• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Iulie , 2015

„Atunci când pui suflet, abnegaţie şi efort, ai toate şansele să reuşeşti în ceea ce ţi-ai propus”

UAC Europe este o companie cu o dezvoltare rapidă şi durabilă în acelaşi timp. Numai în ultimul an, numărul angajaţilor a crescut cu peste 300 de persoane. În prezent, în Dumbrăviţa se derulează o investiţie importantă, iar conducerea companiei are în plan încă o etapă de dezvoltare. În 2017, investiţia din Dumbrăviţa va ajunge la circa 100 de milioane de Euro şi circa 1000 de angajaţi. Iulian Gheorghe, directorul general UAC Europe vorbeşte pe larg despre planurile companiei, despre principiile unui business american, despre 4 Iulie şi despre comunitatea locală în care s-a integrat atât de bine.

 
 

Reporter: Care e stadiul investiţiei realizate până acum în Dumbrăviţa şi ce urmează? Ritmul de dezvoltare este foarte rapid.

Iulian Gheorghe: Aşa este. Am reuşit să ne dezvoltăm foarte mult în Dumbrăviţa, nu fără efort şi nu fără dificultăţi, dar problemele sunt făcute ca să fie rezolvate şi atunci când pui suflet, abnegaţie şi efort, ai toate şansele să reuşeşti în ceea ce ţi-ai propus. Ne-am dezvoltat la o rată foarte puternică, foarte rapidă, dar trebuie în acelaşi timp să gestionăm modul în care ne dezvoltăm într-o astfel de manieră, încât să asigurăm produse de calitate, produse livrate la timp şi să asigurăm resursele umane necesare pentru acest lucru.

Urmează să finalizăm extinderea Departamentului de prelucrări prin aşchiere, să finalizăm şi să aducem la capacitate optimă Departamentul de tratamente de suprafaţă şi vopsitorie şi să extindem Departamentul de asamblări. Ultima fază care va fi pusă în funcţiune anul acesta este Departamentul de asamblări şi un centru nou de logistică şi, bineînţeles, un spaţiu nou de birouri. La final vom avea 28.000 de mp construiţi. Planul nostru este să finalizăm anul acesta investiţia şi să fim aproape de final şi cu angajarea personalului pe ceea ce noi numim faza II de dezvoltare. Dacă e să vorbim despre ceea ce ne dorim în viitor, trebuie să spun că, întotdeauna când te apropii de finalul unei faze, trebuie să te gândeşti ce faci în următoarea etapă.

Pentru noi, următoarea etapă o reprezintă dezvoltarea Departamentului de produse extrudate, unde avem foarte multe comenzi la ora actuală şi pe unele trebuie să le refuzăm pentru că nu avem capacitatea necesară. Deci, acesta este obiectivul nostru viitor, iar investiţia se va ridica la 18-19 milioane de euro.

La ora actuală, întreaga investiţie din Dumbrăviţa, faza. şi II se ridică la 80-90 de milioane de Euro. Cu investiţia finală vom ajunge la circa 100 de milioane de euro investiţi în locaţia Dumbrăviţa. Apoi vom vedea ce urmează. Deocamdată, faza III dorim s-o începem la finele anului acesta - începutul anului viitor, cu instalarea primei prese, undeva în primul semestru al anului viitor, iar investiţia se va derula pe un an şi jumătate-doi ani de zile. Intenţia noastră este ca până la finele anului 2017 să terminăm şi această fază, iar atunci vom ajunge la capacitatea maximă în ceea ce priveşte locaţia Dumbrăviţa, aşa cum o vedem acum.

Desigur, întotdeauna după ce ai construit, trebuie să produci, de calitate şi la timp. Urmează altfel de provocări, niciodată nu este pauză, dar experienţa pe care o avem e bună, pentru că creăm slujbe şi vom continua să creăm locuri de muncă şi dorim să ajungem la circa 1000 de oameni până la finalul acestei investiţii.   

 
Reporter: Câţi angajaţi are UACE în prezent?

Iulian Gheorghe: E greu să ţii minte un număr, pentru că numărul angajaţilor se schimbă zilnic, suntem peste 860 de oameni acum şi în fiecare dimineaţă când intru pe poarta fabricii văd oameni care aşteaptă să vină la interviu. Ne vom apropia de 1000 de angajaţi şi probabil vom depăşi această cifră, foarte posibil anul acesta. Angajăm la o rată foarte mare, numai în ultimul an am angajat peste 300 de oameni, avem investiţii pentru care avem contracte. Vreau să folosesc această ocazie să încurajez oamenii din comuna Dumbrăviţa să vină la interviu, trebuie să recunosc că avem o oarecare dificultate să găsim acum, oameni, după ce am continuat să angajăm constant. O să continuăm să avem târguri de locuri de muncă în comună, ca să putem angaja în continuare cu precădere localnici.

