• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Aprilie , 2014

Asociaţia Profesionist a coordonat a doua întâlnire a proiectului EDU-ODOF

Doi reprezentanţi ai Asociaţiei Profesionist din Baia Mare au luat parte, la Lisabona, la cea de-a doua întâlnire a proiectului „Educaţia deschide uşile spre viitor - Coaliţie Internaţională pentru promovarea învăţării adulţilor”. Proiectul este coordonat de Asociaţia băimăreană şi este finanţat de Comisia Europeană prin programul Învăţare de-a Lungul Întregii Vieţi - Parteneriate de Învăţare Grundtvig.

 

Lisabona s-a dovedit a fi o gazdă minunată, iar sesiunile intense de muncă pe proiect au fost îmbinate cu activităţi prezentate de către studenţi gazdelor, dar şi cu câteva lecţii despre frumuseţile unui oraş plin de istorie şi a unei ţări mângâiate de Oceanul Atlantic.

Sesiunile de lucru au arătat drumul parcurs până acum şi primele rezultate ale muncii celor şase parteneri europeni din proiect, dar au şi stabilit cu amănunţime paşii ce trebuie urmaţi de acum înainte de către fiecare dintre ei. Este un exemplu de succes despre felul în care toţi partenerii unui proiect trebuie să se implice şi să lucreze cu seriozitate şi profesionalism pentru realizarea obiectivelor proiectului.

 

Gazdele întâlnirii - Asociaţia Amicii Vârstei a Treia din Lisabona - Portugalia - Universitate privată pentru vârsta a treia - au făcut mai mult decât protocolul obişnuit. Au organizat şi o festivitate la care au participat atât oficialităţi, cât şi o mare parte din cei 600 de studenţi de vârsta a treia ai universităţii. A fost impresionant programul prezentat de către studenţi, cu cântece, dansuri, cu fado (stil propriu portughezilor, superbă muzică de suflet!) mărturii ale utilităţii limbilor străine şi ale celorlalte cursuri urmate, dar şi vitalitatea şi bucuria de a trăi arătate de către toţi cei din sală, unii în jurul vârstei de 90 de ani!

 

Aşadar, deja am avut primele exemple de oameni pentru care educaţia a adus o schimbare în viaţă, indiferent la ce vârstă a fost urmată. Persoane trecute de 50-60 de ani aleg să fie active şi să înveţe ceva nou - limbi străine, calculatoare, internet, muzică, dans, arte plastice sau orice altceva. Şi asta ca alternativă la o viaţă fără orizont, fără bucurii, fără ţeluri sau în care mulţi se simt, după pensionare, inutili sau uitaţi.

Partenerii proiectului: Asociaţia Profesionist din Baia Mare - coordonatoarea proiectului; Colegiul Civitas - Universitatea Vârstei a Treia din Varşovia - Polonia; Babadað Ýlçe Milli Eðitim Müdürlüðü din Denizli - Turcia - Directorat pentru Educaţie; Asociaţia Amicii Vârstei a Treia din Lisabona - Portugalia - Universitate privată pentru vârsta a treia; Asociaţia Culturală Abissinia din Pescara - Italia - centru de suport pentru imigranţi şi persoane defavorizate; Asociaţia Paraplegicilor din Grecia - din Atena.

 

Proiectul va continua să caute, până în luna iulie 2015, exemple de succes despre cum educaţia, revenirea la învăţare pot schimba vieţile unor persoane defavorizate sau aflate în situaţii dificile.

 

Preşedinte, Daniel FILIPAŞ

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.