, acum. El nu fost adoptat niciodată în Camera Deputaților, să fie clar. Guvernul a trimis un punct de vedere abia după îndeplinirea termenului de adoptare tacită, respectiv după patru luni de zile. Au trimis patru cuvinte. Asta a blocat procedura de respingere în Camera Deputaților. S-a întrebat vreodată președintele dacă Guvernul lui și-a făcut treaba? Nu, nu a avut timp, a spus Ciolacu.

 

Dar au fost şi reacţii în teritoriu. În Maramureş, purtătorul de cuvânt al PNL Maramureş, Cristian Niculescu Ţâgârlaş a avut o declaraţie referitoare la scandalul momentului din politica românească.

 

Sunt de acord în totalitate cu discursul președintelui României, care este unul istoric și ireproșabil. Este evident că PSD, așa cum a rupt o bucată din teritoriul țării, Insula Belina, pentru amuzamentul propriu al lui Dragnea, a vândut Transilvania UDMR, probabil într-o înțelegere ocultă cu vremelnicul lider de la Budapesta. Sper să nu ajungem ca lupta între două națiuni mândre să fie reluată din cauza unor corupți, incapabili de a gândi dintr-o perspectivă nouă a omenirii. Nu mai vrem să ducem jerbe la monumente ca și cel din Moisei. Ajunge! În aceste momente, când cuvântul de ordine ar trebui să fie Unitate, pentru că doar aşa putem depăşi criza de acum, PSD procedează exact pe dos. Dezbină ceea ce generaţii la rând s-au străduit să clădească. Şi nu oricum. Au clădit cu preţul vieţii. Dar mai contează asta pentru PSD?, a spus Cristian Niculescu Ţâgârlaş.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.