 

Rep.: Un aspect important în acest sens este înfiinţarea unor clase de profesională la Colegiul Tehnic Anghel Saligny, în parteneriat cu UACE.

Iulian Gheorghe: Era un vis mai vechi al nostru de a putea înfiinţa o şcoală profesională, iată că guvernanţii au venit în întâmpinarea nevoilor companiilor private şi au dat această posibilitate de a putea avea clase de meserii. E important că şi tinerii au înţeles că e o oportunitate să faci o şcoală profesională, că nu toată lumea trebuie să urmeze o facultate, pentru mulţi şcoala profesională e o opţiune mai bună, termini şi ai un loc de muncă, o meserie, eşti respectat şi recompensat. Noi colaborăm cu Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”şi cu Universitatea de Nord pentru a putea aduce în companie tineri care au terminat o şcoală profesională, liceu, o facultate.

 
Rep.: Despre firma UAC din America?

Iulian Gheorghe: Global, ca şi companie, suntem o firmă profitabilă, producem materiale de calitate. În România am fost apreciaţi de Airbus, am primit titlul de cel mai bun furnizor al lor trei ani consecutiv, dar şi compania UAC din State a primit anul acesta premiul de „cel mai bun furnizor Boeing”, ori aceasta este o realizare foarte importantă. Noi, cei din România ne mândrim cu acest lucru, pentru că ne considerăm o mare familie, fie că suntem în România sau în SUA, există multe schimburi de experienţă între noi şi ne bucurăm foarte tare să-i vedem pe locul I, cum şi ei s-au bucurat pentru noi. Foarte important e faptul că, în State am reuşit să obţinem un contract cu Boeing care se va derula pe următorii 10 ani, iată o încredere foarte mare din partea lor, care are o valoare totală de peste un miliard de dolari. Ne bucurăm şi suntem mândri de asta, pentru că asigură dezvoltarea firmei, dă stabilitate şi întăreşte şi compania din România, pentru că noi producem şi de aici pentru Boeing.

 

Rep.: Cât de mult seamănă compania din SUA cu cea din Dumbrăviţa?

Iulian Gheorghe: Ca şi organizare suntem două companii similare, deşi ca şi doi fraţi avem fiecare părţile noastre bune şi mai puţin bune. Există o colaborare foarte bună şi un dialog permanent între fabrici. Orice lucru bun se împărtăşeşte, orice lucru care s-a depistat şi nu e foarte bun se discută pentru a fi îmbunătăţit. Şi ei, la rândul lor se dezvoltă, în Canton –Atlanta s-au făcut două investiţii substanţiale, prima investiţie s-a finalizat anul trecut, în care s-a mai adăugat o presă de mare tonaj, există la acest moment două prese de foarte mare tonaj cu care deservim circa 40% din nevoile mondiale pentru produsele care merg în aripa avioanelor, iar anul acesta am terminat acolo tot o investiţie foarte importantă care ne dă posibilitatea formării, conturării profilelor care merg în aripa avioanelor. Nici în State nu ne vom opri la aceste două investiţii, vom continua să ne dezvoltăm şi acolo. Avem proiecte de anvergură foarte mare pe care le vom derula acolo în următorii 4-5 ani.

 

Rep.: Angajaţii UAC Europe sunt mai apropiaţi de principiile americane sau de cele româneşti?

Iulian Gheorghe: Cred că în fiecare companie se aplică principiile în care crede echipa de management. Dacă stau să mă uit la mine şi la cei din conducere, e un mix între români şi americani, încercăm să luăm ce e mai bun şi de la unii şi de la alţii, dar nimeni nu e perfect şi noi trebuie să ne uităm la cei de lângă noi, ca să luăm cea mai bună decizie şi să aplicăm cea mai bună metodă de management, adaptată omului şi locului, fără să pierdem din vedere obiectivul ţintă: acela de a fi un business de succes, de a avea angajaţi care vin cu plăcere la serviciu, care îşi pot susţine familia muncind aici şi care au încredere să le recomande copiilor lor să vină să lucreze la noi.

 
 

„Era un vis mai vechi al nostru de a putea înfiinţa o şcoală profesională, iată că guvernanţii au venit în întâmpinarea nevoilor companiilor private şi au dat această posibilitate de a putea avea clase de meserii. E important că şi tinerii au înţeles că e o oportunitate să faci o şcoală profesională, că nu toată lumea trebuie să urmeze o facultate, pentru mulţi şcoala profesională e o opţiune mai bună, termini şi ai un loc de muncă, o meserie, eşti respectat şi recompensat”.

Iulian Gheorghe

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.