• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Iunie , 2013

Asta are, asta n-are, asta e câştigătoare...

S-au ierarhizat investiţiile. Sau mai bine zis, sărăcia. Ministerul Dezvoltării a dat publicităţii lista cu investiţiile care au fost cuprinse la finanţare în programele de infrastructură preluate de Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

 
 
 

56 de proiecte „rase” de finanţare, cel puţin în acest an, şi numai 36 prinse la finanţare. Pe scurt, lista Ministerului Dezvoltării care a ierarhizat şi tăiat din proiectele de investiţii ale autorităţilor publice locale. Din cauza lipsei de fonduri, din mii de şantiere deschise la nivel naţional rămân numai câteva sute. Printre norocoşi se află şi câteva proiecte din Maramureş. Mult mai puţine decât judeţele învecinate, aşa cum ne-am obişnuit. Astfel, printre proiectele care au primit undă verde se numără de obicei proiecte începute sau aproape finalizate.

De exemplu, alimentarea cu apă a comunei Ardusat, unde s-au alocat deja până anul trecut mai mult de 80% din fonduri, alimentarea cu apă a comunei Călineşti, finalizată în proporţie de 90%. Oricum, şi la proiectele care au primit undă verde alocările programate pentru acest an sunt extrem de subţiri, grosul fiind lăsat pentru anul viitor că, vorba aia, poate nu mai e nevoie.

Astfel, pentru DC 58 Suciu de Sus - Larga 0+000 - 4+900, 4,9 km, din total de 1,151 milioane de RON cât ar fi necesar, în acest an se alocă 100.000 de RON, iar anul viitor, 208.000 lei. În acest ritm, drumul va fi gata probabil într-un deceniu. Pentru alt drum DC 91 A Sălsig - Asuaju de Jos 0+000 - 7+500, 7,5 km, din totalul de 4,8 milioane de RON necesari, abia se alocă 100.000 de RON, iar pentru anul viitor sunt programaţi 933.000 RON. Pe “lista neagră” se află un număr şi mai mare de proiecte: 56, în special drumuri comunale, dar şi alimentări cu apă şi reţele de canalizare. Printre perdanţi se numără: Canalizare cu st. de epurare în loc.

Tăuţii-Măgherăuş, Buşag şi Merişor, construcţie poduri, podeţe şi punţi în comuna Asuaju de Sus, alimentare cu apă potabilă a localităţilor: Copalnic Mănăştur, Copalnic, Ruşor, Cărpiniş, Curtuiuşu Mic, Lăschia, Făureşti - etapa I aducţiune, bazin şi reţea de distribuţie în localitatea Berinţa etc.De asemenea, ministerul a mai publicat o listă, cu obiectivele care vor fi finanţste în anii următori. Cândva. Şi aici Maramureşul e “campion” cu 16 proiecte, printre care se numără cam toate proiectele de baze sportive şi stadioane din judeţ.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.