• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Septembrie , 2018

Asuaju de Sus în straie de sărbătoare. Festivalul Cepelor, la a 48 - a ediţie

În cursul zile de sâmbătă au avut loc concerte de muzică populară, iar seara au prezentat un spectacol electrizant Anda Adam şi Florin Chilian. Duminică a continuat prezentarea formaţiilor venite din judeţ, iar la orele prânzului a fost momentul oficial în care, alături de Vasile Boitor, au urcat pe scenă preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, prefectul Vasile Mol­dovan, deputatul Călin Matei, senatorul Liviu Marian Pop, şeful Ins­pectoratului Şcolar Maramureş, Ana Moldovan, Dragoş Titea, director Romatsa, consilieri judeţeni şi mai mulţi primari din Maramureş şi Satu Mare.


Vasile Boitor a vorbit despre sărbătoarea Asuajului, despre vechimea acesteia.
„«Târgul cepelor și al fetelor» este mai vechi decât unirea românilor într-un singur stat, existând de peste 100 de ani această tradiție a locului. Festivalul Folclorului din Țara Codrului a avut prima ediție oficială în anul 1970, la doi ani după ce raioanele au fost desființate și s-au format județele. Oamenii de cultură de atunci au dorit să aducă la scenă deschisă această sărbătoare câmpenească, Târgul Cepelor, unde maramureșenii veneau odinioară pentru a se întâlni și a petrece împreună. Cu foarte mulți ani în urmă, acest Târg al Cepelor era locul unde tinerii din întreg județul veneau o dată pe an pentru a se cunoaște și pentru a-și etala portul popular. Multe povești de iubire s-au scris aici, în Asuaju de Sus, în cadrul acestor întâlniri. Din anul 1992, când am fost ales primar, am gândit, alături de reprezentanții de la conducerea județului, să facem și Festivalul Inter­județean al Dansului și Portului Po­pular din Țara Codrului, pentru a aduce la scenă, pe lângă formațiile de amatori și ansambluri profesioniste din toate zonele Maramureșului, dar și din județele Sălaj și Satu Mare.
Alături de Consiliul Județean Mara­mu­reș și Cen­trul Creației Populare orga­nizăm de 26 de ani și acest festival cu ocazia Târgului Cepelor”, a spus Vasile Boi­tor.
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea a felicitat administraţia din Asuaju de Sus, pentru eforturile pe care le face an de an pentru a organiza acest cunoscut festival.

„Ferice de localitatea care are atât de mulți prieteni, deoarece o localitate care este vizitată de atât de mulţi oameni importanți are și rezultate. Acest lucru este vizibil în realizările primarului Vasile Boitor, după atâtea mandate câștigate și atât de multe proiecte implementate. Doresc să mulțumesc administrației locale pentru că a acceptat ca instituția Consiliul Județean Maramureș să fie și în acest an partener și co-organizator al acestui eveniment tradițional, un eveniment intrat în istoria și tradiția județului. Și vorbim de un an extrem de important pentru Maramureș, un an în care aniversăm 100 de ani de la Marea Unire a Românilor, dar și 50 de ani de la înființarea județului Maramureș”, a spus Gabriel Zetea.

Președintele Consiliului Județean i-a chemat apoi, alături de el, pe vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș și pe consilierii județeni Florica Roman și Liliana Moga, pentru a oferi împreună primarului din Asuaju de Sus și Consiliului Local o plachetă aniversară, o diplomă de excelență ca semn al prețuirii pentru cei 26 de ani de excelență în administrația publică locală, dar și bustul maramureșeanului George Pop de Băsești, președintele Marii Adunări Naționale din anul 1918.

Fiecare dintre oficialii prezenţi pe scena festivalului a vorbit despre eforturile făcute pentru realizarea unei astfel de manifestări cu atât de mulţi participanţi.
Dincolo de oficiali, participanţii la festival şi-au văzut de program. Mulţi dintre ei au venit la cumpărături de ceapă albă sau roşie, de apă sau ceapă obişnuită, ardei, gogoşari, vinete, castraveţi, fructe, usturoi. Alţii au venit pentru a cumpăra haine, încălţăminte de la multe tarabe înşirate în sectorul destinat vânzărilor. Multe standuri au fost cu mâncare, mici, cârnaţi sau fel şi fel de specialităţi au dus oamenii la mesele pregătite pentru cei înfometaţi. Berea a curs la robinet, sucurile şi dulciurile au garnisit apetitul participanţilor. Au fost montate şi diferite jocuri pentru copii, de la roţi uriaşe care se învârteau ameţitor până la caruseluri pentru cei mici.
Una peste alta, o sărbătoare reuşită pentru cei din Asuaj şi împrejurimi, o sărbătoare aşteptată în fiecare an, cu nerăbdare.

 

 

Formaţiile care au participat

17 ansambluri folclorice din zonele Codru, Chioar, Lăpuş, Maramureş, Ţara Oaşului au intrat pe scenă. Ansamblurile comunei Recea (Mocira, Lăpuşel, Săsar – instructor Adrian Sabău), ansamblul „Florile Chioarului – Săcălăşeni (instructor Iustin Trif), ansamblul „Muncelul” – Gîrdani (instructor Adrian Sabău), ansamblul „Mestecănişul” – Giuleşti (instructor Ileana Rednic), ansamblul „Cununa Chioarului” – Satulung (instructori Mircea Mureşan şi Mihai Smicală), ansamblul „Măgura” – Bicaz (instructor dr. Dorin Mitre), ansamblul „Codrişorul” din comuna gazdă Asuaj (coordonator prof. Monica Dulf), apoi două renumite ansambluri profesioniste – „Transilvania” din Baia Mare şi „Porolissum” din Zalău, urmate şi mai departe până spre seară de multe altele precum „Florile Tărnii” din Tarna Mare, „Bujorii Cehului” din Cehu Silvaniei”, „Berinţana” din Berinţa, „Chioarul” din Făureşti, „Doina Lăpuşului” din comuna Lăpuş (instructor Dinu Pop) şi ansamblul „Vasile Lucaciu” din Şişeşti. Toate aceste formaţii au oferit un program artistic de peste 9 ore.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.