• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 14 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 22 Iunie , 2021

Au început conferințele preoțești în Eparhia Maramureșului și Sătmarului

Marți, 15 iunie 2021, în Eparhia Maramureșului și Sătmarului au început conferințele preoțești sub președinția Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, la care au participat, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, peste 280 de preoți din Protopopiatele Baia Mare, Chioar și Lăpuș. A luat parte la conferință și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar. În zilele următoare, se vor desfășura conferințele, cu participarea celorlalți preoți, la Mănăstirea Bârsana și în orașul Negrești Oaș.

Sfânta Liturghie Arhierească
Ca de fiecare dată, con­ferințele încep cu Sfânta și Dumnezeiasca Litur­ghie Arhierească, oficiată de data aceasta de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, înconjurat de un ales sobor de preoți, din care au făcut parte Arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Eparhie și starețul Mănăstirii Rohia, Arhim. dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic și misionar și mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, protopopii celor trei protopopiate: Pr. Fabian Coroian al Băii Mari, Pr. Nicolae Petruș al Chioarului și Pr. dr. Florin Stan al Lăpușului, cei trei secretari protopopești: Pr. Ioan-Zorel Buia de la Baia Mare, Ciprian Coza de la Chioar și Mihai Cornel Gheduțiu de la Lăpuș, Arhid. Gherasim Nap, responsabilul cabinetului Arhiereului-Vicar, și Arhid. Dumitru Botiș, inspector eparhial social.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de preoți, diaconi și teologi de la strana Catedralei și din cele trei protopopiate.
După Sfânta Liturghie Arhie­rească, a fost oficiat un Te-Deum de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și asupra Preasfin­ți­tului Părinte Episcop Iustin și
s-a cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru buna desfășurare a lu­crărilor conferinței și pentru zilele care vor veni.
Un moment aparte, după Sfânta Liturghie, a fost omagierea prof. dr. Teodor Ardelean, directorul și ctitorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de viață, moment marcat în cadrul instituției pe care o conduce de două decenii. El a venit în fața preoțimii din cele trei protopopiate aflate în conferință în semn de respect pentru toată preoțimea din Maramureș și Sătmar. Tot în semn de omagiu, profesorul a adus în dar preoților cel mai frumos coș cu flori pe care l-a primit în ziua precedentă. Prof. dr. Teodor Ardelean este o personalitate culturală de prim rang a județului, apropiat și atașat de Biserică, fost membru al Adu­nării Eparhiale, alături de alte ranguri și demnități pe care le-a avut, ca vicepreședinte al Sena­tului României, vicepre­ședinte al Consiliului Județean Maramureș, consilier municipal și județean etc., poziții din care a ajutat Bi­serica Ortodoxă, fiind un bun ora­tor și o personalitate cunoscută și apreciată în rândul Ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române.


Conferința preoțească
La începutul conferinței, în numele celor câteva sute de preoți, a protopopilor și secretarilor protopopești, Pr. Fabian Coroian, protopopul Băii Mari, a adus mulțumiri Preasfințitului Părinte Episcop Iustin pentru tot ceea ce face pentru credincioșii și preoții din Eparhie și i-a urat ani mulți cu sănătate, împliniri pastoral-duhovnicești și administrative, cu ocazia celor două evenimente aniversare din această lună: ziua onomastică, în 1 iunie, și ziua de naștere, în 23 iunie, când îm­plinește 60 de ani de viață.
S-a trecut apoi la conferința propriu-zisă, întocmită de Pr. drd. Marcel Ioan Malanca, protopopul Oașului. Tema aleasă a fost dată de „Anul Omagial al pastorației românilor din afara României” în Patriarhia Română și a fost inti­tu­lată: „Dinamica pastoral-misionară din Eparhia Maramureșului și Sătmarului determinată de fenomenul migra­ției. Provocări și perspective în viața bisericească”, un studiu solid, de aproape 30 de pagini, bine scris și documentat.

„Românii plecați în afara grani­țelor sunt în număr foarte mare, de peste 5 milioane, a spus Preasfin­țitul Părinte Episcop Ius­tin. Așa că o preocupare foarte mare trebuie să aibă Biserica față de cei plecați, iar preoții nu trebuie să uite că aceia care au plecat din parohiile lor sunt tot fiii lor duhovnicești și trebuie să țină legătura cu ei acolo unde sunt, să-i îndrume spre cea mai apropiată biserică și spre cel mai apropiat preot, iar la întoarcere să stea de vorbă cu fiecare familie, cu fiecare persoană, ca să nu se simtă ieșiți din comunitatea lor natală și din comunitatea bisericească, din parohia în care au fost botezați, în care au fost cununați, în care s-au rugat și au participat la viața Bi­sericii. Deci, este foarte important acest an în Patriarhia Română. Foarte important ca părinții să știe să abordeze din punct de vedere pas­toral-misionar și din punctul de vedere al dinamicii migrației aces­te subiecte”.

În referatul prezentat, Pr. drd. Marcel Ioan Malanca sublinia același lucru, cum că:
„Pornim de la principiul potrivit căruia membrii diasporei româ­nești sunt fiii neamului nostru, sunt fiii Bisericii Ortodoxe, care s-au încreștinat și au întemeiat familii creștine, iar emigranții sunt păsto­riții noștri față de care avem obligații misionare, îndatoriri du­hovnicești și griji pastorale, cel puțin atâta vreme cât se reîntorc la vatra părintească și în sânul bi­se­ricii parohiale unde l-au cunoscut pe Dumnezeu. Pentru unii români, diaspora a fost locul descoperirii familiei Bisericii, alții au continuat să fie prezenți în Biserică așa cum fuseseră în România, poate chiar mult mai conștienți de comoara lor sufletească. La păstorirea lor și părinteasca purtare de grijă, par­ticipăm toți, preoții parohiilor din țară și de peste hotare, deopotrivă, fără diferențe semnificative. Trebuie să înțelegem realitatea în care ne manifestăm noi credința și să apreciem avantajele așa cum trebuie să înțelegem circumstanțele în care se organizează diaspora și să evaluăm pozitiv provocările”.

Conferința a continuat cu luările de cuvânt din partea preoților, cu clari­ficarea unor aspecte de ordin administrativ ridicate de aceștia și cărora Preasfințitul Părinte Episcop Iustin le-a oferit limpezirea problemelor ridicate.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.